Jump to content

Istanbul

17 replies to this topic

dudu

Senior Member

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 661 posts
Fiind oarecum nevoit sa petrec o perioada destul de indelungata la Istanbul, m-am gandit ca nu ar fi rau sa va povestesc si voua cate ceva 

Incep cu cateva date istorice multumita wikipediei - sper sa nu plictiseasca
Istanbul, numit ?n antichitatea greacă Byzantion, apoi, după anul 330 d.Hr., Constantinopol ? ?n greacă Κωνσταντινούπολισ, este fosta capitală a Imperiului Roman, ?n două scurte perioade ale secolului al IV-lea d.Hr., a Imperiului Roman de Răsărit, denumit şi Imperiul Bizantin de istoriografia umanistă, şi a Imperiului Otoman p?nă la proclamarea Republicii Turcia, ?n 1923. Este cel mai mare oraş al Turciei şi singurul mare oraş din lume ?ntins pe două continente. ?n vechile texte rom?neşti, oraşul era numit Ţarigrad, Stanbul, Stambul, ?nalta Poartă sau Poarta[3].
Cu o populaţie de peste 12,5 miloane Istanbulul este un megaoraş, precum şi centrul financiar, comercial şi cultural al Turciei. Acesta se ?ntinde pe 27 de districte din cele 39 ale provinciei cu acelaşi nume, fiind al cincilea oraş ca mărime din lume. Partea europeană se află situată ?n regiunea istorică Tracia iar cea asiatică ?n Anatolia. ?n anul 2010 metropola va fi Capitală Europeană a Culturii.

Istanbul este singurul oraş din lume care se ?ntinde pe două continente, Europa şi Asia. Cea mai mare parte a cartierelor sale se găsesc pe pintenul din extrema sud-estică a Europei, despărţite de cele asiatice prin Marea Marmara şi Str?mtoarea Bosfor. Pe partea europeană, golful ad?nc Cornul de Aur desparte cartierele ?n două sectoare: vechiul Constantinopol, la sud şi oraşul nou la nord, cu cartierele Karak?y (Galata), Geyoglu (Pera), Katabaş, Taks?m, Beşiktaş, Ortak?y şi altele mai noi ?ntinse ?n ad?ncul uscatului sau de-a lungul Bosfor-ului. Peste ape, pe malul asiatic, se află vechiul Scutari (?sk?dar), cu o seamă de alte cartiere mai noi, ?ntinse pe ţărmul Mării Marmara, spre sud şi pe cel al Bosfor-ului, spre nord. Oraşul metropolă este considerat european deoarece centrul său istoric şi ponderea locuirii de astăzi se află ?n Europa. Este centrul uneia dintre cele mai mari aglomerări urbane a continentului şi reprezintă principalul pol economic al Republicii Turcia, cu toate că nu mai este capitală.
Nucleul Istanbul-ului, adică oraşul vechi, este scăldat de apele Mării Marmara, de cele ale Bosfor-ului şi de cele ale Cornului de Aur. Legătura rutieră dintre partea europeană şi cea asiatică a metropolei se realizează prin două mari poduri suspendate de dată recentă, cu c?te şase benzi de circulaţie: Podul Bosfor şi Podul Fatih Sultan Mehmed sau Podul Cuceritorului. Pe calea apelor, cartierele de pe cele două continente sunt legate printr-o mulţime de linii navale de navetă.

Mai multe detalii http://ro.wikipedia.org/wiki/Istanbul

Cum intri in Istanbul pe autostrada dinspre Edirne, nu poti sa nu fi marcat de modul lor de a construi. Inca de la intrare, te lovesc cartiere intregi de constructii noi, blocuri de pana la 25 de etaje, toate cu o arhitectura aparte. Au ales sa foloseasca fiecare spatiu, fiecare metru patrat pentru a construi, pentru a-l transforma in bani.
Nu va povestesc despre amalgamul de culturi, de multitudinea de culori sau despre ritmul nebun de viata. Locuind in Beyazit, langa Marele Bazar, am fost uimit sa vad ceea ce reprezinta pentru ei o situatie normala: traficul innebunitor, atat pe sosele cat si cel pietonal, de pe trotuare. Chiar eram curios sa vad astazi, cand pentru prima oara a plouat, cum se descurca acesti oameni f multi si f grabiti si cu umbrelele in maini 
Concluzia? Se descurca!

