Jump to content

Mi-a fost ridicata masina

11 replies to this topic

florin

Senior Member

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 730 posts
Datele problemei: in urma ultimelor lucrari la str Decebal din Craiova trotuarele pe care parcam au fost ingustate si transformate intr-o statie de autobuz supradimensionata, in care am fost nevoit sa parchez.
Ok, in dimineata zilei de azi masina mea era parcata la cca 25m inaintea semnului de statie de autobuz in alveola respectiva impreuna cu alte circa 5 masini. Dintre toate, a mea a fost ridicata in baza unei hotarari a consiliului local, iar eu pentru recuperare am fost taxat cu suma de 300 lei. Nu mi s-a dat posibilitatea achitarii pe loc a unei amenzi si nici nu am fost instiintat de ridicare sau de vreo posibilitate de contestare a masurii.

In zona nu sunt marcaje continue, semn de oprirea interzisa de nici un fel(deci inclusiv nici aditionalul care instiinteaza despre posibilitatea ridicarii), iar circulatia nu a fost stanjenita intrucat in zona sunt doua benzi pe sens.

In momentul asta tot ce am este o factura fiscala, un bon de casa si atat, drept pentru care intentionez sa contest sanctiunea. Am deschis acest topic pentru a tine mai usor evidenta ideilor care vor conduce la aceasta.

Marius

Administrator

• Owner
  • PipPipPipPipPip
  • 4,969 posts
In primul rand Codul Rutier spune:

OUG 195/2002 R said:

Art.97. - (1) ?n cazurile prevăzute ?n prezenta ordonanţă de urgenţă, poliţistul rutier dispune şi una dintre următoarele măsuri tehnico-administrative
...
d) ridicarea vehiculelor staţionate neregulamentar.
Trebuia sa existe o astfel de dispozitie scrisa.

florin

Senior Member

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 730 posts
Avem si imagine:

Posted Image

Cu rosu e figurat locul de unde a fost ridicata masina mea, parcata la 45 grade ca si celelalte. Ca fapt divers cea din poza e acolo de acum doua zile, nederanjata.

Conform OUG 195/2002 cu completarile ulterioare:

Art. 174. - Se interzice oprirea voluntara a vehiculelor:
g) la mai putin de 25 m de indicatorul statiei pentru mijloacele de transport public de persoane;

Nu ma incadrez.

Din OG 2/2001

Art. 5. - (1) Sanctiunile contraventionale sunt principale si complementare.

(2) Sanctiunile contraventionale principale sunt:
a) avertismentul;
b.) amenda contraventionala;
c) prestarea unei activitati ?n folosul comunitatii.
d) Abrogata.

(3) Sanctiunile contraventionale complementare sunt:
a) confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din contraventii;
b.) suspendarea sau anularea, dupa caz, a avizului, acordului sau a autorizatiei de exercitare a unei activitati;
c) ?nchiderea unitatii;
d) blocarea contului bancar;
e) suspendarea activitatii agentului economic;
f) retragerea licentei sau a avizului pentru anumite operatiuni ori pentru activitati de comert exterior, temporar sau definitiv;
g) desfiintarea lucrarilor si aducerea terenului ?n starea initiala.

(4) Prin legi speciale se pot stabili si alte sanctiuni principale sau complementare.

(5) Sanctiunea stabilita trebuie sa fie proportionala cu gradul de pericol social al faptei sav?rsite.

(6) Sanctiunile complementare se aplica ?n functie de natura si de gravitatea faptei.

(7) Pentru una si aceeasi contraventie se poate aplica numai o sanctiune contraventionala principala si una sau mai multe sanctiuni complementare.

Nu se prevede ridicarea unui bun.

Art. 15. -
(1) Contraventia se constata printr-un proces-verbal ?ncheiat de persoanele anume prevazute ?n actul normativ care stabileste si sanctioneaza contraventia, denumite ?n mod generic agenti constatatori.

Nu am un astfel de PV, si nici nu mi-a fost comunicat nimic. Am fost instiintat despre lipsa masinii de catre un vecin.

Art. 31. -
(1) ?mpotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei si de aplicare a sanctiunii se poate face pl?ngere ?n termen de 15 zile de la data ?nm?narii sau comunicarii acestuia.

(2) Partea vatamata poate face pl?ngere numai ?n ceea ce priveste despagubirea, iar cel caruia ?i apartin bunurile confiscate, altul dec?t contravenientul, numai ?n ceea ce priveste masura confiscarii.

Art. 32. -
(1) Pl?ngerea ?nsotita de copia de pe procesul-verbal de constatare a contraventiei se depune la organul din care face parte agentul constatator, acesta fiind obligat sa o primeasca si sa ?nm?neze depunatorului o dovada ?n acest sens.
(2) Pl?ngerea ?mpreuna cu dosarul cauzei se trimit de ?ndata judecatoriei ?n a carei circumscriptie a fost sav?rsita contraventia.
(3) Pl?ngerea suspenda executarea. Pl?ngerea persoanelor prevazute la art. 31 alin. (2) suspenda executarea numai ?n ceea ce priveste despagubirea sau, dupa caz, masura confiscarii.

