Jump to content

Examenul de Bacalaureat se modifica radical

15 replies to this topic

R_a_z_v_a_n

Senior Member

• Senior Members
  • PipPipPipPipPip
  • 3,164 posts
Examenul de Bacalaureat se modifică radical

?n timpul anului şcolar 2009 -2010, se vor organiza două sesiuni de examen. ?nscrierea elevilor se face ?ntre 14 - 18 decembrie 2009, iar probe orale sunt programate astfel: 11-13 ianuarie 2010 -evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală ?n limba rom?nă (proba A), 13-15 ianuarie 2010 -evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală ?n limba maternă (proba :lol:, 18 - 29 ianuarie 2010 -evaluarea competenţelor digitale (proba D) şi 19 - 22 aprilie 2010 -evaluarea competenţelor lingvistice ?ntr-o limbă modernă (proba C).
Probele scrise sunt programate astfel: ?n 28 iunie 2010 -Limba şi literatura rom?nă; 29 iunie 2010 - Limba şi literatura maternă; 30 iunie 2010 - proba obligatorie a profilului şi 1 iulie 2010 - proba la alegere a profilului.
Prima afişare a rezultatelor va avea loc ?n 3 iulie 2010, p?nă la ora 16.00, iar contestaţiile se vor depune ?n aceeaşi zi, de la ora 16.00, la 20.00. Soluţionarea contestaţiilor se va face ?n perioada 5-6 iulie 2010, iar afişarea rezultatelor finale ?n ziua de 7 iulie 2010.
Sesiunea de toamnă se va desfşura ?ntre 23 august şi 8 septembrie 2010, ?nscrierile fiind stabilite pentru săptăm?na 5-9 iulie 2010. Absolvenţii care promovează probele orale primesc certificate de competenţă lingvistică, digitală şi de limbă maternă, dacă este cazul, valabile ?n spaţiul UE.

Probele scrise

Probele scrise vor fi la: Limba şi literatura rom?nă; Limba şi literatura maternă, dacă este cazul; probă la alegere ?n funcţie de filieră: Matematică - pentru profilul real şi Istorie - pentru profilul umanist; probă la alegere din profilul liceului: profil real -Fizică, Chimie, Biologie sau Informatică; profil umanist -Geografie, Filosofie, Logică şi argumentare, Economie, Psihologie, Sociologie.
Se consideră promovaţi elevii care ?ndeplinesc cumulativ următoarele condiţii: au susţinut probele orale, au susţinut toate probele scrise şi au obţinut cel puţin nota 5 la fiecare dintre acestea, iar media aritmetică, formată din două zecimale exacte, a notelor obţinute la probele scrise este cel puţin 6.
?n cazul nepromovării examenului, pot fi recunoscute ?n sesiunile următoare, la cerere, rezultatele la evaluările susţinute in decursul anului şcolar, respectiv rezultatele la probele scrise la care s-a obţinut cel puţin nota 5. Recunoaşterea unora dintre probele promovate ?ntr-una din sesiunile organizate din anul 2003 ?ncoace este condiţionată de solicitarea scrisă de recunoaştere a probelor promovate, ?n momentul ?nscrierii pentru una dintre sesiunile anului 2010.

Proba la limba străină

La proba de evaluare a competenţei lingvistice ?ntr-o limbă de circulaţie internaţională studiată ?n liceu, elevii pot alege oricare limbă modernă, indiferent dacă a fost ?limba 1?, ?limba a 2-a? sau ?limba a 3-a? de studiu, ?n regim normal, intensiv, bilingv sau disciplină obligatorie sau opţională. Evaluarea se va face prin trei tipuri de probe: probă scrisă, cu durata de 90 minute, probă orală, cu durata de 10-15 minute şi probă de ?nţelegere a unui text audiat (20 de minute). Subiectele sunt nivelului corespunzător Cadrului European Comun de Referinţă pentru Limbi.

Competenţa digitală

Subiectele pentru vor fi elaborate pe baza programei la ?Tehnologia Informaţiei şi a Comunicaţiilor?, ?n clasele a IX-a şi a X-a. P?nă la 31 octombrie 2009, se va anunţa durata probei şi modalitatea de desfăşurare şi evaluare a probei. Rezultatul evaluării se exprimă prin nivelul de competenţă, ?n raport cu standardele europene recunoscute ?n domeniu.

Cum se dau notele

Rezultatul obţinut de fiecare candidat la proba orală de Limba rom?nă, Limba maternă nu se exprimă prin note sau prin calificativ admis/respins, ci pe baza unei grile aprobată la nivel naţional. Cei doi profesori folosesc grile de baremuri, astfel: 0-25 puncte - utilizator ?ncepător, 26-50 puncte - utilizator de nivel mediu, 51-74 puncte - utilizator avansat, 75-100 puncte - utilizator experimentat.

