Jump to content

Ramai cool si daca vorbesti corect!

231 replies to this topic

Nick

Senior Member

• Senior Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1,938 posts
De cate ori nu s-a intamplat ca, din fotoliul de telespectator, de user al internetului, de cititor al ziarelor etc., sa facem haz la auzul unei "perle" sau al unei greseli de exprimare pentru care cu totii am plati scump la un examen, la o teza de romana, la un interviu sau pur si simplu intr-o discutie cu altii?
Ceea ce propun este sa acceptam ca limba romana nu este chiar atat de simpla cum o considera vorbitorii nativi, ca erorile se pot strecura oricand si oriunde, ca oricine, voluntar sau involuntar, face greseli de exprimare si, in consecinta, sa invatam ceva. Nu zice nimeni sa vorbim ca un profesor de romana (apropo, si ei gresesc de multe ori), ci macar sa ne straduim sa nu fim acuzati de incultura; pentru ca, pana la urma, cum zicea cineva pe care vreau sa-l parafrazez (:lol: ), nu poti spune altceva decat ceea ce esti.

Prima greseala pe care o consemnez este folosirea incorecta a pronumelui "care".
1. Am auzit: ASTA E DECLARATIA CARE O DAU ACUM".
2. De ce nu este corect? Pronumele relativ "care" cu functia sintactica de complement direct (pe cine?, ce?) trebuie sa fie insotit de prepozitia "pe".
3. Ar fi trebuit sa spuna: ASTA E DECLARATIA PE CARE O DAU ACUM.

Alte exemple de folosire incorecta:
- Care este stilul de muzica (!) care-l promovezi?
- Prietenul v-a zis ca a vazut-o pe una la televizor (!) care o vede toata lumea?
- Acesta este ajutorul (!) care i l-a dat mass-media familiei.

Nick

Senior Member

• Senior Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1,938 posts
Ma bucur ca de 24 de ori a fost accesat si domeniul de discutie pe care l-am deschis. :rolleyes:

O alta problema in ceea ce priveste pronumele relativ "care" este dezacordul acestuia.
1. Am auzit: Am produs si o economie de pe urma caruia voi o duceti bine.
2. De ce nu este corect? Trebuia sa se foloseasca acest pronume (care) la feminin, acordat cu substantivul (economie).
3. Ar fi trebuit sa spuna: Am produs si o economie de pe urma careia voi o duceti bine.

4. Iata si alte exemple:
- mama Adelei, omul careia ii daruieste iubirea ei infinita - corect: caruia (acordul se face cu omul);
- Va fi o masina accesibila, al carui pret nu va depasi..... - corect: al carei (acordul se face cu masina);
- o poveste al carui fir epic a fost gasit cu greu - corect: al carei (acordul se face cu poveste);

5. Poti verifica si tu:
-A venit scriitorul cel nou, a carei carte va aparea in librarii.
-Toti membrii de partid erau prezenti la sedinta al carui subiect era disputat.

(Daca stii raspunsul si daca nu ti-e teama - ca ai putea gresi sau ca cineva ar rade de tine ca te consideri inca elev- il poti scrie aici.)

Robotelu

Senior Member

• Senior Members
  • PipPipPipPipPip
  • 2,585 posts
Probabil ca la prima propozitie e corect "... a carui carte..", dar nu bag mana-n foc ptr ca noi la ETC "nu face" lb. romana :rolleyes: , iar o carte de gramatica n-am mai tinut in mana din clasa a X-a cred :lol:

R_a_z_v_a_n

Senior Member

• Senior Members
  • PipPipPipPipPip
  • 3,158 posts

Ma bucur ca de 24 de ori a fost accesat si domeniul de discutie pe care l-am deschis. :rolleyes:
In primul rand, felicitari pentru topic. Un lucru care se poate dovedi ca va fi util celogilor de forumeala mai tinerei :P

