Micii hotelieri din Olanesti, la mana familiei Tudor.
Ion şi Maria Tudor ?ncearcă să monopolizeze licitaţia pentru bilete de tratament, refuz?nd ?ncheierea contractelor pentru ape minerale cu hotelierii din staţiune.
Mai mulţi operatori de turism din staţiunea v?lceană Băile Olăneşti s-au pl?ns la toate forurile competente că firma din Băile Olăneşti a familiei Tudor a refuzat să le prelungească contractele pentru folosirea apei de la izvoarele din localitate. Patronii au intrat ?n panică atunci c?nd au observat că se apropie termenul limită pentru depunerea ofertelor de participare la licitaţia organizată de Casa Naţională de Pensii pentru biletele de tratament subvenţionate, iar lor nu li s-au prelungit contractele pentru furnizarea apelor minerale terapeutice, documente absolut necesare pentru a putea ?nscrierea la această licitaţiei. ?ngrijoraţi de faptul că ar putea răm?ne fără această importantă sursă de venit, care ?nseamnă, ?n acest an de criză diferenţa dintre faliment şi supravieţuire, s-au adresat prefectului Remus Grigorescu, rug?ndu-l să intermedieze conflictul. Patronii au formulat şi adresă către Consiliul Naţional al Concurenţei şi către Casa Naţională de Pensii, care le-a permis să participe la licitaţia care va avea loc astăzi, dar numai cu condiţia ca, ?n termen de 10 zile de la licitaţie, să prezinte contractul pentru izvoare semnat cu SC Olăneşti Riviera SA, firma familiei Tudor.
Tăiaţi de la contracte pe motiv de ?nt?rziere
Staţiunea v?lceană Băile Olăneşti se afla săptăm?na trecută ?n fierbere după ce zvonul că doar două unităţi hoteliere din cele şapte care puteau să participe la licitaţia de astăzi de la Casa Naţională de Pensii pentru biletele de tratament subvenţionate pot participa la licitaţie, av?nd acces la rezervele de ape minerale din subsolul localităţii. Angajaţii celorlalte hoteluri, pot răm?ne ?n acest an fără loc de muncă, deoarece, ?n afara turiştilor ale cărir bilete sunt subvenţionate de stat, este puţin probabil să apară prea mulţi care să ?şi permită un sejur fără subvenţie. Resursele minerale din staţiune sunt ?nsă administrate de societatea Olăneşti Riviera SA, la care este asociată Maria Tudor, iar contracte pentru a avea acces la izvoare nu are p?nă acum dec?t Hotelul Olăneşti, al familiei Tudor şi Hotelul Par?ng, al sindicatelor. Ceilalţi cinci hotelieri mari din staţiune, care participaseră la licitaţie şi ?n anii anteriori au fost astfel scoşi din cursă, pentru că reprezentanţii firmei SC Olăneşti Riviera SA, firma care are concesionate izvoarele din staţiune pentru 20 de ani nu le-a prelungit contractele pentru furnizarea apelor minerale terapeutice, Ion Tudor copleşindu-i ?n schimb pe hotelieri cu promisiuni. Patronii hoteluri mai nou-apărute ?n staţiune au aşteptat ?n zadar să le fie prelungite contractele, deoarece, la un moment dat soţii Tudor au refuzat să le mai răspundă la telefon.
Fără o explicaţie plauzibilă, pe 11 martie, unii dintre ei au primit o adresă de la societatea familiei Tudor, prin care erau ?nştiinţaţi că termenul p?nă la care se putea face prelungirea contractului a expirat pe 28 decembrie 2008 şi că, pentru a putea folosi apele de izvor era necesară o renegociere a contactelor. Termenul era ?nsă foarte scurt şi nu mai aveau timp să se ?nscrie la licitaţie, astfel că au făcut sesizări pe la diferite foruri ?n măsură să-i ajute. Prima oprire a fost la prefectul de V?lcea, Remus Grigorescu, care i-a sfătuit pe hotelieri să depună o sesizare către Consiliul Naţional al Concurenţei. Pentru că timpul era foarte scurt şi riscau să nu mai fie primiţi la licitaţie, patronii nemulţumiţi au mers ?n acelaşi timp şi la Casa Naţională de Pensii. Reprezentanţii acestei instituţii le-au permis să se ?nscrie la licitaţie, dar numai cu condiţia ca, ?n termen de 10 zile de la licitaţie să prezinte şi noul contract semnat şi parafat cu cei de la SC Olăneşti-Riviera SA.
