Jump to content
Romania Forum

Publicitatea este afişată doar vizitatorilor. - Click aici pentru înregistrare

Catalin

Tuning - Ce este tuningul? Ce presupune tuningul?

Recommended Posts

Catalin

Tuning - Ce este tuningul? Ce presupune tuningul?

TUNING - este un cuvant ce provine din engleza si in traducere libera inseamna - acord fin, reglaj de finete.

In domeniul auto cuvantul TUNING a capatat urmatorul inteles - Acţiune sau preocupare de a imbunătăţi, regla sau particulariza caracteristicile funcţionale sau estetice ale unui autoturism.

Tuningul are o lunga istorie, aproape la fel de lunga ca si evolutia autovehiculelor, gasindu-si originea in America de dupa razboi, odata cu aparitia fenomenului hot-rod-ului, mai precis, masini tipic americane cu motoare mari modificate pentru accelerarea pe linii drepte.

Hot rod-urile s-au nascut in acelasi timp cu chopper-ele, odata cu lasarea la vatra a primelor generatii de veterani din cel de-al Doilea Razboi Mondial. In cautarea lor de adrenalina, de zgomot, de aventura si de un nou stil de viata, acestia au inceput "tuning-ul" cu ajutorul cheilor, aparatelor de sudura si fierastraielor.

Prima etapa a fost "dezechiparea" vehiculelor de tot ceea ce era inutil, astfel incat scaderea greutatii sa aduca un plus de viteza. Primele hot rod-uri erau masini clasice, lasate fara barele de protectie, acoperis, geamuri, capac de portbagaj si capota motorului. Dupa cativa ani, au devenit centrul atentiei, iar V8-urile au inceput sa scrie istorie.

Fenomenul a capatat din ce in ce o mai mare amploare, astfel incat astazi exista o adevarata industrie de profil, ba chiar exista tuneri "de casa" pentru producatorii auto de renume, ce modifica (tuneaza) modelele de serie.

Tuningul la un automobil nu mai consta doar in modificarea parametrilor de functionare a motorului, ci il putem imparti in trei mari categorii:

  • Tuning exterior
  • Tuning interior
  • Tuning motor

Tuning-ul exterior presupune schimbarea aspectului exterior al masinii pentru a obtine o tenta mai sportiva sau mai extravaganta. Spoilerele, pragurile sau eleroanele nu au doar un rol optic, ele ajutand la drenarea curentilor de aer. Kiturile exterioare, proiectate si testate in tunele aerodinamice, au rolul de a ghida curentii de aer, crescand aderenta masinii la viteze mari.

Tuning-ul la interior presupune schimbarea aspectului interior al masinii pentru a obtine o tenta mai sportiva, imbunatatirea functionalitatii, a comfortului sau obtinerea unui aspect mai extravagant.

Tuning-ul la motor presupune ajustarea sau modificarea unui motor cu combustie interna pentru a obtine performanta optima, pentru a creste puterea, economia sau durabilitatea motorului. Acesta a evoluat si s-a dezvoltat cel mai mult, putand fi impartit la randul sau in mai multe categorii:

- Tune-up de motor

- Chip tuning

- Tuningul de performanta

Tuningul este o arma cu doua taisuri, poti sa creezi un model care sa atraga priviri si aprecieri sau poti sa scoti hidosenii care sa atraga priviri si sa intoarca stomacuri pe dos.

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri

Publicitatea este afişată doar vizitatorilor. - Click aici pentru înregistrare

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont

  • Activi pe această pagină   0 membri

    Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.

×
×
  • Create New...

Informaţii importante

By using this site, you agree to our Terms of Use and Politica de confidenţialitate.