Jump to content

Ramai cool si daca vorbesti corect!

231 replies to this topic

R_a_z_v_a_n

Senior Member

• Senior Members
  • PipPipPipPipPip
  • 3,164 posts
N-ai curaj. Deloc! :D

Nick

Senior Member

• Senior Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1,938 posts
Raspund oricarei nelamuriri, Martha! Daca se intampla sa nu stiu raspunsul (desi rar, si asta e posibil), ma voi informa si tot voi raspunde :)

Martha

Member

• Members
  • PipPip
  • 111 posts
Scopul meu este sa elucidez lipsurile mele, nu sa le vanez pe ale altora, sper ca nu am fost gresit inteleasa.
Intre timp mi-am dat seama ca sunt mai multe nelamuririle, asa ca o sa le trec in ordine:
1. am vazut ca ati mai discutat despre virgule, insa exista o situatie concreta in care nu ma pot decide daca sa folosesc sau nu virgula. Dupa deprinderile pe care le am pana acum, daca as scrie "la multi ani, Georgescule", as pune virgula exact unde se vede deja. Cand facem insa o urare de genul "la multi ani, tuturor" e ok virgula acolo? Stiu ca situatiile sunt similare, dar pe mine ma pun in dilema, mai ales ca pentru a doua situatie, am vazut de foarte multe ori scris fara virgula, desi eu as fi pus-o. :wacko:
2. gradul intai sau gradul unu? Gradul al doilea sau gradul doi?
3. ironia sortii sau ironia soartei?
4. servici sau serviciu?
5. salariu sau salar? :doh: Pana acum cativa ani ( nu multi), jur ca nu auzisem in viata mea despre salar. Chiar daca o fi corecta si forma asta, nu e caracteristica zonei georgrafice din care apartin,iar de cand pe la televizor se utilizeaza destul de intens cea de-a doua forma, toti mai multi colegi se trezesc, de exemplu, asteptand ziua de salar.
6. exista vreo diferenta intre "de" si "de catre"? Exista situatii in care trebuie folosit primul si situatii in care trebuie ales al doilea? De exemplu, am vazut doua chestiuni distincte : "drum contruit de CJ Bacau" si "drum contruit de catre CJ Bacau".

Edited by Martha, 28 September 2011 - 01:20 PM.

Nick

Senior Member

• Senior Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1,938 posts

View PostMartha, on 28 September 2011 - 01:19 PM, said:

1. am vazut ca ati mai discutat despre virgule, insa exista o situatie concreta in care nu ma pot decide daca sa folosesc sau nu virgula. Dupa deprinderile pe care le am pana acum, daca as scrie "la multi ani, Georgescule", as pune virgula exact unde se vede deja. Cand facem insa o urare de genul "la multi ani, tuturor" e ok virgula acolo? Stiu ca situatiile sunt similare, dar pe mine ma pun in dilema, mai ales ca pentru a doua situatie, am vazut de foarte multe ori scris fara virgula, desi eu as fi pus-o. :wacko:
Este corect "La multi ani, Georgescule!" fiindca numele este un substantiv in cazul vocativ (mai simplu, o strigare, cum ar explica cei de la clasele primare :) ). In propozitia "La multi ani, tuturor!", virgula este folosita gresit, avand in vedere ca "tuturor" este in cazul dativ (cui?), deci nu are nicio legatura cu vocativul (strigarea) din exemplul anterior. Corect: "La multi ani tuturor!"

2. gradul intai sau gradul unu? Gradul al doilea sau gradul doi?
Depinde la ce tip de grade te referi. Daca este vorba despre gradele didactice, acestea au denumire specifica: Grad didactic I, Grad II.

3. ironia sortii sau ironia soartei?

Genitiv-dativul substantivelor se formeaza,in general, babeste vorbind :D , de la pluralul substantivelor respective. De exemplu: mama-pl:mame; al cui, cui - mamei; matusa-matusi, al matusii etc. Logic este: soarta-sorti, a sortii (ironia sortii). Se admite si forma "soartei" in expresii populare.

4. servici sau serviciu? 5. salariu sau salar?
Categoric, serviciu si salariu. Nu exista o alta varianta corecta a acestor cuvinte.

6. exista vreo diferenta intre "de" si "de catre"?
Nu.

Martha

Member

• Members
  • PipPip
  • 111 posts
Inca o daca, multumesc.

Nick

Senior Member

• Senior Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1,938 posts
Nu ai pentru ce! :)

R_a_z_v_a_n

Senior Member

• Senior Members
  • PipPipPipPipPip
  • 3,164 posts
Dragilor,

Am avut o discutie referitoare la pluralul cuvantului "geaca".
Eu sustin ca, pentru acest substantiv, corect este "geci", interlocutorul sustine pluralul corect este "gece".
Cum e corect si de ce?

Catalin

Devoted Member

• Owner
  • PipPipPipPipPip
  • 3,541 posts
Eu merg pe "geci".

R_a_z_v_a_n

Senior Member

• Senior Members
  • PipPipPipPipPip
  • 3,164 posts
Si eu Cata, de asta am si pus aici, intrebarea asteptand un raspuns de la voi, ca DEX-ul On-Line e putin cam confuz. :D

http://dexonline.ro/definitie/geacă
Attached File  untitled.JPG   47.09K   2 downloads

Edited by R_a_z_v_a_n, 15 November 2011 - 06:21 PM.

Catalin

Devoted Member

• Owner
  • PipPipPipPipPip
  • 3,541 posts
Pe al treilea rând nu scire acolo "pl.geci". Eu zic că e bună varianta noastră. :emo-secret:

R_a_z_v_a_n

Senior Member

• Senior Members
  • PipPipPipPipPip
  • 3,164 posts
Mda. Si eu tot asa zic. :)

Nick

Senior Member

• Senior Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1,938 posts
Da' omu' nu simtea ca "gece" nici macar nu suna romaneste? :)) Pluralul de la "teaca" ar fi ... "tece"???? :))
Bineinteles ca pluralul e "geci"/ "teci".

Edited by Nick, 16 November 2011 - 08:15 PM.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users