Biletele subvenţionate, mană cerească pentru hotelieri
Ca ?n majoritatea staţiunilor balneare din Rom?nia, la Băile Olăneşti dezvoltarea operatorilor de turism mai mici sau mai mari este str?ns legată de contracte subvenţionate oferite de Casa Naţională de Pensii. Fără aceste bilete, mai ales ?n acest an de criză, investitorii care şi-au construit unităţi hoteliere sau le-au cumpărat pe cele de stat riscă să intre ?n faliment, deoarece numărul turiştilor care ajung ?n aceste staţiuni ?n vacanţă pe propriul buzunar pot fi număraţi pe degete. Prin Casa Naţională de Pensii, anul acesta staţiunea Olăneşti a primit 11.000 de locuri care, ?n cazul ?n care ceilalţi cinci hotelieri ar fi excluşi de la licitaţie, s-ar fi ?mpărţit ?ntre hotelul Par?ng al SIND Rom?nia şi Hotelul Olăneşti, al familiei Tudor. Pentru mulţi dintre micii hotelieri, excluderea de la această licitaţie ar fi ?nsemnat falimentul, deoarece şi cei c?ţiva turişti care vin ?n staţiune pe cont propriu vin exclusiv pentru apele minerale, despre care spune că ajută la vindecarea afecţiunilor renale. Chiar şi pentru turiştii ocazionali, accesul la izvoarele din Olăneşti este restricţionat. At?t hotelierii, c?t şi simplii turişti sunt nevoiţi să achite o taxă către Hotelul Olăneşti, taxă care anul trecut era de cinci lei pe zi turist. ?n aceste condiţii, mare parte dintre clienţii şi aşa puţini ai hotelurilor din staţiune au ales să plece c?nd au aflat că trebuie să plătească şi apa de izvor. ?n alte cazuri, patronii hotelurilor au decis să plătească ei, din buzunarul propriu apa pentru oaspeţi, dar acest tarif s-a reflectat şi ?n costul sejurului. ?Păi nici o sticlă de apă minerală de doi litri nu costă at?t!?, spunea ?n glumă angajatul unui hotel din Olăneşti.
Directorul de la ?Par?ng? a dat ?n amnezie
Problema izvoarelor minerale din staţiunea v?lceană este mai veche, dar puţini sunt hotelierii care au curajul să vorbească deschis, fără protecţia anonimatului, despre această situaţie, de teamă ca familia Tudor să nu le interzică definitiv accesul la izvoare. ?n urmă cu doi ani, şi hotelul Par?ng a pierdut locurile subvenţionate din cauză că firma Mariei şi a lui Ion Tudor nu a prelungit contractul. Directorul unităţii hoteliere care aparţine sindicatelor pare că are acum amnezie şi nu-şi aminteşte să fi avut vreun conflict cu SC Olăneşti Riviera SA, deşi procesul pe care i l-a intentat societăţii familiei Tudor este şi acum pe rol. ?Noi suntem ?n relaţii de colaborare bune cu SC Olăneşti Riviera. Avem contract şi nu ştiu ce probleme au ceilalţi operatori. Este normal să plătească pentru aceste ape, deoarece şi firma SC Olăneşti SA are cheltuieli, plăteşte anual redevenţă către Regia de Resurse Minerale, apoi sunt cheltuielile de ?ntreţinere. Este o treabă strict comercială, dar nici eu nu sunt de acord să ai acces la aceste resurse fără să plăteşti nimic? - a declarat Constantin State, managerul Hotelului Par?ng.
Concesionar ? ministrul Dracula
Firma Mariei Tudor, temuta afaceristă din judeţ - soţia lui Ion Tudor, cel care a fost la un pas de a fi numit subprefect de V?lcea, etern nominalizat pe listele unor partide politice la diferite funcţii, dar care nu reuşeşte să ajungă la postul dorit - a cumpărat la ?nceputul anilor 90 de la stat societatea care administra mai multe unităţi de cazare, dintre care cea mai importantă este hotelul Olăneşti. Prin 1992, pe vremea c?nd ministru al Turismului era Dan Matei Agathon, rămas ?n folclor sub numele de ?ministrul Dracula?, familia Tudor a reuşit să concesioneze izvoarele din Olăneşti, care p?nă atunci aparţinuseră fostului OJT, pe o perioadă de 20 de ani. ?n ultimii ani, firma a devenit abonată la contractele cu Casa Naţională de Pensii. De altfel, pensionarii cu sejururi subvenţionate reprezintă aproape exclusiv clientela anuala a hotelului familiei Tudor. Numai anul trecut, firma Olăneşti Riviera a primit peste 6.000 de pensionari, ?n oraş circul?nd zvonul că mulţi au fost nemulţumiţi de condiţiile oferite, mai ales că masa zilnică primită costa aproximativ şapte lei. ?n decursul anilor de după revoluţie, mai mulţi primari au ?ncercat să preia apele ?n administrarea Consiliului Local Olăneşti, acestea put?nd constitui o sursă excelentă de venituri. Deocamdată, Legea Minelor, ?n baza căreia familia Tudor a concesionat aceste izvoare a rămas ?nsă nemodificată, astfel că şi primarii de staţiune care au ?ncercat să preia aceste izvoare au renunţat la idee.
