Jump to content
Romania Forum
R_a_z_v_a_n

Obiective turistice - judetul Olt

Postări recomandate

R_a_z_v_a_n

Muzeul Judetean Olt, Slatina muzeuljudeteanolt.th.jpg

Muzeul Judetean Olt - a fost inaugurat la 1 mai 1952 , are deschise publicului doua sectii:

Sectia de Arta (inaugurata la 8 iulie 1999) care cuprinde 9 sali in care sunt expuse lucrari de arta plastica moderna si contemporana si Sectia de Istorie si Cultura a orasului Slatina (inaugurata la 20 aprilie 2000), insumand 5 sali ?n care sunt expuse marturii originale care ilustreaza specificul si evolutia orasului Slatina din cele mai vechi timpuri si pana astazi.

In afara sectiilor de istorie, arta si etnografie, Muzeul Judetean Olt coordoneaza activitatea Casei Memoriale Nicolae Titulescu (intrata ?n circuitul muzeistic in anul 1982), a punctelor muzeale de la Piatra Olt (colectie de istorie si arheologie), Bals (colectie de ceramica populara de pe valea Oltetului) si Chilia-Fagetelu (colectie de etnografie si arta populara).

Adresa: Str. Ana Ipatescu nr. 1

Muzeul Romanatiului, Caracal muzeulromanatiului.th.jpg

Muzeul Romanatiului din Caracal - Monument de arhitectura din a doua jumatate a secolului al XIX-lea ce a apartinut lui Iancu N. Dobruneanu (nepotul haiducului Iancu Jianu), cladirea este strajuita de coloane cu capiteluri compozite si frontoane neoclasice bogat decorate.Expozitia permanenta este organizata in opt sali, cu o suprafata de expunere de 400 mp. Prezinta expozitional arheologie: topoare de mana apartinand culturii de prund, figurine antropomorfe si vase din neolitic (cultura Vadastra), unelte de silex, ceramica, opaite, geme, inscriptii, statuete din epoca romana; documente, ceramica, cercei, bratari, paftale din epoca medievala; tezaurul de monede medievale descoperit la Vladila; documente referitoare la Revolutia de la 1848; arme, medalii si piese de uniforma, fotografii.

Documente si carti vechi, dovezi ale ocupatiilor legate de agricultura, meatesuguri si comert, atesta asezarea mentionata inca la 1538. Figura lui Iancu Jianu si framantarile sociale din secolul al XIX-lea sunt surprinse printr-o expunere dedicată istoriei moderne. Biblioteca cuprinde 2.140 de volume de specialitate.

Adresa: Str. Iancu Jianu nr. 26

Program: zilnic 8:00 - 16:00; sambata, duminica: 9:00 - 13:00; vineri: inchis

Manastirea Brancoveni - Slatina, Olt mreabrancoveni.th.jpg

Manastirea Brancoveni - este situata la 20 de km sud-vest de Slatina si la 6 km de halta Parascoveni, in comuna Brancoveni.Boierii din familia Brancoveni construiesc in secolul al XVI-lea ca loc de refugiu ansamblul arhitectural Brancoveni. Prima atestare documentara dateaza din 1582-1583, cand Mihnea Turcitu intareste daniile facute mai inainte. Incepand cu anul 1634, Matei Basarab intreprinde lucrari de mare amploare pentru refacerea si transformarea ansamblului arhitectural prevazut cu un ingenios sistem de fortificatii, in scopul asigurarii unui bastion de aparare, in cazul unor operatiuni militare. Din vremea lui Matei Basarab se pastreaza turnul-clopotnita, spatioasele pivnite boltite, precum si zidul de aparare prevazut cu creneluri.

Actuala biserica cu hramul ?Sfantul Nicolae?, a fost construita in locul celei vechi de Constantin Brancoveanu, in anul 1699. Tot el va ctitori, un an mai tarziu, si biserica-bolnita.

Vremurile au fost grele pentru aceasta manastire. In timpul razboiului turco-austriac din 1716-1718 a fost partial arsa, iar cutremurul din 1838 a avariat-o grav.

Biserica mare, reconstruita in 1700 in stil brancovenesc, este in forma de cruce, compartimentata in altar, naos si pronaos. Pridvorul este deschis, sustinut de opt coloane din piatra, dispuse in centru. Catapeteasma este cea originala, din lemn, cu o sculptura bogat ornamentata, aurita; are o turla pe naos, iar usile sunt masive, din lemn de stejar sculptat, cu o compozitie compartimentata si cu un modelaj bogat. In pronaos sunt inmormantati Papa Brancoveanu ? tatal lui Constantin Brancoveanu, mama si bunica lui, iar in pridvor este inmormantata jupanita Celea.

Manastirea Clocociov mreaclocociv.th.jpg

Situata in sudul orasului Slatina, manastirea Clocociov este cunoscuta documentar din veacul al XVI-lea, din vremea lui Neagoe Basarab (1512-1521). Este recladita si inzestrata cu danii de Mihai Viteazul (1593-1601). Degradarile aparute dupa 1628 determina o substantiala refacere in timpul lui Matei Basarab. Recladirea ei o face marele dregator Ducu Buicescu vel Aga cu sotia, jupaneasa Dumitra, si cu mama sa, jupaneasa Mara. Zidirea bisericii incepe in 1645 si dureaza cateva luni. Nu se cunosc datele terminarii intregului complex si a pictarii bisericii. Prin actul de inchinare, emis in 1625 de Alexandru Coconul, ajunge metoh al manastirii Cutlumus, de la Muntele Athos. La Athos, Cutlumusul era o manastire bogata, care se bucurase de o grija deosebita in veacurile XIV-XVI, din partea voievozilor romani. In tara, aceasta avea intinse proprietati, chiar in jurul manastirii Clocociov, care dupa inchinare au devenit bunuri comune si au fost administrate de egumenii acesteia din urma, deveniti in acest timp delegati ai Cutlumusului.

Draganesti-Olt

Baraj de acumulare pe Olt, drumul asfaltat, la intrarea in Draganesti Olt la 1 km pe partea stanga se afla o statuie, imediat la dreapta se intra pe drumul spre baraj, 1km astfalt, restul pamant, se trece barajul la a treia intrare se face stanga si se urmareste digul pe mana dreapta (Farcasele).

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri

Publicitatea este afişată doar vizitatorilor. - Click aici pentru înregistrare

bogdan23sb

Sucidava, vechea capitală a tribului dacic al sucilor, este situată

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
vali

Cand am fost facut pionier am mers si pe la Sucidava B) Si acum tin minte acea fantana.

Modificat de vali

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
bogdan23sb

am fost si eu anul trecut in vara si localnicii de acolo mentin fantana intr-a stare foarte buna iar apa e e foarte rece si limpede

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont

  • Activi pe această pagină   0 membri

    Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.

×

Informaţii importante

Acest website foloseşte cookie-uri. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii lor. Mai multe informaţii Politica de confidenţialitate.