Edited by R_a_z_v_a_n, 30 September 2009 - 10:01 AM.

Nick

Senior Member

• Senior Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1,938 posts
Invatamantul este supus, permanent, in ultimii 20 de ani, la schimbarea....schimbarii si la modificarea...modificarii :)
Ultimele informatii pe care le am (dar care totusi exista din 6 octombrie 2009) prevad urmatoarele date de examen:

Anexa 1 la O.M.E.C.I. nr.5507/06.10.2009 , privind aprobarea calendarului si a metodologiei de organizare si desfăsurare a examenului de
bacalaureat -2010
________________________________________________________________________________

Prima sesiune de examen 2010

14 – 18 decembrie 2009 Înscrierea candidaţilor la prima sesiune de examen
15-17 februarie 2010 Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
17-19 februarie 2010 Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
19 – 29 aprilie 2010 Evaluarea competenţelor digitale – proba D
31 mai – 4 iunie 2010 Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă modernă – proba C
11 iunie 2010 Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a
28 iunie 2010 Limba si literatura română – proba E) a) – proba scrisă
29 iunie 2010 Limba si literatura maternă – proba E) b ) – proba scrisă
30 iunie 2010 Proba obligatorie a profilului – proba E) c) – proba scrisă
2 iulie 2010 Proba la alegere a profilului si specializării – proba E) d) – proba scrisă
4 iulie 2010 Afisarea rezultatelor (până la orele 16:00) si depunerea contestaţiilor (orele 16:00 – 20:00)
6-7 iulie 2010 Rezolvarea contestaţiilor
8 iulie 2010 Afisarea rezultatelor finale

Nick

Senior Member

• Senior Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1,938 posts
Luni, 15 februarie, se da startul probelor bacalaureatului. Luna aceasta sunt vizate competentele de comunicare in limba romana. Subiectele raman necunoscute pana in ziua examenului.

Nick

Senior Member

• Senior Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1,938 posts
Azi s-a incheiat proba A, competentele de comunicare in limba romana, a examenului de bacalaureat. Organizarea a fost de exceptie (spun "de exceptie" pentru ca e prima oara cand relatia minister-inspectorate-licee a functionat impecabil): variantele de subiecte au fost altele in fiecare zi, transmiterea acestora efectuandu-se in dimineata fiecarei zile de examen. Subiectele nu pun probleme celor capabili sa-si organizeze un discurs coerent, persuasiv, folosind un limbaj literar adecvat. Partea intai a variantei de subiect vizeaza intelegerea unui text si analiza acestuia din punctul de vedere al situatiei de comunicare si al scopului acesteia, extragerea unor informatii/opinii/fapte prezentate in textele respective, intelegerea perspectivei autorului si incadrarea textului intr-un anumit stil functional. Partea a doua vizeaza exprimarea unei opinii personale a candidatului cu privire la diverse teme: destin, personalitate, singuratate, rolul artei in formarea personalitatii, diferenta de nuanta intre iubire si dragoste etc.

But

Member

• Members
  • PipPip
  • 106 posts
Am inteles ca proba scrisa de la romana va fi foarte grea..stiti ceva despre asta? :D Nu de alta..dar incep sa ma apuce unele emotii :dance:

Nick

Senior Member

• Senior Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1,938 posts
Ma indoiesc de faptul ca s-ar schimba ceva in structura si in esenta subiectelor de la proba scrisa. Sigur, se zvoneste ca s-ar pune mai mult accent pe originalitate (prin cresterea itemilor de tip subiectiv, de ex, cei care cer interpretarea unor versuri/ figuri de stil/ imagini artistice etc. la partea I), insa ....Partea a II-a va fi, ca si pana acum, un eseu argumentativ (e foarte important sa stii structura acestui tip de eseu+conectorii si, de asemenea, sa respecti limita de spatiu impusa). La partea a III-a, desi se tot insista ca nu ar trebui stiute comentariile clasice, eu cred ca, din pacate, tot "toceala" e la mare pret.

Nick

Senior Member

• Senior Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1,938 posts
Azi incep probele scrise ale examenului de bacalaureat. Prima proba este la limba si literatura romana, variantele nu au mai fost publicate ( :doh: ), asa ca se presupune ca, in sfarsit, nu se va mai copia. Tare mi-as dori si eu asta, insa, cu siguranta, "telepatia" va functiona si de aceasta data, avand in vedere ca subiectele sunt aceleasi ca anul trecut, iar in 2009 au existat materiale de copiat.

