Jump to content
Romania Forum

Publicitatea este afişată doar vizitatorilor. - Click aici pentru înregistrare

Marius

Economia românească - date publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS)

Postări recomandate

Marius

Economia românească în 2015 potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistic (INS)

Economia românească a înregistrat în 2015, în ansamblu, o creştere de 3,7% în 2015, potrivit datelor preliminare publicate de Institutul Naţional de Statistic (INS). Produsul intern brut al României a fost anul trecut de circa 160 de miliarde de euro, ceea ce corespunde unui nivel de 8.000 euro/locuitor. 

Pentru 2016, CNP anticipează diferenţe mai mici între ratele de creştere economică din diferitele regiuni. Astfel, cel mai modest avans, de 3,9%, ar urma să fie înregistrat în Bucureşti, în timp ce judeţul Călăraşi va avea cea mai mare creştere a PIB, de 4,9%.

Judeţele Braşov, Cluj şi Ilfov, sunt printre cele mai dezvoltate din România, au înregistrat anul trecut cel mai mare ritm de creştere economică la nivel naţional, de 5,7%, în timp ce judeţele Teleorman, Ialomiţa şi Sălaj, cu un nivel scăzut de dezvoltare, au încheiat anul cu scăderi ale produsului intern brut (PIB) comparativ cu 2014, potrivit datelor publicate de Comisia Naţională a Prognoză.

Cele trei judeţe cu cea mai mare creştere economică au fost urmate de Gorj, cu o creştere a PIB de 5,4% în 2015, Dolj, Vâlcea (ambele cu 5,2%) şi Galaţi (5,1%).

Acestea au fost singurele judeţe în care creşterea economică a depăşit 5% anul trecut, potrivit datelor disponibile în prezent. În Bucureşti, economia a crescut anul trecut cu 4,6%, peste media la nivel naţional.

Județe în care economia a făcut un pas înapoi - La polul opus, în trei judeţe din ţară s-a înregistrat o scădere a PIB în 2015 comparativ cu anul precedent. În Teleorman, economia a scăzut anul trecut cu 2,1%, în timp ce în judeţele Ialomiţa şi Sălaj s-a înregistrat o reducere a PIB cu 0,7%. 

În judeţele Mehedinţi, Brăila, Constanţa şi Prahova s-a înregistrat anul trecut un avans modest al PIB, cuprins între 0,8 şi 1%. 

Diferențele în evoluția PIB, cauza discrepanțelor. În urma evoluţiilor din 2015, diferenţele dintre judeţele bogate şi cele sărace au crescut, cu câteva excepţii. Cele mai dezvoltate zone din ţară erau, anul trecut, Capitala, cun un nivel al PIB/locuitor de 20.873 euro, şi judeţele Constanţa (11.212 euro/locuitor), Timiş (10.601 euro/locuitor), Cluj (10.253 euro/locuitor), Ilfov (10.148 euro/locuitor) şi Braşov (9.918 euro/locuitor).

Cele mai puţin dezvoltate judeţe din România sunt Vaslui, cu un nivel al PIB de 3.676 euro/locuitor în 2015, Giurgiu (4.095 euro/locuitor), Botoşani (4.215 euro/locuitor), Mehedinţi (4.328 euro/locuitor) şi Teleorman (4.341 euro/locuitor).

Așteptări.Pentru 2016, CNP anticipează diferenţe mai mici între ratele de creştere economică din diferitele regiuni. Astfel, cel mai modest avans, de 3,9%, ar urma să fie înregistrat în Bucureşti, în timp ce judeţul Călăraşi va avea cea mai mare creştere a PIB, de 4,9%.

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri

Publicitatea este afişată doar vizitatorilor. - Click aici pentru înregistrare

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont

  • Activi pe această pagină   0 membri

    Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.

×

Informaţii importante

Acest website foloseşte cookie-uri. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii lor. Mai multe informaţii Politica de confidenţialitate.