Tinerii fumeaza pentru a parea grozavi in ochii prietenilor si din curiozitate.
Campania "HELP ? Pentru o viata fara tutun" a Uniunii Europene incearca sa mobilizeze tinerii din toate statele membre sa-si convinga semenii ca fumatul nu mai este "la moda", dar si sa informeze publicul despre pericolele fumatului.
In ultimul timp am observat ca "lumea buna" nu mai fumeaza sau cel putin evita sa faca acest lucru in public.
Voi ce parere aveti, mai este fumatul "la moda"?
22 replies to this topic
Posted 29 August 2009 - 06:26 AM
Posted 29 August 2009 - 06:48 AM
Fumatul a fost o moda, un semn al stilului rafinat (cine fuma? cine avea bani, in general), aristocratic, al distinctiei. Apoi, a devenit o moda de masa prin intermediul filmelor. Imaginati-va reactia femeilor care nu cunosteau decat cratita si scutecul atunci cand o Marilyn Monroe isi aprindea tigara! Fumatul a devenit, astfel, semn al emanciparii, al protestului femeilor intr-o lume a barbatilor. Am dat acest exemplu deoarece ultimele studii demonstreaza ca numarul femeilor fumatoare este aproape egal cu cel al barbatilor. Tigarile nu mai reprezinta un lux, sunt doar.....un semn al caracterului tau. Sau cel putin a caracterului tau pe care ti l-ai dori. Spun asta pentru ca stiu foarte putini fumatori care isi aprind tigara pentru ca le place. O aprind pentru ca asa fac cei din anturajul lor, pentru ca vor sa impresioneze, pentru ca nu stiu cum sa-si foloseasca mainile (ati observat cat de agitati sunt si cum isi misca permanent mainile fumatorii, daca nu au tigara in mana? ) etc. Este si semn de socializare: asa fac cei din jurul tau sau incerci sa te integrezi intr-un anumit grup.
Noua moda este sa nu mai fumezi! Un trend bun, merita sa devii snob!
. Poate reusim sa nu ne mai otravim singuri...
Noua moda este sa nu mai fumezi! Un trend bun, merita sa devii snob!
Posted 29 August 2009 - 08:34 AM
Eu daca nu fumez inseamna ca sunt in trendul actual. E bine asa!
Posted 29 August 2009 - 09:56 AM
Sper sa nu se supere fumatorii pe mine, dar eu intotdeauna am interpretat fumatul ca o incercare a celor nesiguri pe ei de a se integra. Mi se pare acelasi lucru ca la pierce-uri, tatuaje (cele vizibile, la tatuage exista si exceptii), droguri si alte chestii de astea teribiliste... e ca si cum incerci sa-ti pui singur o eticheta de "rebel", "smecher", "cool".
As vrea sa zic ca ma bucura campania, dar parerea mea e ca nu o sa aiba efecte. S-au incercat o groaza de campanii, dar mai nou moda e ca fumatorii incearca sa-i convinga pe ceilalti (sau sa se convinga pe ei insisi, cine stie) ca nu fumeaza din teribilism, ci pentru ca ii "reprezinta". Nu vreau sa mai discut despre caracterul unui om care are nevoie de o tigara ca sa-l reprezinte.
Eu as sugera o alta campanie. Am observat ca atunci cand iese un grup de oameni in oras, sa zicem 10 oameni, din care 9 sunt nefumatori si unul fumator, se merge la sectiunea de fumatori. Eu as face o campanie astfel incat daca sunt 9 fumatori si un nefumator, sa se mearga la nefumatori, pentru ca e clar ca exista cel ptin un om caruia ii pasa de sanatatea lui.
As face campania asta pentru nefumatori. Sa invete sa-si apere drepturile. Poate daca luam putina atitudine se vor simtii fumatorii marginalizati si atunci vor renunta la fumat din acelasi motiv pentru acre s-au apucat: sa se integreze.