Am trecut inca din prima zi cu vaporul pe malul asiatic, in Kadikoy si Acibaden si pot spune ca e un pic altceva: strazile ? la fel de mici - ceva mai goale, lumea ceva mai putina si mai calma, cladirile de alta natura, mai putin traditionala.
Calatoria pe Bosfor e un must-do. Gasesti rute de vaporase (cca 100 locuri) catre orice mic debarcader pe cealalta parte.
Printre picaturi am vazut Moscheea Albastra, Biserica Sf Sofia (Ayasofia), ambele in cartierul Sultanahmed ? dar si 2 mall-uri comerciale ce se aflau in drumurile noastre ? cel mai mare, Cevahir (langa Taksim) si Nautillus, in Kadikoy
Ramane acea curiozitate pentru cultura islamica, dorinta de a invata mai multe despre modul de viata dar si frustrarea majora ca nu intelegi absolut nimic din ce se discuta in jurul tau, prinzand doar cateva cuvinte comune: musterii, bacsis, pardon  si inca 2-3 pe care le-am uitat

Mai am aproape 2 saptamani de stat si voi mai veni cu informatii

Ceva poze:
Moscheea Albastra Posted Image Posted Image
Moscheea din parc Posted Image
Temperaturi super pt vremea asta :)) Posted Image
Curcubeul nu este photoshop-at Posted Image
Ayasofia Posted Image Posted Image
Posted Image Posted Image - Moscheea Albastra vazuta din Ayasofia

Next: transport in comun, de vazut, tips-uri :pfft: (pe masura ce mai descopar si eu)

Edited by dudu, 16 October 2009 - 04:29 PM.

Catalin

Devoted Member

• Owner
  • PipPipPipPipPip
  • 3,541 posts
Foarte frumoasă descriere. Mulţumim că ?ţi ?mpărtăşeşti impresiile cu noi. :))
Eşti ?ncă acolo ?

dudu

Senior Member

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 661 posts
dap si voi mai fi pentru inca vreo 10-12 zile
baclava, anyone?! :))

PS: btw, eu nu sunt mancator de dulciuri dar m-au corupt intr-un mare fel specialitatile astora :pfft:

Marius

Administrator

• Owner
  • PipPipPipPipPip
  • 5,073 posts
Ai intrat in moschee? Te-au descaltat? :))

tinkerbell

Member

• Members
  • PipPip
  • 102 posts
intr-adevat, Istanbul este un oras superb. Iti trebuie mult antrenament, conditie fizica pentru a-l strabate sau mai bine zis pentru a reusi sa vezi mici particele. Marius, la ei este nepoliticos sa intri incalcat in casa, cu atat mai mult in moschee. Nici macar pe hol nu intra incaltati, isi lasa incaltamintea la usa :)) (respect pentru cine face curatenia in casa).
Incercati lokum (rahat) cu fistic... defapt incercati cu orice :pfft: este extraordinar.

Patricia

Member

• Members
  • PipPip
  • 190 posts
Trebuie neaparat sa vezi:
Palatul Dolmabahce este considerat o copie a Palatului Versailles din Franta
Palatul Topkapi un labirint de constructii.

