Jump to content

Ochelarii de soare

• You cannot reply to this topic
22 replies to this topic

Marius

Administrator

• Owner
  • PipPipPipPipPip
  • 5,073 posts
Ochelarii de soare sunt un accesoriu necesar pentru protejarea ochilor si un obiect care ofera un stil aparte celui care il poarta.
Lentilele nu protejeaza prin simplul fapt ca sunt inchise la culoare. Ele trebuie sa aibe un filtru de blocare a razelor solare, asemanator celui din cremele de protectie solara.
Ochelarii de soare trebuie sa respecte anumite criterii de calitate, de exemplu, trebuie sa treaca prin mai multe teste de laborator, de la cele mecanice pana la cele de sanatate. Astfel, se recomanda sa fim atenti ca pe eticheta sa fie prezente anumite informatii, cum ar fi filtrul solar sau directivele pe care le respecta.

Tipuri de filtre de protectie solara
  • Filtru 0 ? absoarbe lumina intr-un procent de 0-20% - luminozitate solara foarte scazuta - activitati cotidiene
  • Filtru 1 ? absoarbe lumina intr-un procent de 20-56% - luminozitate solara scazuta - activitati cotidiene
  • Filtru 2 ? absoarbe lumina intr-un procent de 57-81% - luminozitate solara medie - activitati cotidiene/sport
  • Filtru 3 ? absoarbe lumina intr-un procent de 82-91% - luminozitate solara puternica - plaja/camp
  • Filtru 4 ? absoarbe lumina intr-un procent de 92-97% - luminozitate solara foarte puternica - munte ? este interzis la volan
In conditii normale, este de ajuns o absorbtie de 60-80%

Culoarea lentilelor
  • Maro ? protectie maxima, altereaza cel mai mult culorile, imbunatateste contrastele, recomandate pentru sporturi montane
  • Verde ? altereaza culorile foarte putin, recomandate pentru orice fel de activitate
  • Gri ? filtrul cel mai slab, cea mai mica distorsiune, recomandate pentru condus si expunere normala la soare
  • Albastru ? nu sunt recomandate, se pot folosi cand reflectia razelor solare este puternica (apa/zapada)
  • Galben ? utile la schi, imagine mai fina prin marirea contrastului
  • Rosu ? culoare incomoda pentru ochi, utilitate in anumite patologii
  • Fotocromice ? se deschid/inchid la culoare in functie de razele ultraviolete, nu se recomanda soferilor, pentru ca parbrizul opreste razele ultraviolete, iar ochelarii nu se inchid la culoare
Ochelarii fara filtru de protectie solara nu sunt neaparat periculosi, dar nu protejeaza, spun oftalmologii.
Nu se produc leziuni ireversibile, dar in conditiile expunerii la soare, care este tot mai puternic, este recomandabil sa se foloseasca ochelari de soare de calitate. Si ochiul are propriile mecanisme de aparare.
Pupila se contracta cand luminozitatea este crescuta. Cu toate acestea, trebuie sa tinem cont de orele de maxima expunere la soare, 70% din razele ultraviolete se inregistreaza intre orele 10 si 14.

Robotelu

Senior Member

• Senior Members
  • PipPipPipPipPip
  • 2,588 posts
Eu am unii cu filtru probabil de tipul 3(am vazut dupa ce i-am cumparat ca au un "CAT 3" pe lateral) cu lentile maro. Nu-s de firma si i-am luat mai mult ptr zilele insorite la volan, desi vad ca cei gri sunt cei recomandati pentru tipul asta de activitate. Cred ca i-am purtat de maxim 15 ori vara asta :D

Anelle

Senior Member

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 674 posts
Eu am ochii sensibili si port tot timpul ochelari cand e soare mare. Ii pot din necesitate, si nu am decat o singura pereche. Nu-mi dat seama ce culoare au :ceuameni2qv: Asa ca o a presupun ca sunt fotocromice.

Marius

Administrator

• Owner
  • PipPipPipPipPip
  • 5,073 posts
Eu port ochelari bolle:
Posted Image
Ochelari tactici, lentila din policarbonat, protectie UV 100%

florin

Senior Member

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 730 posts
Eu Rapala cu lentile gri, polarizati. Nu-s foarte inchisi, nu schimba culorile, nu par sa aiba dioptrii din cauza de lentile nasoale si-s printre putinii ochelari pe care i-am putut purta mai mult de cateva minute fara sa ma enerveze. Plus ca-s geniali cand taie reflexiile din diverse.