As vrea sa zic ca ma bucura campania, dar parerea mea e ca nu o sa aiba efecte. S-au incercat o groaza de campanii, dar mai nou moda e ca fumatorii incearca sa-i convinga pe ceilalti (sau sa se convinga pe ei insisi, cine stie) ca nu fumeaza din teribilism, ci pentru ca ii "reprezinta". Nu vreau sa mai discut despre caracterul unui om care are nevoie de o tigara ca sa-l reprezinte.
Eu as sugera o alta campanie. Am observat ca atunci cand iese un grup de oameni in oras, sa zicem 10 oameni, din care 9 sunt nefumatori si unul fumator, se merge la sectiunea de fumatori. Eu as face o campanie astfel incat daca sunt 9 fumatori si un nefumator, sa se mearga la nefumatori, pentru ca e clar ca exista cel ptin un om caruia ii pasa de sanatatea lui.
As face campania asta pentru nefumatori. Sa invete sa-si apere drepturile. Poate daca luam putina atitudine se vor simtii fumatorii marginalizati si atunci vor renunta la fumat din acelasi motiv pentru acre s-au apucat: sa se integreze.
Posted 29 August 2009 - 02:29 PM
Oricum se simt marginalizati, daca nu chiar discriminati. Sper ca nu e un cuvant prea dur, dar crede-ma, Anelle, nu e foarte simplu sa renunti la fumat. E grozav sa vorbesti din postura de nefumator, exact ca tine gandeam si eu in urma cu vreo 12 ani. Nu cred ca cea mai buna metoda de a convinge pe cineva sa renunte la fumat este aceea de a-l marginaliza, ci de a-l face constient ca trebuie sa renunte din propria initiativa.
Poate ca asa incepi sa fumezi: pentru a fi unul dintre ceilalti, am recunoscut-o si mai sus. Poate ca ne autovictimizam prea mult si, de fapt, nu incercam sa renuntam la viciu. Oricum, noua moda (ca sa raman in ideea topicului) este sa fii nefumator. Sper sa apara o noua specie: a "teribilistilor" nefumatori. Iar eu sa fiu printre ei
Poate ca asa incepi sa fumezi: pentru a fi unul dintre ceilalti, am recunoscut-o si mai sus. Poate ca ne autovictimizam prea mult si, de fapt, nu incercam sa renuntam la viciu. Oricum, noua moda (ca sa raman in ideea topicului) este sa fii nefumator. Sper sa apara o noua specie: a "teribilistilor" nefumatori. Iar eu sa fiu printre ei
Posted 30 August 2009 - 09:25 AM
Stiu ca sunt putin cam drastica cand vine vorba de fumat, dar am trait toata viata printre fumatori.
Am o prietena, care e cea mai desteapta persoana pe care o cunosc... in sensul ca a terminat facultatea in state, stie sa faca de toate, a scos doua carti, vorbeste o groaza de limbi straine, printre care si chineza (si are doar 25 de ani), practic le-a incercat pe toate. Si-a trait viata din plin ca sa zic asa. In plus, are o personalitate foarte puternica, toata lumea o admira, toata lumea o iubeste, toti colegii mei de la master vor sa fie prieteni cu ea.
Ei bine, fumeaza. Am vorbit cu ea de mai multe ori pe subiectul asta, si mi-a zis ca e foarte constienta de faptul ca fumatul e daunator. Asa ca am intrebat-o la un moment dat "dar de ce fumezi atunci?" ... si raspunsul ei a fost "pentru ca ma defineste".
Acuma scuzati-ma daca sunt doar eu, dar pentru o persoana atat de deosebita ca ea, cum poate o amarata de tigara sa o defineasca? Cunoscand-o mai bine mi-am dat seama ca e complexata fizic (desi sincer sa va spun, din punctul meu de vedere, personalitatea ei e atat de puternica incat nu a dus niciodata lipsa de admiratori, si o cunosc din generala... se bateau baietii pentru ea). Stiti cum la o anumita varsta daca areti bine esti popular, daca nu ... esti marginalizat. Desi ea nu a avut niciodata problema asta, probabil tot din cauza acestui complex a incercat sa adauge cat a putut ea astfel incat sa nu mai conteze fizicul. Si acum, dupa atatia ani de cand fumeaza, probabil inca ii e frica sa se lase.