Miadry

Member

• Members
  • PipPip
  • 199 posts
Le-au intins probele orale pe parcursul a mai multe luni, probe care oricum necesitau simpla prezenta pentru a fi promovate si le-au lasat doar 3 probe scrise. Si tot n-au fost in stare sa obtina cine stie ce rezultate.
Comentariile sunt de prisos. :)

Nick

Senior Member

• Senior Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1,938 posts
Promovabilitatea la nivel national a fost de aproximativ 60% :) In sfarsit, nu s-a mai copiat chiar peste tot.

gbrgeorge

Moderator

• Moderators
  • PipPipPipPipPip
  • 4,931 posts
Am un caz in care au dat bani ptr asa-zisul protocol si i-au ajutat la romana si matematica (chiar seful comisiei se ducea din clasa in clasa cu notitele), dar i-a picat la cea de-a treia materie. Parca eram pe plan ascendent la invatatura.

Nick

Senior Member

• Senior Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1,938 posts
Bacalaureatul a fost bagatelizat total. Se zvoneste ca se vor reintroduce examenele de admitere la facultate, ceea ce ar fi primul lucru bun facut in ultimii 10 ani.

Robotelu

Senior Member

• Senior Members
  • PipPipPipPipPip
  • 2,588 posts

View Postgbrgeorge, on Jul 6 2010, 19:39, said:

Am un caz in care au dat bani ptr asa-zisul protocol si i-au ajutat la romana si matematica (chiar seful comisiei se ducea din clasa in clasa cu notitele), dar i-a picat la cea de-a treia materie.
Pai depind cat au dat. :P Cand am dat eu bacul, la liceul rival Tudor Vladimirescu(nah sa-i fac de ras! :) ) protocolul era 200 de lei(nu e greseala de scriere, e 200). La noi in liceu cred ca am pus ce-a mai ramas de la banchet... sau am mai pus cate 5 lei, nu mai stiu. :unsure: Oricum pistol cu apa pe langa aia...

View PostNick, on Jul 6 2010, 23:52, said:

Bacalaureatul a fost bagatelizat total. Se zvoneste ca se vor reintroduce examenele de admitere la facultate, ceea ce ar fi primul lucru bun facut in ultimii 10 ani.
Si ce-or sa rezolve? Ca doar nu vor da afara profesorii, ca n-au studenti destui... sigur o sa se intre pana se ocupa locurile.

Edited by Robotelu, 09 July 2010 - 01:38 PM.

Nick

Senior Member

• Senior Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1,938 posts

View PostRobotelu, on Jul 9 2010, 14:37, said:

Pai depind cat au dat. :P Cand am dat eu bacul, la liceul rival Tudor Vladimirescu(nah sa-i fac de ras! :) ) protocolul era 200 de lei(nu e greseala de scriere, e 200). La noi in liceu cred ca am pus ce-a mai ramas de la banchet... sau am mai pus cate 5 lei, nu mai stiu. :unsure:

Dar te-ai intrebat vreodata unde ajung acei bani de..."protocol"? De 8 ani sunt evaluator la bacalaureat. Crede-ma ca nu ajung, SIGUR, la profesori, daca se strang intr-adevar!

Nick

Senior Member

• Senior Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1,938 posts
Pentru cei care au sustinut bacalaureatul in aceasta vara si nu l-au promovat incep azi (din nou si cu emotii, sper) probele scrise ale sesiunii de toamna. Din pacate, sunt sigura ca in timpul verii minunea s-a produs, promovabilitatea va fi superioara si cunostintele+talentul la limba si literatura romana vor triumfa. De maine, vor triumfa si cele din fizica, matematica, istorie etc. ;)

Nick

Senior Member

• Senior Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1,938 posts

View PostNick, on Dec 17 2009, 21:45, said:

Invatamantul este supus, permanent, in ultimii 20 de ani, la schimbarea....schimbarii si la modificarea...modificarii :lol:

15-17 februarie 2010 Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
17-19 februarie 2010 Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
19 – 29 aprilie 2010 Evaluarea competenţelor digitale – proba D
31 mai – 4 iunie 2010 Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă modernă – proba C

Dar asta era...ehe! demult...anul trecut ... :D
Va mirati daca va spun ca iar se modifica...modificarea? :lol: Conform dispozitiei ministeriale din 03.09.2010, "In perioada 6-10 iunie, absolventii claselor terminale de liceu sustin probele de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare in limba romana, iar in perioada 13-17 iunie 2011, proba de evaluare a competentelor digitale" Deocamdata nu se zice nimic despre competentele de comunicare in limba moderna...

Edited by Nick, 06 September 2010 - 01:11 PM.

Daniel777

Member

• Members
  • PipPip
  • 198 posts
I-au inebunit de tot pe bietii copii si pe parinti si mai si . Nu mai stiu ce sa invete de pe un an pe altul , se pregatesc degeaba intr-o directie si se pomenesc ca trebuie sa o schimbe brusc . Este o mare aiureala care le distruge viitorul copiilor . Sper sa se hotarasca o data anul asta la ceva . Fata mea trebuie sa dea examen la anul . Sper ca dobitocii aia de la Bucuresti sa se trezeasca o data si sa nu mai doarma tot timpul . :D

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users