:good:

Nick

Senior Member

• Senior Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1,938 posts
O descriere excelenta, dudu! Stii sa faci pofta cuiva de a vedea locurile acelea :D . Cat despre baclavale... sunt innebunita dupa ele. :))

Borisake

Senior Member

• Senior Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1,599 posts
Despre cazare nu ne zici nimic?
Poze, vrem poze.

dudu

Senior Member

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 661 posts
Borisake, as pune pozele insa sunt foarte mari (aprox 5Mb) iar uairlesu nu este dintre cele mai competente
Voi face un album pe picasa sau un alt site de gen insa probabil de acasa

Daca vremea ma ajuta (cum m-a ajutat Slava Domnului! pana acum), maine voi merge la Topkapi iar in inceputul saptamanii viitoare (probabil marti) la Dolmabahce
Se apropie meciurile directe intre romani si turci si tare m-as duce sa vad Dinamo (joaca saptamana viitoare cu Galata) insa am o jena - desi as tipa cu Galata :link:
Vom vedea

Am promis ca povestesc de transportul in comun...
Ei bine, totul se reduce la un singur cuvant: akbil ;)
este un mic dispozitiv pe care-l "incarci" cu bani si pe care-l folosesti pentru orice mijloc de transport municipal - metroul, tramvai, autobuz, vapor... - indiferent de costul unui bilet - mai putin taxi
Btw, o calatorie este de regula 1,5 YTL (pt usurinta inmultiti cu 2 si aveti in RON), parca doar pentru un autobuz de ne-a dus in Taksim am platit 1,75 YTL
Pentru vaporase sunt mici debarcadere ce poarta numele locatiei unde ajunge vaporasul respectiv de pe alta insula - dificil sa gresesti
Ca sistem este super ok
Exemplu: cam la 2-3 zile fac un drum care dureaza cam 45-50 min in care iau tramvaiul 4 statii, trec Bosforul cu vaporasul apoi iau taxiul inca vreo 10 minute
Dpdv al $, un drum dus-intors ne duce ~30YTL (1,5x2 tramvai, 1,5x2 vaporas, 10 taxi) x 2

Ca idee, salariul mediu pe economie este in jur de 5-600 eur

Data viitoare: caraushii :))

Edited by dudu, 17 October 2009 - 12:59 PM.

dudu

Senior Member

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 661 posts
Dragii mei, conform promisiunii, continui saga

De cand nu ne-am auzit am reusit sa mai vad cateva parti ale 'Stanbulului, am urmat sfaturile Patriciei si am vizitat atat Topkapi-ul cat si Dolmabahce - ca parte negativa, mi s-a cam luat de bucataria lor (buna-buna, dar dupa 10 zile deja simt nevoie de altceva) si ne-am procopsit cu un mic virus stomacal - nu foarte grav - un rand pe pastile l-au rezolvat
Oricum am ajuns la fructe, iaurturi, branzeturi - am mancat oaie cat pentru 15 sarbatori de Paste

Revenind la oile noastre, pot spune ca am cam terminat ce era parte turistica (promovata ca atare) a Istanbulului, la mine in cap clasamentul fiind condus de Moscheea Albastra, urmata de pal Dolmabahce, Ayasofia si Topkapi.. Am prins o zi f aglomerata la Topkapi si poate din aceasta cauza nu am prins toata "poza".

Palatele nu vreau sa le comentez prea mult... nu ma dau un connaisseur in ale arhitecturii, placutul sau nu se rezuma la acele celule cu conuri si bastonase nu la epoci, trenduri, samd... Cate ceva: Topkapi, Dolmabahce
Ce inseamna ele, implicatiile istorice, samd - astea-s alta discutie... ca om poti fi profund impresionat de chilia lui Daniil Sihastru si mai putin de Versailles insa asta tine doar de fiecare in parte

Spuneam acum ceva zile ca sunt fascinat de carausi... :unsure: Regret ca pana acum nu am reusit sa fac o poza unuia pentru a vedea si cei care nu au fost inca la Istanbul la ce ma refer. Pe scurt, oameni de aproape toate varstele - am vazut intre 16 si 60 - care, cu ajutorul unui cart cu 2 roti, manere sus si o suprafata de depozitare cam de 1,2-1,5m misuna precum furnicile toata ziua buna-ziua... este cel mai ieftin, profitabil mod de a-ti transporta fie marfa catre magazinul propriu, fie cumparaturile daca le faci bulk, fie pur si simplu doresti sa muti ceva dintr-un loc in altul
Am incercat sa discut intr-o dupa-amiaza cu unul insa engleza lui sau turca mea ne-au balta si nu am reusit sa aflu prea multe. In plus, omul era (ca toti de altfel) f grabit

