Jump to content

Codul bunelor maniere

• You cannot reply to this topic
9 replies to this topic

Catalin

Devoted Member

• Owner
  • PipPipPipPipPip
  • 3,541 posts
O conversatie placuta
Nici o conversatie generala nu se poate prelungi multa vreme intre zece sau douasprezece persoane. Obligatia noastra este sa-i antrenam pe cei prezenti in dscutii agreabile, accesibile tuturor. Banii, grijile familiale sau profesionale, consultatiile de orice fel sunt deci teme de ocolit. De asemenea, discutiile despre politica si religie sunt considerate tabu, deoarece amandoua sunt prea ferm conturate in mintea omului pentru a fi schimbate la o reuniune oarecare fara riscul de a degenera in cearta. Si una si cealalta tin de pregatirea, de gandirea omului variind uneori enorm de la o persoana la alta.

Trebuie sa fii intotdeauna atent la ceea ce spui, astfel incat sa nu-ti pui interlocutorul in inferioritate , chiar daca esti mai instruit sau mai informat decat el. Sa respecti opiniia celuilalt, chiar daca difera de a ta deorece s-ar putea sa fie intemeiata. Nimic nu te impiedica sa-ti sustii ideea in cadrul dialogului creat. Fa-o fara a-ti jigni interlocutorul. Daca nivelul conversatiei ne depaseste, nu deschidem gura; cel putin nu riscam sa ne facem de ris! Micile complimente intretin conversatia ca si micile cadouri, prietenia. Se stie ca despre cei care nu sunt de fata se vorbeste intotdeauna cu placere. Vom avea grija sa nu-l plictisim pe interlocutorul nostru cu o tema de care este strain. O anecdota amuzanta poate sa relaxeze conversatia, cu conditia sa stii cand si cum s-o spui. A-ti anunta dorinta de a pleca cu voce tare si tinand mortis sa-ti iei ramas bun de la toata lumea , cand vezi ca toti se simt foarte bine, este de neiertat.

Sa te retragi discret, sa pleci neobservat, transmitind toate cele bune tuturor prin intermediul gazdei este formula ideala. Cand suntem in societate nu tinem mainile in buzunare, dar nici pe solduri si nici la spate. Nu ne agatam de un scaun sau de marginea unei mese si cu atat mai putin de interlocutorul nostru sau de un nasture al hainei sale. Cand ne asezam pe un fotoliu sau pe un scaun, stam drept alegandu-ne o pozitie comoda , fara sa ne incrucisam sau sa ne balansam picioarele. Ne vom feri sa ne miscam permanent mainile si sa ne jucam cu degetele. In tot ceea ce facem in societate important este sa avem simtul masurii. Cand tusesti , stranuti sau casti este obligatoriu sa duci mana la gura. A nu-ti privi interlocutorul in timp ce vorbesti cu el trece drept lipsa de respect. Sa asculti cu atentie ce se spune, sa te straduiesti sa folosesti un limbaj ales, analizindu-te cu simt critic este cel mai bun mijloc de a-ti imbogati vocabularul si de a-ti largi posibilitatile de exprimare. Limbajul este singurul mijloc de comunicare. Sa facem in asa fel incat sa fim intelesi de toata lumea.

In orice ocazie si in orice conversatie trbuie sa-ti cunosti locul. Sa critici, sa vrei sa corectezi micile manii ale celorlalti instantaneu, inseamna sa te manifesti ca un om marginit. Conversatia constitue un element important in societate. Orice reuniune, oricat de atent ai fi pregatita risca sa devina plictisitoare in lipsa unor conversatii interesante. Pentru obtinerea unei atmosfere corespunzatoare, gazda trebuie sa se gandeasca din timp la alegerea oaspetilor, astfel incat intre acestia sa existe anumite puncte de contact, fie prin faptul ca lucreaza in aceleasi domenii de activitate sau in domenii care au contigenta intre ele, fie ca prin formatia lor intelectuala pot gasi subiecte comune de conversatie. Invitarea unui grup de oaspeti intre care nu se pot decat cu greu crea contacte pe linia unor probleme de interes comun poate compromite reusita unei actiuni.

Magda

Member

• Member*
  • PipPip
  • 88 posts
Ce facem cand oferim sau primim un cadou
A sti sa oferi mici daruri si sa o faci cu discretie este un semn de noblete sufleteasca. Pretul de pe cadouri va fi inlaturat cu grija. Exceptie fac discurile si cartile, de pe acestea pretul nu se sterge. Cartea nu se atinge! Cel care primeste un dar il va deschide in fata musafirului si nu-i va strica bucuria protestand ca e prea scump, ca nu trebuia sau, mai rau ... Va multumi, se va bucura si chiar va reveni cu comentarii agreabile de cateva ori in aceeasi seara.

