Jump to content

Dobanzile bancare

2 replies to this topic

Catalin

Devoted Member

• Owner
  • PipPipPipPipPip
  • 3,541 posts
Ce sunt ROBOR şi EURIBOR ?
ROBOR este afişată de Banca Naţională a Rom?niei şi reprezintă o medie a dob?nzilor interbancare la lei (adică dob?nda medie la care băncile se ?mprumută ?ntre ele ?n moneda naţională), iar EURIBOR este rata dob?nzii minime comunicate de Banca Central Europeană.
Pentru creditele ?n dolari şi franci elveţieni există LIBOR, dob?ndă calculată pe aceleaşi principii.

DAE - dob?nda anuală efectivă

Cei care ați contractat credite bancare mergeţi şi solicitaţi un nou desfăşurător, dacă banca nu v-a scăzut ?ncă dob?nda, asta ?n cazul ?n care nu ați contractat ?n trecut credite bancare cu dob?ndă fixă. S-a ?nt?mplat minunea.
Dacă, anul trecut, indicele ROBOR la trei luni urcase p?nă la 18-19% (cu un ?v?rf? de aproape 50% ?n octombrie), acum a scăzut p?nă sub 10%. ?n acelaşi timp, EURIBOR la trei luni (dob?nda cea mai des folosită la acordarea de credite) a scăzut la minimul de 1,059% şi a ajuns la 1,31% zilele trecute, faţă de 5,4% ?n octombrie 2008. Vineri, EURIBOR a cobor?t vertiginos la 0,93%. Din trei ?n trei luni, dob?nzile la creditele deja contactate scad sau cresc ?n funcţie de cotaţiile acestor indicatori la finalul celor trei luni scurse.
Teoretic, toate creditele care au avut dob?ndă variabilă ?n funcţie de ROBOR sau EURIBOR ar fi trebuit să se ieftinească ?n mod considerabil ?n ultimele luni.

Catalin

Devoted Member

• Owner
  • PipPipPipPipPip
  • 3,541 posts
De asemenea trebuie sa fii atent si in cazul ofertelor promoţionale, cu dob?nzi mici şi chiar cu o DAE (dob?nda anuală efectivă) avantajoasă.
Nu te grăbi, verifică lista de comisioane percepute de bancă pentru că:
  • bancile pot să mărească costul creditului tău ?promoţional? mult peste costul dob?nzii, chiar şi cu 50% dacă eşti "norocos"
  • există taxe şi comisioane care nu sunt incluse ?n calculul DAE pentru că nu sunt percepute dec?t ?n situaţii particulare.
Astfel de costuri suplimentare ce trebuie luate in calcul sunt:
  • comisionul de analiză a dosarului
  • comisionul de acordare a creditului
  • lunar sau anual un comision de administrare
  • comision de rambursare anticipată
  • comision pentru schimbarea datei scadenţei
  • asigurarea

Nick

Senior Member

• Senior Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1,938 posts
Eu ma numar printre posibilii clienti usor manipulabili ai bancilor. Nu pricep cu d'a dracu' ce si cum! Stiu ca imi trebuie un credit, gasesc o banca atat de draguta incat sa si accepte (ca tare-i greu sa accepte vreuna cu ceea ce scrie in cartea mea de munca) si gata. Ce EURIBOR, ROBOR, BLABOR? Stiu ca nu-i bine deloc, dar...Oi mai creste si eu candva si o sa fiu mai atenta cu banii mei.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users