Jump to content
Romania Forum

Publicitatea este afişată doar vizitatorilor. - Click aici pentru înregistrare

Cum se calculeaza intretinerea


Recommended Posts

 • Management
Catalin

Daca vi se pare ca factura e 'umflata', e bine sa cereti lamuriri presedintelui de bloc sau sa mergeti sa va arate chitantele de la furnizori si sa va explice cum s-a facut calculul. In astfel de cazuri e bine sa stiti cate ceva despre cum se calculeaza intretinerea.

Intretinerea este formata din contributii calculate pe numar de persoane si contributii pentru suprafata utila sau „cota parte de proprietate“. Primele cheltuieli scazute din totalul facturilor sunt cele pe care le datoreaza asociatiei acele spatii folosite in alte scopuri decat de locuinta.

Conform articolului 36, alineatul 1 din HG 400, daca intr-un bloc exista o frizerie, un cabinet de avocatura sau se desfasoara orice alta activitate comerciala intr-un apartament sau la parterul blocului, administratorul este obligat ca inainte de defalcarea pe persoane si apartamente a sumelor adunate din facturi sa scada din acestea cheltuielile convenite de adunarea generala a locatarilor cu proprietarii spatiilor comerciale. Apoi, sumele ramase se impart pe numar de persoane sau cota parte de proprietate.

 • Daca nu exista contoare de masurare a consumului de apa calda si rece la scara blocului sau la bransamentul blocului, nu se tine cont de eventualele contoare existente in apartamente. Conform articolului 38, alineatul 2, consumul se determina in sistem pausal.
 • Daca aceste contoare exista, iar mai departe sunt apometre si in apartamente, este de datoria administratorului (conform articolului 22) sa le citeasca lunar sau periodic (in functie de hotararea adunarii generale) si sa treaca datele in fisa apartamentului. Consumul de apa calda si rece este determinat astfel, in functie de ceea ce arata contorul din apartament, cu conditia ca aparatele respective de masura sa fi fost montate cu acordul asociatiei.
 • Daca nu exista aparate de masura in toate apartamentele, adunarea generala stabileste citirea consumurilor, repartizarea cheltuielilor si modalitatile de plata. Indiferent daca are sau nu toata lumea apometre, plata cotelor individuale nu exclude plata cheltuielilor pentru partile comune. Lumina de pe scara, din boxe sau alte spatii comune, curentul consumat de hidrofoarele din subsol, precum si ascensorul se platesc tot la numar de persoane.

Tot adunarea generala hotaraste daca locatarii de la etajul 1, mezanin, parter si demisol sunt scutiti de la plata liftului.

Cheltuielile cu ridicarea gunoiului, vidanjarea, deratizarea etc sunt repartizate pe numar de persoane, in conformitate cu clauzele contractului incheiat cu furnizorii.

Cota parte din proprietate reprezinta raportul suprafetei totale utile a locuintei, fata de totalul suprafetei utile a tuturor locuintelor din condominiu. Cheltuielile calculate in functie de cota parte din proprietate sunt: cheltuielile pentru lucrari de intretinere, reparatii, consolidari la partile comune, cheltuielile pentru incalzirea spatiilor aflate in proprietate comuna (casa scarilor, holuri, spalatorii, uscatorii etc), cheltuielile privind consumurile de apa si canalizare necesare intretinerii spatiilor comune, cheltuielile cu salarizarea personalului si cu consumabilele.

Link to post
Share on other sites

Publicitatea este afişată doar vizitatorilor. - Click aici pentru înregistrare

 • Replies 56
 • Created
 • Last Reply

Top Posters In This Topic

 • Marius

  8

 • R_a_z_v_a_n

  4

 • Nicoleta

  3

 • Johny

  3

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Suprafata utila a spatiului locuit este cea care trebuie sa conteze in calculul intretinerii. Aceasta este inregistrata de administrator, pe baza documentatiei de cadastru, prezentata de proprietar.

R_a_z_v_a_n

Pe numar de persoane se calculeaza:

- salariul femeii de serviciu,

-curentul pe partile comune (casa scarii, subsol),

-gunoiul (care se stabileste in functie de firma cu care are contract primaria de care apartineti),

-curentul care alimenteaza liftul.

Daca blocul are contor separat la lift, plata energiei electrice consumate de acesta se face numai de cei care merg cu liftul, cei de la parter si etajul 1 fiind scutiti de la plata, in functie de hotararea adunarii generale.

Pe cota indiviza se platesc orice imbunatatiri sau reparatii aduse blocului. De exemplu: inlocuirea tevilor, zugravirea fatadei blocului, repararea terasei, intretinerea si repararea liftului, a interfonului, salariul administratorului, cheltuielile gospodaresti (telefonul administratorului, in functie de caz), consumabile (inlocuirea becurilor, ustensilele pentru curatenia scarii etc).

Lipsa de la domiciliu nu va scapa de plata cotei indivize

Daca lipsiti de la domiciliu o perioada mai lunga, sunteti scutit de plata cheltuielilor pe numar de persoana, numai daca ati inmanat o cerere presedintelui, nu si de plata cotei indivize.