Judecand la rece si uitand daca suntem fumatori sau nefumatori, nu va vine sa ii zbierati ca n-are nevoie de o tigara sa fie cine e? Ca mie mi se rupe sufletul de fiecare data cand o vad aprinzandu-si o tigara.
Stiu ca obisnuiesc sa ofensez putin fumatorii cand vorbesc despre asta, dar o fac intentionat
Pentru ca stiu ca in postura de nefumator, vrei de multe ori sa zici unele lucruri, dar nu le zici de frica sa nu superi. Si am observat de multe ori, ca atunci cand spui unui om ceva care il deranjeaza, ia atitudine. Si poate, o folosesc si ca efect invers. De multe ori m-am intrebat si eu daca nu as fi mai populara daca as fuma. Eu n-am fost niciodata prea "cool" in scoala. Dar m-am abtinut, tocmai pentru ca am realizat ca de fapt nu tigara e cea care te face "smecher", ci atitudinea pe care o ai... si daca le spui in fata fumatorilor ca nu sunt asa "cool" doar pentur ca fumeaza, poate mai aud si unii care se gandesc inca daca sa se apuce de fumat sau nu.
Si ca sa leg tot ce am zis de topic, e de datoria nefumatorilor sa inceapa trendul asta... sa fii cool daca nu fumezi.
Ca un mic P.S., eu toata viata m-am simtit discriminata, tocmai din cauza ca sunt nefumatoare. Cand imi zice un fumator ca e marginalizat, imi vine sa-i dau doua palme (metaforice) sa se trezeasca
Am o prietena, care e cea mai desteapta persoana pe care o cunosc... in sensul ca a terminat facultatea in state, stie sa faca de toate, a scos doua carti, vorbeste o groaza de limbi straine, printre care si chineza (si are doar 25 de ani), practic le-a incercat pe toate. Si-a trait viata din plin ca sa zic asa. In plus, are o personalitate foarte puternica, toata lumea o admira, toata lumea o iubeste, toti colegii mei de la master vor sa fie prieteni cu ea.
Ei bine, fumeaza. Am vorbit cu ea de mai multe ori pe subiectul asta, si mi-a zis ca e foarte constienta de faptul ca fumatul e daunator. Asa ca am intrebat-o la un moment dat "dar de ce fumezi atunci?" ... si raspunsul ei a fost "pentru ca ma defineste".
Acuma scuzati-ma daca sunt doar eu, dar pentru o persoana atat de deosebita ca ea, cum poate o amarata de tigara sa o defineasca? Cunoscand-o mai bine mi-am dat seama ca e complexata fizic (desi sincer sa va spun, din punctul meu de vedere, personalitatea ei e atat de puternica incat nu a dus niciodata lipsa de admiratori, si o cunosc din generala... se bateau baietii pentru ea). Stiti cum la o anumita varsta daca areti bine esti popular, daca nu ... esti marginalizat. Desi ea nu a avut niciodata problema asta, probabil tot din cauza acestui complex a incercat sa adauge cat a putut ea astfel incat sa nu mai conteze fizicul. Si acum, dupa atatia ani de cand fumeaza, probabil inca ii e frica sa se lase.
Judecand la rece si uitand daca suntem fumatori sau nefumatori, nu va vine sa ii zbierati ca n-are nevoie de o tigara sa fie cine e? Ca mie mi se rupe sufletul de fiecare data cand o vad aprinzandu-si o tigara.
Stiu ca obisnuiesc sa ofensez putin fumatorii cand vorbesc despre asta, dar o fac intentionat
Si ca sa leg tot ce am zis de topic, e de datoria nefumatorilor sa inceapa trendul asta... sa fii cool daca nu fumezi.
