Descrierea rasei
Boxerii sunt considerati caini de lucru. Rasa boxer a fost creata pentru a asigura paza si, in acelasi timp, pentru a fi animale de companie.
Boxerul isi are originea in doua tipuri de caini mastiff, acestia fiind folositi la vanatoarea de ursi si caprioare. In secolul al XIX-lea au fost incrucisati cu bulldogul si asa a luat nastere rasa boxer.
Boxerul a fost foarte popular in Europa de la inceputul secolului trecut, desi au fost inregistrati in anul 1933.
Fiind un caine foarte inteligent, boxerul trebuie sa fie dominat atunci cand este dresat. Boxeri invata foarte repede atat lucrurile bune, cat si pe cele proaste.
Caracteristici
Majoritatea cainilor boxer au sistemul digestiv sensibil, ceea ce inseamna ca trbuie sa tina dieta, mancand hrana uscata. Cand sunt mici sunt slabi, dar nu trebuie hraniti ca sa compenseze. Boxerii au oasele sensibile si sunt predispusi la accidente ale incheieturilor. Media de viata a acestor caini este intre sapte si zece ani, dar cu o ingrijire corecta pot atinge chiar si 14 ani.
Boxerii sunt caini de marime medie, cu musculatura bine formata si cu piept lat si proeminent. Boxerii au botul mic si barbia putin intoarsa. Pe cap si pe bot au pielea mai mare.
Greutatea variaza la caini intre 30-32 kg, iar la catele intre 25-27 kg, iar inaltimea este intre 57-62 cm, respectiv intre 53-59 cm.
Desi este predispus la multe probleme de sanatate, boxerul este un caine in general sanatos. Cand cumparati un pui de boxer, este bine insa sa cercetati daca parintii au avut probleme. In general, crescatorii de boxer sunt foarte atenti la viitorii stapani ai puiului, data fiind sensibilitatea rasei si nevoii de mana forte.
Botul si craniul boxerului sunt proportionate, falcile calca bine una peste cealalta, cea superioara intra perfect sub cea inferioara. Ochii sunt maro inchis, cu o expresie inteligenta. Urechile sunt departate, lasate in jos, dar ridicate atunci cand cainele este alert. Gatul este musculos si puternic, pieptul este proeminent, spatele este scurt si ingust, putin adancit. Picioarele sunt mici, iar degetele sunt ca de pisica, cele din fata sunt putin mai mari decat cele din spate. Coada este tinuta in sus. Culorile preferate pentru expozitii sunt tonurile de rosu, in timp ce albul pur nu este acceptat. Boxerii albi sunt eliminati din orice competitie; exemplarele albe nu sunt reproduse de catre crescatori.
Daca in trecut cuparea coditei si a urechilor era obligatorie, astazi destul stapani prefera sa le lase intregi.
Caracter
Boxerii sunt foarte vioi, puternici si loiali. Nu le este teama de nimic si sunt increzatori in ei insisi. Si nu par sa oboseasca niciodata. Boxerii sunt animale excelente, nu se iau usor la bataie, dar se apara la nevoie. Raman niste catelusi toata viata si se fac foarte iubiti oriunde se duc. Tot ce isi doresc este dragoste, atentie si parteneri de joaca. Daca sunt lasati singuri, pot provoca pagube din cazua plictiselii. Boxerii prefera casele foarte vizitate si se simt in largul lor in locurile populate.
Rasa Boxer nu este una agresiva. Va fi chiar nostim sa va auziti boxerul sforaind de zor dupa o partida zdravana de alergatura.
Ingrijire
Boxerii au nevoie de mult exercitiu fizic, le place foarte mult sa alerge si sa prinda mingea. Un antrenament pentru astfel de caini nu trebuie sa fie mai scurt de doua ore pe zi. Daca nu aveti timpul si energia necesare unui boxer si aveti posibilitatea materiala, este recomandat sa il duceti zilnic la o scoala de dresaj si socializare.
La capitolul ingrijire, boxerii nu ridica prea mari probleme. Blana lor este foarte usor de intretinut pentru ca este scurta.
Pentru a-si mentine pielea in conditii bune, boxerii au nevoie de ingrijire de doua ori pe saptamana.
5 replies to this topic
Posted 29 October 2009 - 01:35 PM
Posted 15 December 2009 - 09:16 AM
Posted 06 March 2010 - 10:55 PM
unul din asta imi doresc si eu.
am mai avut unul adoptat , dar era cam prostut si mi l-au furat:(
am mai avut unul adoptat , dar era cam prostut si mi l-au furat:(
Posted 27 March 2010 - 10:12 PM
Chiar azi am vb cu un prieten care are un Husky de cateva saptamani. La intrebarea : Tu nu vrei un caine?? I`am raspuns ca daca o sa fie sa imi iau un caine, o sa fie un Boxer. Ce`mi place la ei, este Corpul..... par asa mai atletici, sportivi...
Posted 01 April 2010 - 12:21 PM
Am si eu o femela de vreo 10 ani la tara
O abandonase cineva pe camp si a adoptat-o tata.
Nu mai stie prea multe. Se plimba toata ziua pe mosie si poate sa intre oricine in curte ca nu schiteaza nici un marait.
Nu mai stie prea multe. Se plimba toata ziua pe mosie si poate sa intre oricine in curte ca nu schiteaza nici un marait.
Posted 15 April 2011 - 10:59 AM
rasa boxer este un caine de companie foarte bun mai ales cu copii dar daca este dresat pt paza o face foarte bne
Attached Files
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users
Sign In
Create Account

Back to top