In ceea ce priveste caldura, la cei care au repartitoare e mai usor. Se citesc contoarele, apoi se da centralizatorul administratorului, care va face calculul, in functie de factura de la RADET si de la firma care a montat repartitoarele. La cei care nu au contoare se calculeaza in functie de suprafata utila a apartamentului.

La apa rece/calda, pentru cine nu are montate apometre se merge pe pausal (plata se face pe numarul de locatari declarati).

Parerea specialistilor

Link to post
Share on other sites
 • Management
Catalin

De obicei, locatarii sunt pacaliti pentru ca nu cunosc legea.

Trebuie sa stiti ca la cea mai mica nelamurire in legatura cu plata intretinerii, puteti pune o intrebare, in scris, asociatiei de proprietari.

In cazul in care nu i se raspunde (desi sunt obligati sa o faca in termen de sapte zile), atunci va puteti adresa la primaria din localitatea dvs, unde se afla un serviciu specializat pt astfel de probleme.

Cum se calculeaza penalizarile la intretinere

Modul de calcul al restantelor si penalizarilor la intretinere e inca o necunoscuta pentru multi administratori de bloc. Locatarii nu inteleg de ce trebuie sa plateasca mai mult decat vecinii din alte blocuri.

Numai asociatiile de proprietari au voie sa-si stabileasca propriul sistem de penalizari. Asociatia trebuie sa aiba hotarare judecatoreasca de infiintare si cod fiscal.

 • Asociatiile de locatari (nu cele de propietari) nu pot decat sa repartizeze penalizarile venite pe facturile furnizorilor in functie de restantieri.
 • Regulile penalizarilor trebuie hotarate in cadrul unei adunari generale si sunt inscrise intr-un proces-verbal. Numai existenta unui document scris indreptateste administratorul sa aplice penalizarile.
 • Prin lege, penalizarile nu pot fi mai mari de 0,2% pe zi, adica sase la suta pe luna. Aceasta inseamna ca la un milion de lei se aplica o penalizare de 2.000 lei pe zi. Dupa 30 de zile, restantierul va avea de platit 1.060.000 lei.
 • Prin aplicarea acestor penalizari, asociatia isi plateste toate facturile intarziate si mai ramane si cu bani. De obicei, penalizarile venite de la furnizori de servicii publice (apa, termoficare, gunoi, lumina) sunt de 0,07% pe zi.
 • Administratorului ii este interzis sa calculeze penalizare la penalizare, iar valoarea acesteia nu poate depasi valoarea intretinerii neplatite.
 • Penalizarea se aplica dupa 30 de zile de la data scadenta a intretinerii. De regula, penalizarea se aplica dupa minimum 35 de zile sau maximum 45 de zile de la afisarea listei de plata.
 • Daca penalizarile se datoreaza unei gestiuni deficitare, locatarii nu au obligatia sa plateasca. Acestea vor fi suportate de administratorul care intarzie din neglijenta afisarea listelor.
 • Administratorilor le este interzis sa afiseze penalizari scrise cu rosu. Regulile contabilitatii spun ca aceasta culoare inseamna stornare, asa ca suma afisata este de fapt o datorie a asociatiei catre locatari si nu invers.

Link to post
Share on other sites
 • 5 months later...
 • 1 month later...

Buna ziua tuturor,

Aveti cumva idee cum se calculeaza intretinerea daca pentru cateva luni doar o parte dintre locatarii declarati initial sunt la adresa?

Situatia este urmatoarea. Noi suntem 4 persoane la aceeasi adresa. Pentru cateva luni doua dintre acestea sunt scoase de la intretinere. Totusi, pe lunile respective, noi platim mai mult decat cei care locuiesc in doi de la inceput. Cand am intrebat administratorul, mi-a spus ca legea prevede ca daca din cei declarati ca rezidenti la adresa este prezenta doar o parte (de ex, 2) intretinerea va fi mai mare decat daca s-a declarat de la inceput ca locuiesc 2 persoane. Este adevarat lucrul acesta? Mi-ati putea indica legea sau documentul legal care explica felul in care se calculeaza intretinerea in aceste cazuri?

Multumesc foarte mult,

Alexandra

Link to post
Share on other sites
 • 1 year later...

As vrea sa fac o cerere catre asociatie in care sa-mi detalieze modul de calcul al caldurii si sa-mi justifice si alte cheltuieli.

Stiu ca am acest drept conform legii.

Are cineva un model de astfel de cerere?

Vreau sa cer, printre altele, sa-mi detalieze modul de calcul al caldurii.

Din ce am mai cititi caldura se calculeaza raportata la suprafata utila.

dar nu stiu ce alti coeficienti mai sunt folositi.

Edited by manead
Link to post
Share on other sites
 • 4 months later...

Va Salut!

Am si eu o intrebare,e posibil ca administratorul sa puna penalizare imediat cum a trecut data scadenta a intretinerii?,i-am cerut explicatii si mereu imi spune ca asa e prevazut in statut asociatiei,dar nu-mi arata nici un document nimic.Iarna asta am platit dupa 10 zile de la data scadenta si mi-a pus mereu cate 4-5lei penalizari.