Oricum se simt marginalizati, daca nu chiar discriminati
Ca un mic P.S., eu toata viata m-am simtit discriminata, tocmai din cauza ca sunt nefumatoare. Cand imi zice un fumator ca e marginalizat, imi vine sa-i dau doua palme (metaforice) sa se trezeasca
Posted 30 August 2009 - 10:01 AM
Anelle stii ca toti fumatori sunt constienti ca fumatul este daunator sanatatii si cu toate astea continuua sa fumeze. Iar mai mult de jumatate din ei isi doresc sa renunte la acest viciu, chiar isi planifica o anumita data pe care o amana in permanenta.
Fumatului este o dependenta psihica.
Fumatului este o dependenta psihica.
Posted 30 August 2009 - 10:57 AM
Marius stiu, amandoi parintii mei au fost fumatori, si amandoi s-au lasat. Tata s-a lasat brusc de la 3 pachete, ceea ce dovedeste ca poti face orice daca ai vointa.
Mama s-a lasat doar cand a fost obligata pentru ca facea chimioterapie. Asta inseamna sa n-ai vointa.
Inteleg ca e greu, dar daca vrei, poti
Apropo, tata s-a lasat pentru ca intr-o zi, i timp ce-l inscria pe frate-mio la facultate, si-a dat seama ca daca mai fumeaza in acelasi ritm, ar putea sa nu-l mai apuce sa-l vada absolvind.
Deci o motivatie puternica ar putea fi ceea ce este nevoie.
Mama s-a lasat doar cand a fost obligata pentru ca facea chimioterapie. Asta inseamna sa n-ai vointa.
Inteleg ca e greu, dar daca vrei, poti
Apropo, tata s-a lasat pentru ca intr-o zi, i timp ce-l inscria pe frate-mio la facultate, si-a dat seama ca daca mai fumeaza in acelasi ritm, ar putea sa nu-l mai apuce sa-l vada absolvind.
Deci o motivatie puternica ar putea fi ceea ce este nevoie.
Edited by Anelle, 30 August 2009 - 10:59 AM.
Posted 18 October 2009 - 07:17 AM
gudron, nicotina, cianuri, formaldehide...asta in aerul respirat de fumatori.
impuritati si clor s.a. impuritati in apa pe care o bem.
E-uri, conservanti, aditivi, coloranti, etc in mancarea pe care o consumam.
La toate astea daca mai adaugam si stress, radiatii de tot felul (mai ales in orase) obtinem un "coktail" pentru BOLI INCURABILE sau DEGENRATIVE (leucemie, cancer).
...........................................................................
in alta ordine de idei:
1. omul nu poate trai fara AER mai mult de cateva minute.
2. omul poate trai fara apa doar cateva zile.
3. omul poate trai fara mancare poate si cateva saptamani.
CONCLUZIE: aceasta este ordinea importantei pentru sanatatea noastra: aer, apa, hrana.
Poate asa se explica si faptul ca bunicii nostri desi fumeaza, pot fi longevivi (fac mai multa miscare in aer curat la tara)
impuritati si clor s.a. impuritati in apa pe care o bem.
E-uri, conservanti, aditivi, coloranti, etc in mancarea pe care o consumam.
La toate astea daca mai adaugam si stress, radiatii de tot felul (mai ales in orase) obtinem un "coktail" pentru BOLI INCURABILE sau DEGENRATIVE (leucemie, cancer).
...........................................................................
in alta ordine de idei:
1. omul nu poate trai fara AER mai mult de cateva minute.
2. omul poate trai fara apa doar cateva zile.
3. omul poate trai fara mancare poate si cateva saptamani.
CONCLUZIE: aceasta este ordinea importantei pentru sanatatea noastra: aer, apa, hrana.
Poate asa se explica si faptul ca bunicii nostri desi fumeaza, pot fi longevivi (fac mai multa miscare in aer curat la tara)
Edited by sean28, 18 October 2009 - 07:17 AM.