Daca un cadou nu ne place, ne vom ascunde nemultumirea. Orice om are preferintele sale si daca nu i le cunoastem, ne abtinem. Un cadou valoreaza cat doua daca este oferit la timp, adica strict in ziua in care are loc evenimentul. Ambalajul unui dar este foarte important. Se evita florile prea mari sau prea pretentioase. Florile se ofera fara ambalajul in care le-am cumparat, chiar daca este foarte frumos. Nu se duc flori barbatilor decat daca sunt la spital. Florile pe care le primim le asezam imediat intr-un vas cu apa.

gbrgeorge

Moderator

• Moderators
  • PipPipPipPipPip
  • 4,931 posts
Am invatat ceva. Momentul in care am fost invitat in biroul cuiva mi-am pus cu nonsalanta coatele pe birou si am purtat o discutie amicala cu acea persoana. Gestul, am inteles apoi, putea fi interpretat ca o provocare de "cocos" si care este dominant in acea camera, in acea conversatie

Catalin

Devoted Member

• Owner
  • PipPipPipPipPip
  • 3,541 posts
Cand se restituie obictele, banii imprumutati

Toata lumea a avut destule surprize neplacute in acest domeniu , toata lumea si-a vazut disparute destule carti preferate pentru a avea motive de neincredere cand i se cere o carte. Un umorist spunea ca inainte de a te plange ca ti-au disparut carti , trebuie sa numeri in biblioteca ta cate sunt straine si cate ale tale !Dar asta nu ne consoleaza si ar fi frumos ca persoana, careia i-ai acordat incredere sa trateze cu respect proprietatea altuia. Ea va inveli cartea si nu o va pune niciodata deschisa sau intoarsa pe o masa , va folosi un semn de carte , se va feri sa o pateze , sa o adnoteze sau sa o rupa. Daca totusi ai deteriorat o carte nu te multumesti sa te scuzi, ci te oferi sa o inlocuiesti. Proprietarul va refuza sau va accepta oferta dupa ce s-a gandit daca are cu adevarat nevoie de ea.
Sa pastrezi cartile imprumutate mai mult de doua saptamini inseamna sa fii lipsit de educatie , sa nu le inapoiezi inseamna sa acreditezi o vorba celebra : " sa iei cu imprumut o carte inseamna sa o furi , sa o dai cu imprumut inseamna sa o lasi furata ". Se vehiculeaza chiar ideea ca este un " furt mobil " - deci admis! Nu este adevarat. Un om cu educatie va restitui intotdeauna la timp cartile imprumutate.
Si ca sa nu uite , nu va pune carti straine in biblioteca ci undeva la vedere pentru a le restitui cu proxima ocazie. Nu se imprumuta cartile altcuiva.

Cat despre bani nu imprumuti decat in mod exceptional si intotdeauna in mediul social pe care il frecventezi.Inainte de toate, o femeie nu trebuie niciodata sa imprumute de la un barbat. Desigur nu e dezonorant sa ceri unei rude sau unui intim o suma mica devenita necesara pe neasteptate. Vei fixa o data si o vei respecta cu strictete.

Astfel vei avea un nume bun si vei gasi oricand pe cineva sa te imprumute cu placere fara sa te simti umilit. Cand n-ai semnat nici o chitanta,un imprumut devine o datorie de onoare la fel ca datoria de la joc. Sa fim atenti cui imprumutam ,caci raii platnici sunt in general cunoscuti. Chiar o suma mica nedata inapoi la timp sau pur si simplu uitata poate strica o prietenie. Este de datoria celui care ia sa tina minte exact suma si data cand trebuie sa o restituie. Nu intamplator francezul are o vorba : " Les bons comptes , font les bons amis. " ( socotelile corecte , mentin prieteniile ).

Anelle

Senior Member

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 674 posts
Cunosc cativa oameni care ar trebui sa citeasca postul de mai sus :)

In alta ordine de idei... desi este politicos ca un barbat sa lase femeia sa intre prima intr-o incapere, daca acea incapere este un bar, atunci barbatul este cel care intra primul.
Este o chestie pe care nu multi barbati o stiu si este foarte putin respectata.

Catalin

Devoted Member

• Owner
  • PipPipPipPipPip
  • 3,541 posts
La restaurant
  • In general, cea mai potrivita tinuta pentru serile petrecute la restaurant este cea eleganta, clasica. Daca ai hotarat sa mergi intr-un local mai modest, unde te vei simti in largul tau intr-o tinuta mai lejera, nu are sens sa te imbraci la patru ace.
  • La intrarea in restaurant, barbatul deschide usa femeii, lasand-o sa treaca in fata, pentru a intra prima. Primul care intra in local este barbatul, pentru a feri doamna de privirile indiscrete ale celorlalti si pentru a cauta o masa libera.
  • Cand sunteti intr-un local, trebuie sa va comportati cu bun simt, fara a atrage atentia asupra dumneavoastra. Trebuie sa respectati obiceiurile localului. Daca restaurantul are si garderoba, nu va temeti sa lasati hainele. Daca le veti aseza pe spatarul scaunului nu veti face o impresie placuta. De asemenea, trebuie sa stiti ca unele restaurante au zone speciale pentru fumatori si sa respectati acest obicei.
  • La masa se asaza intai femeia, care are prioritate in alegerea locului.
  • Barbatul trebuie sa ii tina scaunul, dupa care se va aseza pe locul din partea opusa sau alaturi.
  • Meniul trebuie consultat de fiecare in parte, dupa care domnul va da comanda chelnerului.
  • O adevarata doamna evita sa discute cu ospatarul, pe tot parcursul mesei.
  • In timpul mesei, nu priviti insistent vecinii, nu comentati, nu vorbiti sau radeti galagios. Nu veti face decat sa atrageti privirile suparate ale celorlalti.
  • Servetul NU trebuie tinut pe genunchi, ci se foloseste doar pentru stergerea gurii. La sfarsit, se impatureste frumos si se pune intr-o parte.
  • Vinurile se degusta la inceput de catre domn, care se decide asupra celui potrivit.
  • Reclamatiile nu trebuie facute cu voce tare. Evitati cearta cu chelnerul, adresandu-va direct sefului de sala sau patronului.