Posted Image

Legionaru'

Senior Member

• Senior Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1,021 posts
Eu am PolarGlare PG376.

Edited by Legionaru', 06 September 2009 - 10:35 AM.

Marius

Administrator

• Owner
  • PipPipPipPipPip
  • 5,073 posts
Aha, asa sunt:
Posted Image

Legionaru'

Senior Member

• Senior Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1,021 posts
Da.Culoarea ramelor difera putin.

Edited by Legionaru', 06 September 2009 - 02:18 PM.

Legionaru'

Senior Member

• Senior Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1,021 posts
Azi am ramas fara ei.Erau pe scaunul din dreapta al masinii si m-am asezat pe ei. :lol:

Patricia

Member

• Members
  • PipPip
  • 190 posts
Trebuie sa iti cumperi alti. Ce vrei sa iei?

Robotelu

Senior Member

• Senior Members
  • PipPipPipPipPip
  • 2,588 posts
Vezi? :P D-aia nu dau eu bani multi pe accesorii, cel putin pe din astea predispuse la accidente. ^_^ Bafta la alegerea altora, desi acum vine iarna :)

florin

Senior Member

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 730 posts
Eu pe-aia de mai sus m-am intors de doua ori sa-i pescuiesc de la mai mult de 30 km de unde am realizat (in sfarsit) ca i-am uitat.

Legionaru'

Senior Member

• Senior Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1,021 posts

View PostPatricia, on Sep 12 2009, 14:30, said:

Trebuie sa iti cumperi alti. Ce vrei sa iei?

Inca nu m-am hotarat.Aveti ceva idei?

Clodius

Member

• Members
  • PipPipPip
  • 304 posts
Eu unul am vazut in Craiova o multime de ochelari Polaroid, care mi-au placut, la Top Sport si costau cam 150 RON. Ai putea sa dai o tura pe la ei. Personal Polaroid mi se par foarte buni de condus dar totodata aratosi deci ii poti purta oricand.
Bafta!

Edited by Clodius, 14 September 2009 - 06:25 PM.

florin

Senior Member

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 730 posts
Ca si lentile am avut unii Shimano tot polarizati care erau un pic mai buni ca astia, efectul era vizibil pe un unghi mai mare de rotatie a capului. Din pacate, i-a aranjat frate-meu. RIP.

tinkerbell

Member

• Members
  • PipPip
  • 102 posts
nu stiu ce protectie au.... :lol:

furla SU4151

Attached Files

Edited by tinkerbell, 15 September 2009 - 05:05 AM.

Sorin83

Member

• Members
  • PipPip
  • 110 posts
Mie imi sta oribil cu ochelari. Cu toate astea am gasit un model la Polaroid care nu ma transforma intr-un monstru :D
Am dat pe ei 160 lei acum aproape 2 ani si si-au scos banii inzecit pana acum. Sunt odihnitori pentru ochi si ii port in orice situatie. Am observat ca vad mai bine cu ei decat fara chiar si noaptea pe ceata.

Attached Files

Edited by Sorin83, 20 February 2010 - 05:20 PM.

gbrgeorge

Moderator

• Moderators
  • PipPipPipPipPip
  • 4,931 posts
Iti sta bine bre Sorine, ce-ai...

Sorin83

Member

• Members
  • PipPip
  • 110 posts
Modestia :D
Serios acum in afara de astia chiar imi sta urat cu orice pereche de ochelari.

Daniel777

Member

• Members
  • PipPip
  • 198 posts
Cu ochelarii astia de soare este o problema . Trebuie luati de calitate cit de cit pentru ca , fac probleme la vedere pe timp indelungat dupa purtare . Apoi ramele si forma o alegi parerea mea , dupa ce apar pe nas si te uiti in oglinda . Fiecare are fizionomia lui si nu ai sta bine cu orice .Cei ieftinei si calitatea o au indoielnica . Si pretul la produs spune ceva . Si nu trebuie sa te muti apoi pe la oftalmologie . :pfft:

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users