5. Poti verifica si tu:
-A venit scriitorul cel nou, a carei carte va aparea in librarii. Corect: a carui
-Toti membrii de partid erau prezenti la sedinta al carui subiect era disputat. Corect: al carei

Formele corecte (sper :lol: ) in cele doua cazuri, din punctul meu de vedere, sunt urmatoarele: Vezi in QUOTE

Robotelu

Senior Member

• Senior Members
  • PipPipPipPipPip
  • 2,585 posts
Dupa o analiza mai amanuntita a propozitiilor mi-am dat seama ca am gresit :doh: si sunt de acord cu formele gasite de @R_a_z_v_a_n :lol: . De acum o sa fiu mai atent :rolleyes: la ce cuvinte o sa-mi iese pe gura :P

Edited by Robotelu, 16 April 2009 - 07:34 PM.

Nick

Senior Member

• Senior Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1,938 posts
Felicitari pentru indrazneala de a raspunde, in primul rand! :lol:
Amandoi ati avut dreptate, chiar daca unul dintre voi cu ceva rezerve (nu conteaza de cand nu ai mai tinut o carte de gramatica in mana, important e sa iti fi intrat in reflex cum se vorbeste corect ) :rolleyes:

PROBLEMA

Din prea mult ...hai sa-i spun "elan", unii dintre noi folosesc incorect adjectivul pronominal de intarire: insusi, insasi etc.

1. Am auzit: insasi materialele.
2. De ce nu este corect? Vorbitorul nu a facut acordul adjectivului (insasi) cu substantivul (materialele).
3. Ar fi trebuit sa spuna: insesi materialele sau materialele insesi.
4. Formele adjectivul de intarire:
a. daca se acorda cu un substantiv: baiatul insusi, fata insasi, baietii insisi, fetele insele/ insesi
b. daca se acorda cu un pronume: eu insumi (masculin)/ eu insami (feminin); tu insuti (masc.)/ tu insati (fem.); el insusi, ea insasi, noi insine (masc.)/ noi insene (fem.), voi insiva (masc.)/ voi inseva (fem.); ei insisi, ele insesi/insele. ! Nu insist si cu formele de genitiv-dativ, ci fac o......
5. RECOMANDARE: daca nu cunosti sigur formele adjectivului pronominal de intarire, nu-l folosi! Se poate inlocui foarte simplu cu un adverb invariabil (nu isi schimba forma): CHIAR (de exemplu: Fetele insele au zis.... - Chiar fetele au zis...)
6. Verifica si tu:
- Andreea este o fata rezervata, nu-i place sa vorbeasca despre sine insusi.
- Dan, voiam sa vorbesc la telefon cu tine insasi!

dat.draque

Member

• Members
  • PipPipPip
  • 292 posts
Nu e de mine, pe topicul asta !

Nick

Senior Member

• Senior Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1,938 posts
Ce inseamna "nu e de mine"? Consideri ca nu e nevoie de aceste informatii in ceea ce te priveste? Ar fi chiar grozav; m-as bucura ca acesta sa fie raspunsul. De asemenea, mi-as dori ca, intr-o zi, sa spunem toti ca nu avem nevoie sa mai invatam ceva in ceea ce priveste exprimarea corecta! :rolleyes:

R_a_z_v_a_n

Senior Member

• Senior Members
  • PipPipPipPipPip
  • 3,158 posts

View PostNick, on Apr 16 2009, 08:59 PM, said:

- Andreea este o fata rezervata, nu-i place sa vorbeasca despre sine insusi. - Corect: sine insasi
- Dan, voiam sa vorbesc la telefon cu tine insasi! - Corect: tine insuti

Acu' nu :rolleyes: daca nu-i forma corecta. Din amintirile mele in ale gramaticii cam asa-mi suna corect.
Apropo, e corect folosit ce-i cu caracter italic in textul de mai sus? :lol:

Nick

Senior Member

• Senior Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1,938 posts
Cu siguranta, nu :rolleyes: ! In ceea ce priveste "in ale gramaticii", raspunsul este da; era candva una dintre.....chichitele examenului de la Litere: valoarea lui ALE (controversa consta in valoarea substantivala a articolului posesiv).
In acest moment esti la puncte rosii pentru raspunsuri corecte :lol:

PROBLEMA: a, al, ai, ale - Cand si cum folosim?