Catalin

Devoted Member

• Owner
  • PipPipPipPipPip
  • 3,541 posts
Bunele maniere la volan sau in taxi
  • Intr-un taxi , de pilda , un client nu se aseaza langa sofer decat daca doreste sa vada orasul. Barbatul care insoteste o doamna nu se va aseza langa sofer , ci in spate , langa ea.
  • Daca mergem cu o masina particulara apare o modificare a etichetei: ne vom aseza langa cel care conduce masina. Ar fi nepoliticos sa stam in spate.
  • Daca in masina sunt mai multe persoane vom ceda locul din fata celei mai in varsta sau unei doamne. Daca este vorba despre un cuplu ,sotul va ocupa locul din spate.
  • Daca invitam pe cineva la o plimbare cu masina,e urat sa-i pretindem bani de benzina.Daca ne oprim la un restaurant nu vom avea pretentia sa ni se plateasca si consumatia noastra. Cheltuielile vor fi impartite egal.
  • Tinuta de eleganta ne obliga sa mergem la receptii ,la teatru ,la opera cu taxiul.

Kristina

Junior Member

• Members
  • Pip
  • 28 posts
Chiar despre asta citesc. Codul bunelor maniere de Aurelia Marinescu.

Barfa

Este permis sa vorbim despre cunostintele comune care nu sunt prezente ? Sigur ca da, depinde insa cum o facem. Nu avem voie sa spunem nici mai mult, nici mai putin decat daca ar fi de fata. Ar fi de dorit sa le luam chiar apararea impotriva denigratorilor. Interventia noastra ne va pune la adapost de orice calomnie, de orice barfa.
A-i forfeca pe cei absenti este semnul lipsei de caracter.Este un joc foarte periculos, caci informatia ajunge mai devreme sau mai tarziu la cei in cauza. Stiind asta, inseamna sa fii total lipsit de inteligenta sa o faci, ca doar nu vrei sa ai neaparat dusmani. Daca este vorba despre prieteni, a-i apara devine o datorie de onoare. Abtineti-va insa de a le transmite penibila discutie, alimentand barfa;faceti-va un principiu din a nu invenina viata celor din jur transmitandu-le lucruri neplacute. Nu este o dovada de "sinceritate" ci de rautate.
Persoana care iti spune "verde-n fata" cele mai mari magarii are intotdeauna o formula: "Iti spun ceva...dar sa nu te superi! Esti caraghioasa cu palaria asta." Aceste lucruri le poate spune si barfitorul inainte de a-ti spune lucruri neplacute despre o persoana apropiata tie. Ba ma supar, ar trebui sa replicam, ma supar si nu vreau sa ascult !
Se poate intampla ca unul dintre amatorii de calomnii sau glume proaste sa va aleaga drept ascultator. In acest caz, exista o solutie pe cat de eleganta, pe atat de eficienta si care nu necesita decat putin curaj. Chemati "victima" -daca se afla in celalalt colt al salonului- sa participe si ea la discutie ! ar fi o lectie ideala pentru barfitoti. Daca persoana nu este prezenta, nu intrati in joc.

AliIoana

Member

• Members
  • PipPip
  • 119 posts
:emo-secret: Vai... :shock: inseamna ca 88% din ce scrie mai sus, eu sunt opusul "bunelor maniere".Nu imi place sa urmez reguli. :)

Nu vorbesc vulgar. Se pune? :rolleyes:
Mananc pizza cu mana.
Imi ling degetelele daca mananc ciocolata.
Daca sunt intr-o institutie si se intampla sa am o discutie in contradictoriu cu functionarii, trantesc usa in spatele meu.
Cand urc pe munte vorbesc cu mult mai tare pentru ca imi place sa mi se auda ecoul.
Barfesc...hei, cine nu barfeste?
Eu nu pot sa ma retrag sau sa trec neobservata.
Dar ma imbrac elegant si dau banii inapoi, ceea ce scuza ce am scris mai sus.

Uneori pot fi furtuna, alteori soare, alteori de gheata.

Edited by AliIoana, 24 June 2011 - 08:59 AM.

Kristina

Junior Member

• Members
  • Pip
  • 28 posts
Mda nici eu nu prea ma inscriu la bune maniere la capitolul barfa, si tocmai de asta l-am citat poate ma mai manierez si eu :)) deci ok , pur si simplu nu ma pot abtine :)) In rest sunt destul de rezonabila :pfft:

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users