Nu mi s-a dat aceasta posibilitate, acea a contestarii masurii.

Marius

Administrator

• Owner
  • PipPipPipPipPip
  • 4,969 posts
Conform prevederilor art. 104 alin.1 din O.U.G. 195/2002 aprobată de legea 49/2006, imobilizarea unui vehicul se dispune de către poliţistul rutier.
Atribuţii conexe ale autorităţiloradministraţiei publice locale ?n domeniul circulaţiei rutiere se regăsesc şi ?n urmatoarele reglementări legislative:
  • art.113, lit.c şi d din OUG 195/2002 care prevăd at?t ?ntocmirea şi actualizarea planurilor de organizare a circulaţiei pentru localităţi urbane ?n vederea asigurării fluenţei şi siguranţei traficului, stabilirea de reglementări referitoare la regimul de acces şi circulaţie, staţionare şi parcare pentru diferite categorii de vehicule.
  • art.64 alin.(1) din O.U.G. 69/2007 unde se prevede că poliţia rutieră poate dispune ridicarea vehiculelor staţionate neregulamentar pe partea carosabilă a drumului, ?nsă această ridicare şi depozitare făc?nduse numai de către administraţiile publice locale.
  • art.36 din Legea 215/2001republicată, care stabileşte de asemenea atribuţii ale consiliilor locale at?t ?n ceea ce priveşte administrarea domeniului public şi privat al comunei, oraşului, municipiului, c?t şi ?n privinţa gestionării serviciilor furnizate către cetăţeni.
?n conformitate cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.195/2002, republicată şi a Hotăr?rii Guvernului nr. 1391/2006 competenţa de exercitare a activităţii de imobilizare a autovehiculelor este dată Poliţiei Rutiere ?autoritate a Statului Rom?n, fiind evident că prevederile Hotăr?rii Guvernului nr. 147/1992 au fost abrogate tacit, astfel că operaţiunea de imobilizare se poate dispune numai de către poliţistul rutier ca măsură complementară a sancţiunii contravenţionale .

florin

Senior Member

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 730 posts
Pe factura pe care o am in maini se mentioneaza ca ridicarea s-a facut conform HCL 244/08 (aici bate campii) si 586/07 care face referire la HCL 219/2005.

Din 586/07 citez:

Art.10. se modifică şi va avea următorul cuprins:
" După imobilizarea vehiculelor cu dispozitive speciale omologate, angajaţii operatorului vor lipi la vedere, pe vehicul o ?nştiinţare, ?n care vor fi specificate ?n mod obligatoriu:
- ?ncadrarea legală a contravenţiei săv?rşite de conducătorul vehiculului respectiv;
- numele poliţistului rutier care a dispus imobilizarea;
- numele operatorului ai cărui angajaţi realizează activitatea dispusă de poliţistul rutier;
- telefoanele la care pot fi contactaţi angajaţii responsabili cu această activitate;

gbrgeorge

Moderator

• Moderators
  • PipPipPipPipPip
  • 4,900 posts
Cum a ramas ? Ai rezolvat ceva sau a ramas asa ?

florin

Senior Member

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 730 posts
Long story short, la prima infatisare, care a coincis cu greva, candva in septembrie, mi s-a dat termen pentru candva in Decembrie cand in aceeasi zi aveam de facut treburi si la Romatsa, deci nu m-am prezentat.
N-a fost nici o problema pentru ca instanta mi-a respins cererea cand s-a dus greva (inainte de termenul din Decembrie) motivand ca de pe plangere lipseste semnatura in original (si e adevarat, am depus-o grabit fiind) si petentul (recte, eu) n-a fost prezent la primul termen sa o semneze in persoana cum prevede legea ca posibilitate. Asadar urmeaza sa depun recurs la solutia care s-a comunicat pentru ca e evident ca cele motivate de instanta nu au cum fi adevarate de vreme ce ei erau in greva si refuzau sa judece cazuri, doar dand noi termene. Care-i instanta de recurs, dupa judecatorie? Tribunalul?
Hotararea mi-a fost comunicata pe 17 Dec, cu 15 zile termen pentru formularea unui recurs.

Catalin

Devoted Member

• Owner
  • PipPipPipPipPip
  • 3,526 posts
Da Florin, Tribunalul este urmatoarea instanta pe scara ierarhica.

florin

Senior Member

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 730 posts
Intrebare stupida, dar ma pot astepta si la treaba asta. Cum le arat c-a fost greva? Sa vanez prin MO anuntul de greva cu perioada?

Borisake

Senior Member

• Senior Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1,599 posts
Pai ce ei nu stiu ca au fost in greva in perioada despre care le vorbesti? Cauta reportaje de presa din acea perioada.

florin

Senior Member

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 730 posts
Eu stiu asta, tu stii asta, dar nebanuite sunt caile justitiei romanesti. De altfel poti vedea, au tras concluzia ca n-am fost eu acolo la prima infatisare, cand ei faceau greva si nu lucrau nimic.

gbrgeorge

Moderator

• Moderators
  • PipPipPipPipPip
  • 4,900 posts
Cum Florine se poate sa iti ceara asa ceva ?

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users