Posted 10 December 2009 - 06:55 PM
Desi stiu ca nu e singurul caz, doctorita mea de familie fumeaza de stinge si cred ca ei sunt cei mai constineti oameni ca tutunul dauneaza grav sanatatii. Din pacate, in multe momente ma consider un fumator pasiv, deoarece si prietena mea fumeaza si la mine in birou cateodata se mai fumeaza (dar foartte rar si doar cand e vorba de vreun sef al meu). Tatal meu mi-a zis o singura data ca daca vreau sa fumez, sanu fumez chistoace, sa ma duc la el si imi va da el bani. De rusine, niciodata nu am facut-o si pana in ziua de azi nu am pus tigarea in gura si cand cineva ma opreste pe strada si im icer un foc, ii spun din toata inima : NU FUMEZ.
Posted 20 February 2010 - 05:40 PM
Eu fumam de la varsta de 16 ani. M-am apucat pentru ca era cool la varsta aia. Tin minte ca in prima noapte am fumat un pachet de assos dar n-am avut nici o problema.
Timp de 9-10 ani am fumat cam un pachet pe zi (Rothmans si dupa Kent lung). Nu am avut niciodata probleme de sanatate din cauza asta. Din pacate insa mi s-au ingalbenit intr-o oarecare masura dintii care erau de un alb imaculat inainte sa ma apuc de fumat.
M-am inscris in programul asta de la guvern si m-am lasat de fumat in 2 luni. Nu am vrut sa ma las din cauza sanatatii repet ci pentru ca pur si simplu nu-i mai vedeam sensul. Am urmat tratamentul cu plasturi Nicorette si am reusit pana la urma sa ma las. Nu mai fumez din 11 noiembrie 2009 (mai putin noaptea de revelion cand am fumat 3 trabucuri care nu se pun
si alalteeri cand am tras cateva fumuri dintr-o narghilea).
Am mai incercat sa ma las si in trecut dar mai mult de 3 saptamani n-am rezistat. Cine nu a fumat niciodata nu stie ce inseamna
. Chiar e foarte greu sa te lasi de fumat.
Timp de 9-10 ani am fumat cam un pachet pe zi (Rothmans si dupa Kent lung). Nu am avut niciodata probleme de sanatate din cauza asta. Din pacate insa mi s-au ingalbenit intr-o oarecare masura dintii care erau de un alb imaculat inainte sa ma apuc de fumat.
M-am inscris in programul asta de la guvern si m-am lasat de fumat in 2 luni. Nu am vrut sa ma las din cauza sanatatii repet ci pentru ca pur si simplu nu-i mai vedeam sensul. Am urmat tratamentul cu plasturi Nicorette si am reusit pana la urma sa ma las. Nu mai fumez din 11 noiembrie 2009 (mai putin noaptea de revelion cand am fumat 3 trabucuri care nu se pun
Am mai incercat sa ma las si in trecut dar mai mult de 3 saptamani n-am rezistat. Cine nu a fumat niciodata nu stie ce inseamna
Posted 20 February 2010 - 06:20 PM
Sorine, te felicit pt reusita. Ai tot respectul meu.
Posted 20 February 2010 - 09:26 PM
Felicitari si din partea mea!
Eu am indraznit sa zic "stop!"....pentru 10 zile. A fost o ocazie sa-mi dau seama ca nu am o vointa prea puternica. Am inceput, din nou, sa fumez pentru ca am iesit intr-un bar cu niste colegi care fumau. Nu reuseam sa intru deloc in atmosfera. Rusine mie, dar asta e!
Eu am indraznit sa zic "stop!"....pentru 10 zile. A fost o ocazie sa-mi dau seama ca nu am o vointa prea puternica. Am inceput, din nou, sa fumez pentru ca am iesit intr-un bar cu niste colegi care fumau. Nu reuseam sa intru deloc in atmosfera. Rusine mie, dar asta e!
Posted 14 June 2010 - 06:56 PM
Nu mi se pare a fi ceva la moda, poate doar pentru persoanele cu un IQ mai modest.
Este daunator si este dezgustator. Fumatorii miros urat.
Este daunator si este dezgustator. Fumatorii miros urat.