1. Am auzit: cu ajutorul computerului si a instrumentelor de aici....
2. De ce este gresit? Articolul posesiv se acorda cu regentul substantivului in genitiv (ajutorul).
3. Ar fi trebuit sa spuna: cu ajutorul computerului si al instrumentelor de aici ....
4. Alt exemplu: ministrii de Externe ai Uniunii Europene - articolul care preceda substantivul Uniunii are forma ai, deci este la masculin, plural, deoarece se acorda cu substantivul ministrii de genul masculin, numarul plural (ministrii sunt ai Uniunii)
Unii vorbitorii gresesc insa, neacordandu-l pe al in doua situatii:
a. il folosesc invariabil, sub forma a, in toate contextele: un lung sir de victorii a omului asupra timpului... (corect: victorii ale omului)
b. il acorda cu un alt substantiv: nu exista o ierarhie ale variatiilor de temperatura...( corect: ierarhie a variatiilor)
5. Atentie! Inaintea numeralelor, se foloseste intotdeauna prepozitia a (care nu isi schimba forma).
Exemplu: locuitorii a trei orase; cartile a doua fete etc.
6. Verifica si tu:
- castigator a cinci premii nationale si a premiului de popularitate;
- in fata centrelor de distributie ale pachetelor gratuite;
- De atunci au trecut opt generatii ai unei familii.

R_a_z_v_a_n

Senior Member

• Senior Members
  • PipPipPipPipPip
  • 3,158 posts
- castigator a cinci premii nationale si a premiului de popularitate; - Corect: ...al premiului...
- in fata centrelor de distributie ale pachetelor gratuite; - Corect: ... a pachetelor...
- De atunci au trecut opt generatii ai unei familii. - Corect: ...ale unei familii...

Nota: Cand fac mentiunea "corect", fac referire la corectitudinea din punctul meu de vedere, fara a consulta alte materiale. Doar o scormoneala in bagajele de cunostiinte acumulate in scoala generala si gimnaziala. :P

PS: O fi sau n-o fi corect? Asta-i intrebarea. :)
Asteptam raspunsul domnului profesor. :lol:

Sarbatori Fericite dragilor.

Nick

Senior Member

• Senior Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1,938 posts
:) Se pare ca nu te-ai lasat amagit de micul meu....tertip :P ( in prima structura introdusesem "A cinci premii", ceea ce intr-adevar nu trebuia corectat, fiind o prepozitie, si nu un articol posesiv).

PROBLEMA: PASTI SAU PASTE?
1. Cum e corect? Ambele variante sunt corecte.
2. Explicatia a. : Conform DOOM2, Paste (sarbatoare)=substantiv propriu, masculin; plural: Pasti
(doi Pasti; dar plural, neutru Sfintele Pasti)
3. Explicatia b.: paste/ pasti (paine sfintita)
4. Explicatia c.: verbe: imperativ - Tu paste caprele! ; indicativ, prezent: El paste caprele; Tu pasti caprele.
5. Verifica si tu: gaseste o motivatie pentru folosirea atat a masculinului cat si a neutrului pentru pluralul sarbatorii de Paste.