Izvoare cu renume
?n Băile Olăneşti se găsesc peste 35 de surse hidrominerale, at?t izvoare naturale, c?t şi ca rezultat al unor lucrări de foraje şi miniere (puţuri şi galerii). 15 izvoare sunt captate pentru cura internă, iar alte două, plus patru sonde cu apă minerală sunt folosite pentru cura externă. Apele din Olăneşti sunt recomandate pentru tratarea bolilor gastro-duodenale, hepatice şi renale. ?n urma studiilor comparative cu alte ape minerale din Europa, s-a constatat că izvorule minerale din Olăneşti rivalizează cu multe izvoare din staţiuni europene de renume. Astfel, Izvorul mineral nr. 24 din Băile Olaneşti egalează sau depăşeşte chiar efectele apelor de la Contrexville, Karlsbad, Martingni, Viltel, Evian, Tahanon; Izvorul mineral nr. 2 are acţiune egală sau superioară apelor minerale de la Eaux-Bonnes, Barroger, Aix-les-Bains, Baden, Weisbaden, Achen, iar izvoarele minerale nr. 3 şi nr. 9 au calităţi similare apelor minerale de la Ems şi Eaux Bonnes. Sursa minerală nr. 20 (folosită pentru băi) depăşeşte calităţile celor din Hall, Salies de Beaurn, Bax, Eaux Bonnes. Datorită acestor izvoare, Băile Olăneşti se află ?n topul staţiunilor rom?neşti.
3 replies to this topic
Posted 24 April 2009 - 07:51 AM
Posted 06 March 2010 - 10:28 PM
Posted 27 April 2010 - 04:11 PM
Am fost de curand un weekend la Olanesti.
Statiunea este curata si se simte investitia din fondurile europene
Mie mi-a placut in deosebi parcarea supraetajata chiar in mijlocul statiunii. Acum accesul la izvoare se face pe baza de "card de proximitate" eliberat de hotelul unde esti cazat (nu mai are oricine acces acolo, desi apa oricum curge de la Bunul Dumnezeu). In principiu e o idee buna sa montezi niste turnicheti pentru acces (ca la metrou) dar eu unul am fost dezavantajat pentru ca am fost cazat la o vila privata din statiune si nu am avut acces la aceste izvoare, altadata cu intrare libera.
Sunt convins ca daca vroiam sa iau o sticla de apa de izvor, puteam sa rezolv destul de usor acest neajuns. Dar sunt inca in garantie si nu mi-am dat osteneala foarte tare sa beau apa cu gust ciudat.
Statiunea este curata si se simte investitia din fondurile europene
Mie mi-a placut in deosebi parcarea supraetajata chiar in mijlocul statiunii. Acum accesul la izvoare se face pe baza de "card de proximitate" eliberat de hotelul unde esti cazat (nu mai are oricine acces acolo, desi apa oricum curge de la Bunul Dumnezeu). In principiu e o idee buna sa montezi niste turnicheti pentru acces (ca la metrou) dar eu unul am fost dezavantajat pentru ca am fost cazat la o vila privata din statiune si nu am avut acces la aceste izvoare, altadata cu intrare libera.
Sunt convins ca daca vroiam sa iau o sticla de apa de izvor, puteam sa rezolv destul de usor acest neajuns. Dar sunt inca in garantie si nu mi-am dat osteneala foarte tare sa beau apa cu gust ciudat.
Posted 27 April 2010 - 09:18 PM
In 2005 am avut cea mai frumoasa vacanta din viata mea, si intamplator a fost la Baile Olanesti. Zic "intamplator" pentru ca in mare parte reusita s-a datorat companiei si mai putin locului. Cu toate astea, in cele 5 zile am putut sa vad putin din statiune si mi s-a parut frumoasa. Acum imi dau seama ca deja au trecut 5 ani de atunci, deci probabil s-au schimbat multe oricum. Dar tin minte ca imprejurimile erau chiar frumoase, presupun ca ele au ramas la fel.
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users
Sign In
Create Account

Back to top