Link to post
Share on other sites
 • 1 month later...

Pe mine ma tot ameninta administratora ca va pune doua persoane la intretinere de cateva luni. Ce pot sa fac pentru a scapa de insistentele ei nefondate?

Motivele ei ar fi faptul ca vecinii vad ca intra lume la mine in casa (am 29 de ani, multi prieteni si mai ofer si meditatii la engleza; deci mi se pare normal), iar administratora l-a vazut pe prietenul meu de doua ori in ultima luna coborand din bloc impreuna cu mine.

Imi spuneti, va rog, conditiile legale in care ar trebui sa fie adaugata o a doua persoana la intretinere?

Imi cer scuze pentru problema minora pe care v-o prezint, dar incep sa ma exaspereze vecinii batrani si plictisiti care se tot iau de mine...

Multumesc frumos

Link to post
Share on other sites
 • Management

Doar persoanele care locuiesc temporar minimum 15 zile pe luna (indiferent daca sunt sau nu consecutive) pot fi adaugate la plata cheltuielilor privind intretinerea. ;)

HG 1588/2007 si Lege nr. 230/2007 reglementeaza aceste aspecte. Le gasesti atatsate mai sus in format pdf.

Link to post
Share on other sites

Multumesc frumos! Voi cauta documentele, le voi printa si i le voi face cadou cu prima ocazie :)

Weekend placut!

Link to post
Share on other sites
 • 1 month later...
 • 4 weeks later...

Va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Locuiesc singura la etajul 4, ultimul.Voi pleca 6 luni, timp in care nu va locui nimeni in apartament. Cum se poate scadea plata pentru incalyire pentru perioada iernii. Nu avem repartitoare, de aceea administratorul a mentionat sa sigileze 2 calorifere si sa le lase doar pe cele din baie si bucatarie, dar in final am primit raspuns la cerere ca este necesar sa intreprind demersurile pentru debransare, ceea ce este o aberatie. Multumesc

Link to post
Share on other sites

Amistan, acelasi raspuns l-am primit si eu cand am spus ca voi pleca pentru o luna iarna! Singura "concesie" care mi se poate face este sa treaca 0 persoane la intretinere, insa caldura nu se poate opri. Daca afli altceva, anunta-ne si pe noi!

Link to post
Share on other sites

Buna! Am dat jos un balcon tip logie si am fost trecuta la intretinere in plus cu suprafata logiei daramate. Este legal??Va multumesc ptr.un raspuns! :) :) :rolleyes:

Link to post
Share on other sites
 • Management

Silvia, raspundem si noi la ce putem si stim. Departe gandul ca le stim pe toate ... :)

Link to post
Share on other sites

buna eu am mari probleme cu presedintele cenzora si contabila leam cerut sa mi se de fisa individoala personala a apartamentului si mia zis ca nu mio da ca nu vor ma puteti ajuta si pe mine cu un program pentru calcule si cad dureaza sa faca fisa

Link to post
Share on other sites
 • 2 weeks later...
elementfifth

Buna ziua,

Se pare ca aici exista mai multe informatii utile si am unele nelamuriri - poate nu stiu sa caut bine pe goagle dar chiar nu gasesc.

stau intr-un bloc nou - administratia se tot schimba si apar tot fel de sune la intretinere care tot difera

:ce se caluleaza pe cota parte si ce sume se calculeaza pe nr de persoane sau nr de camere daca exista?

:daca cineva are doua apartamente in acelasi bloc si intr-un apartament nu este nimeni ce nu trebuie sa plateasca sau ce trebuie sa plateasca - ca administratora a zis ca nu trebuie sa platesc doar gunoiul daca nu este nimeni in apartament - restul : lift - reparat lift - diverse am inteles ca e administratia lumina si fara gunoi sunt puse pe acel apartament

: daca o persoana deja plateste intretinerea la alt apartament trebuie sa fie trecut si la aceasta adresa la intretinere ? am trecut 2 persoane 1 an de zile la intretinere cand de fapt el platea orcium la el acasa intretinere?

legea cu 15 zile daca sta trebuie trecut la intretinere mai este sau nu valabile?

caldura si apa sunt repartitoarea si centrale termice pentru fiecare apartament

cam atat in legatura cu intretinerea - va multumesc pentru viitoarele sfaturi

Link to post
Share on other sites
 • Management

Din ce stiu, la un apartament nelocuit se plateste intretinerea pentru o persoana.

Legea cu cele 15 zile este in vigoare, o gasesti atasata in posturile anterioare.

Link to post
Share on other sites

Buna ziua, am si eu o rugaminte, am citit mai sus unde scriati ca se adauga ca si persoana la intretinere copilul dupa ce implineste varsta de 2 ani. Am rugamintea sa-mi spuneti unde este prevazut acest lucru, deoarece eu am un bebelus de 1 an si mi l-a trecut la intretinere de cand l-am adus de la spital, adica de cand avea 3 zile. Va multumesc!

Link to post
Share on other sites
 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.


×
×
 • Create New...

Important Information

Acest website foloseşte cookie-uri. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii lor. Mai multe informaţii Privacy Policy.