Atasez 2 poze (luate de pe Internet). Una este fotografia unui astfel de cetatean caraus iar in a doua puteti vedea faimosul akbil :D

Attached Files

florin

Senior Member

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 730 posts
iButton de la Maxim IC :( http://www.maxim-ic....utton/ibuttons/
Am avut un din ala ca si cheie de interfon candva, undeva.

Catalin

Devoted Member

• Owner
  • PipPipPipPipPip
  • 3,541 posts
Dar cum se ?ncarcă acea chestie ?
Poţi pune c?ţi bani doreşti ?

florin

Senior Member

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 730 posts
Pai ea in sine e doar un emitator ce transmite un cod unic, la fel ca o eticheta de-aia antifurt de pe haine. Incarcarea o faci ca la SIMurile telefoanelor, un server central tine evidenta cat credit (mai) are fiecare abonat si opereaza pe el.

dudu

Senior Member

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 661 posts
iar punctele de incarcare sunt gheretele de bilete dar si aparate de tipul ATM-urilor unde totul este self-service

In alta ordine de idei, imi pare foarte bine sa va salut din Romania :)
Dupa aproape 9 ore de condus, am ajuns acasa insa, in ciuda plictiselii acumulate - plictiseala datorita programului impus, nu pentru ca nu am mai fi avut ce face in Istanbul - simt un pic de nostalgie fata de orasul unde mi-am petrecut ultimele 3 saptamani...

Nu voi mai face descrieri sadoveniene, nu mai expun pareri - sunt prea obosit

Maine insa poate voi avea timp pentru o scurta recapitulare :D

Orice ar fi, sfatul meu este simplu: Visit Istanbul! Mai ales ca in 2010 va fi capitala culturala a Europei

Signing out... :))

katty

Member

• Members
  • PipPip
  • 223 posts
Orasul Istanbul este superb,pe mine m-a incantat mult si daca as putea , in fiecare an in concediu acolo m-as duce.in doar 50min cu avionul sunteti acolo.atasez poze pe unde am fost si ce am vizitat.
Moscheea Albastra,Sfanta Sofia,parcuri de distractie.Marele bazar este cu adevarat urias si gasesti aici orice ,de la aur la diamante ,de la obiecte vechi pana la adevarate podoabe moderne. am mancat peste intr-un restaurant de pe malul marii marii Marmara.si int-o seara am baut ceai turcesc chiar sub podul Galata.Am trecut Bosforul ajungand si in Asia ,acolo sunt o gramada de pisici vagaboante,foarte grase si frumoase,dar nu vezi caini deloc.Si in ultima zi am fost la Formula1....e un oras in care m-as intoarce oricand..... :(

Edited by R_a_z_v_a_n, 30 November 2009 - 12:16 PM.

Catalin

Devoted Member

• Owner
  • PipPipPipPipPip
  • 3,541 posts
Interesant.
Cum ţi s-a părut cursa de formula 1 ?
Ai avut vreun dispozitiv pt protejarea urechilor (căşti, dopuri, etc) ?
Sau nu era nevoie ?
:D

katty

Member

• Members
  • PipPip
  • 223 posts
Am avut dar nu am vrut sa mi-le pun :D ...am vrut sa simt pe pielea mea tot zgomotul produs de motoare :D o sa postez si un filmulet de la F1 :D

gbrgeorge

Moderator

• Moderators
  • PipPipPipPipPip
  • 4,931 posts
Acum am aflat prima oara ca trebuie dopuri de urechi la F1. Cred ca a fost un spectacol deosebit.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users