Posted 14 October 2010 - 09:34 AM
eu fumez de mult timp si nu sunt mandra de asta, nu m-am apucat de fumat pt. ca mi s-a parut "trendy", ci doar din prostie. dar sa fumez o tigare in timp ce imi beau cafeaua dimineata la birou e una dintre cele mai mari placeri ale mele. e un tabiet. nu e un obicei sanatos, dar sunt multe alte lucruri care iti fac mai mult rau decat tutunul
Posted 14 October 2010 - 09:59 AM
M-am apucat de fumat din teribilism (sa-i spunem)... era vremea in care daca fumai, erai cool. Punct
Marturisesc ca nu am incercat niciodata serios sa ma las insa, dupa nasterea baietilor, m-am hotarat sa o fac... pot spune ca le-am rarit (da, stiu, asta nu inseamna ca m-am lasat) insa am inceput in paralel activitati fizico-sportive care imi umplu timpul si necesarul de nicotina
Nu sunt fumatorul tipic, nu pot fuma la prima ora, nu pot suferi tigarile dupa efort fizic, samd insa ajung la un pachet de paie pe zi (evolutia a fost L&M, Marlboro Lights, Kent, Kent 4 iar acum Kent Nanotek gri - cam gay insa ma saturasem sa-mi aud respiratia cand ma culcam)
Insa tineti minte o chestie: suma viciilor ramane constanta
Marturisesc ca nu am incercat niciodata serios sa ma las insa, dupa nasterea baietilor, m-am hotarat sa o fac... pot spune ca le-am rarit (da, stiu, asta nu inseamna ca m-am lasat) insa am inceput in paralel activitati fizico-sportive care imi umplu timpul si necesarul de nicotina
Nu sunt fumatorul tipic, nu pot fuma la prima ora, nu pot suferi tigarile dupa efort fizic, samd insa ajung la un pachet de paie pe zi (evolutia a fost L&M, Marlboro Lights, Kent, Kent 4 iar acum Kent Nanotek gri - cam gay insa ma saturasem sa-mi aud respiratia cand ma culcam)
Posted 17 February 2011 - 08:34 PM
Ia incercati ma nene sa descarcati de aici (valabil 10 zile) cartea lui Allen Car - "In sfarsit nefumator"
. Eu am dat intamplator peste ea, n-am citit-o, dar am auzit lucruri bune despre ea.
P.S. Astept feedback de la cei care o citesc, ca sa stiu daca ii dau lui taica-miu de lecturat.
P.S. Astept feedback de la cei care o citesc, ca sa stiu daca ii dau lui taica-miu de lecturat.
Posted 17 April 2011 - 11:10 AM
dudu, on 14 October 2010 - 09:59 AM, said:
M-am apucat de fumat din teribilism (sa-i spunem)... era vremea in care daca fumai, erai cool. Punct
Am prieteni care au trecut pe tigare alternativa-> tigarea electronica.
Se pare ca da rezultate.
Edited by Adiere, 17 April 2011 - 11:12 AM.
Posted 17 April 2011 - 12:52 PM
Robotelu, on 17 February 2011 - 08:34 PM, said:
Ia incercati ma nene sa descarcati de aici (valabil 10 zile) cartea lui Allen Car - "In sfarsit nefumator"
. Eu am dat intamplator peste ea, n-am citit-o, dar am auzit lucruri bune despre ea.
Am citit-o eu, Robotelu, anul trecut (parca atunci am primit-o de la Marius)! Atat...doar am citit-o. Inca fumez... Cred ca o voi relua in vara asta.
Posted 25 June 2011 - 12:16 PM
Am citit-o si eu in vreo 2 seri parca. Ori ca nu fumez, ori ca nu e asa spectaculoasa cum se zice, dar nu mi s-a parut o carte care are ceea ce-i trebuie ptr a da scanteia aia.
Doar "fumeaza pana termini de citit cartea", "nu ai nimic de pierdut", bla bla... cred ca toti fumatorii stiu ce scrie prin ea, dar nu realizeaza.
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users
Sign In
Create Account

Back to top