Paste fericit! (referirea este la sarbatoare, desigur :lol:

R_a_z_v_a_n

Senior Member

• Senior Members
  • PipPipPipPipPip
  • 3,158 posts
Hmm, asta ori ma depaseste pe mine ori nu inteleg eu foarte bine care-i cerinta? :D

Nick

Senior Member

• Senior Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1,938 posts
2. Explicatia a. : Conform DOOM2, Paste (sarbatoare)=substantiv propriu, masculin; plural: Pasti
(doi Pasti, masculin; dar plural, neutru Sfintele Pasti)

Pluralul substantivului PASTE este atat forma de masculin (doi Pasti), cat si forma de neutru (Sfintele Pasti). In mod obisnuit, fiind masculin (doi Pasti), ar trebui sa se spuna Sfintii Pasti (!?!), nu?
Cerinta mea era sa se gaseasca o explicatie pentru folosirea atat a masculinului cat si a neutrului pentru pluralul substantivului Paste :D

R_a_z_v_a_n

Senior Member

• Senior Members
  • PipPipPipPipPip
  • 3,158 posts
Ma dau batut. :emo-non:
Ma depaseste subiectul asta. :D

Apropo Nick, am avut ceva discutii contradictorii pe vwforum legat de corectitudinea folosirii formei sunt in loc de sint si a lui i din a.

Intrebare: Cum si de ce e corect in forma actuala si de ce este incorect sint si i din i?

Scuzati lipsa diacriticilor, dar ma exaspereaza tastatura in limba romana si de asta am renuntat la ele.

Edited by R_a_z_v_a_n, 23 April 2009 - 02:04 PM.

Marius

Administrator

• Owner
  • PipPipPipPipPip
  • 4,969 posts
Corect - Eu sunt
Greşit - Eu s?nt, eu s?nt
Conform normelor ortografice curente. :D

R_a_z_v_a_n

Senior Member

• Senior Members
  • PipPipPipPipPip
  • 3,158 posts
Astept un raspuns si de la Nick, de ce este asa corect si nu invers.

Edited by R_a_z_v_a_n, 23 April 2009 - 03:25 PM.

Robotelu

Senior Member

• Senior Members
  • PipPipPipPipPip
  • 2,585 posts
Sunt de acord cu Marius.
Totusi, am auzit spunandu-se "s?nt" si am vazut si in scris, insa cuvintele respectiv textele apartineau unor persone de peste 35-40 de ani si probabil ca forma corecta "sunt" s-a adoptat ceva mai recent. :D Totusi, desi in scris a cam disparut forma gresita, in vorbire inca se mai intalneste forma "s?nt".

Nick

Senior Member

• Senior Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1,938 posts
Cred ca eram in clasa a VIII-a sau a IX-a cand s-a trecut la o alta grafie in ceea ce priveste prezentul verbului a fi (si nu numai). In vederea trecerii la aceasta grafie, s-a tinut cont de etimologia latina, respectandu-se conjunctivul (in limba romana este "sa fiu/ sa fii etc") care in latina era : sint......sumus. De aceea a fost folosita forma NOI SUNTEM (sumus), insa logic era sa se pastreze EU SINT (sint). Pentru simplificare, probabil, a fost preferata forma EU SUNT, ca sa se accepte mai usor formele SUNTEM/ SUNTETI....
Citandu-l pe Marius, conform normelor ortografice curente, corecte sunt formele :EU SUNT, NOI SUNTEM, VOI SUNTETI, EI SUNT. Totusi exista foarte multe persoane care nu au putut sa se adapteze noii grafii. Consider ca nu este gresit ca aceste persoane sa foloseasca in pronuntie EU SINT, insa este obligatoriu sa scrie EU SUNT.

Edited by Nick, 23 April 2009 - 06:15 PM.

Robotelu

Senior Member

• Senior Members
  • PipPipPipPipPip
  • 2,585 posts
La fel stiu ca era si cu el sau ea. Adica se scriu el/ea, dar se (pot) pronunta "iel"/"ia"
Asta era mai demult intr-o emisiune... cred k era facuta de Pruteanu... insa nu stiu azi cum mai sta treaba :lol:

Edited by Robotelu, 23 April 2009 - 06:20 PM.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users