Jump to content

Bijuterii ale Romaniei

• You cannot reply to this topic
4 replies to this topic

Marius

Administrator

• Owner
  • PipPipPipPipPip
  • 5,073 posts
Romania a aderat la Conventia UNESCO in anul 1990 si, pana in acest moment, are sapte situri recunoscute:
  • Delta Dunarii,
  • bisericile fortificate din Transilvania (Calnic, Valea Viilor, Biertan, Saschiz, Darjiu, Viscri, Prejmer),
  • Manastirea Hurezi,
  • bisericile pictate din Moldova (Probota, Voronet, Humor, Moldovita, Arbore, Patrauti, Suceava),
  • fortaretele dacice din Muntii Orastiei (Banita, Luncani-Piatra Rosie, Costesti Blidaru, Costesti Cetatuie, Sarmizegetusa Regia, Capalna),
  • centrul istoric al Sighisoarei
  • bisericile de lemn din Maramures (Rogoz, Ieud-Deal, Poienile Izei, Plopis, Surdesti, Desesti, Budesti, Barsana).
Manastirea Hurezi
Situata in satul Romanii de Jos, in ime?diata apropiere a orasului Horezu (Valcea), manastirea este ctitorie a domnitorului Constantin Brancoveanu. Ridicat intre anii 1690 si 1697, ansamblul monahal a fost extins, de-a lungul secolelor, de egumenii manastirii.
Milostenia lui Brancoveanu nu cunostea margini. Banii si daniile lui s-au revarsat la toate patriarhiile, episcopiile si manastirile ortodoxe ale Rasaritului. Stilul brancovenesc predomina in secolul al XVIII-lea in arhitectura, sculptura, pictura, aurarie si mobilier. Zideste biserici si manastiri intre care cea mai frumoasa e cea de la Hurez. Diferitele curti si palate vestesc marirea lui Brancoveanu in interiorul tarii si departe in afara.?
De atata bine cat a facut, Brancoveanu a fost vandut turcilor de boierii Cantacuzinesti. Cum a sfarsit o domnie glorioasa aflam tot din Enciclopedia Romaniei: ?Un aga veni pe ascuns la Bucuresti, mazili si ridica (23 martie 1714) pe Brancoveanu cu intreaga familie. A fost dus la Constantinopol, inchis si torturat in Sapte Turnuri; iar in 15 august 1714 fu decapitat cu cei trei fii ai sai si ginerele sau. Trupul lui Brancoveanu, aruncat in apele Bosforului, a fost adus la 1720, de sotia sa, Maria, si ingropat la biserica Sfantul Gheorghe cel Nou din Bucuresti.? Astfel, cavoul pe care domnitorul si-l pregatise pentru odihna de veci in biserica mare a Manastirii Hurezi a ramas gol pana in zilele noastre, marturie a unuia dintre cele mai tragice destine din istoria Romaniei.
Manastirea Hurezi a functionat pana la anul 1872 cu obste de monahi, apoi a devenit de calugarite, asa cum se gaseste si acum. Astazi, la mai bine de 300 de ani de cand i s-a asezat piatra de temelie, Manastirea Hurezi este un model de referinta pentru ceea ce s-a impus in timp, prin frumusete si desavarsita armonie, a fi stilul brancovenesc.

Daca tot ati ajuns la Manastirea Hurezi, va sugeram sa mai vizitati cateva interesante obiective aflate la distante rezonabile. Astfel, pe Valea Oltului puteti poposi la Castrul roman Arutela sau va puteti abate pe la Muzeul Satului Valcean din comuna Bujoreni. La Costesti, va puteti plimba prin fascinanta rezervatie naturala a trovantilor, iar la Maldaresti intrebati de cele doua cule (Greceanu si Duca). Merita sa popositi si la Manastirile Govora, Dintr-un Lemn, Arnota, Bistrita, Polovragi sau Surpatele. Dincolo de frumusetea fiecarui loc in parte, calatoria in sine ofera bucuria de a strabate un peisaj de o frumusete unica.

Posted Image

Marius

Administrator

• Owner
  • PipPipPipPipPip
  • 5,073 posts
Sighisoara - Cetatea Sighisoarei
Pe oriunde ai intra in Sighisoara, aceasta ti se arata asemenea unui oras obisnuit: un amestec de case vechi si blocuri neutre. Conduci pana la un drum pietruit, opresti la o bariera, platesti o taxa, drumul pietruit continua, treci pe sub o bolta, apoi pe sub inca una si esti teleportat direct in Evul Mediu, in centrul Cetatii Sighisoarei.
Cetatea are locuitorii sai care, la randul lor, au treburile lor cotidiene ? tocmai in asta consta farmecul aparte al vechiului burg. Muzeu locuit, destinatie turistica si "localitate de domiciliu? totodata, Cetatea Sighisoarei atrage vizitatori din tara si din strainatate, printre care isi croiesc drum, cu ghiozdanele in spate, elevii de la Scoala din Deal, institutie de invatamant atestata inca de la anul 1522 (in forma actuala, cladirea in stil neogotic dateaza din 1901).
La cimitirul din imediata apropiere a Scolii din Deal odihnesc mai multi sasi decat au ramas astazi in viata in stravechiul tinut sasesc. Colonizati in Ardeal inca din secolul al XII-lea, sasii constituiau, la 1939, o comunitate puternica, ce numara aproape un milion de persoane, cu o cultura si o personalitate semnificative. Declinul tragic al acestei etnii a debutat la incheierea celui de-al doilea Razboi Mondial, odata cu deportarile la munca silnica in lagarele din URSS, apoi cu exproprierile si actiunile de ?nivelare? culturala practicate de comunistii autohtoni.
Poate cea mai reprezentativa constructie de aici este Turnul cu Ceas ? poarta principala de acces in Cetate si, totodata si pentru mai multe secole, sediu al Primariei. Astazi, Turnul gazduieste Muzeul de Istorie al orasului. Turnul cu Ceas a fost construit intre secolele XIII-XIV, iar forma sa actuala dateaza de la anul 1676. Au mai fost ridicate de catre mesterii breslasi ai Sighisoarei inca 14 turnuri de aparare, care strajuiau zidurile de incinta ale cetatii. Dintre acestea, noua sunt si astazi in picioare, iar unul este inca locuit.

Posted Image

Catalin

Devoted Member

• Owner
  • PipPipPipPipPip
  • 3,541 posts
Dracula e un motiv in plus pentru care Cetatea Sighisoarei a fost inclusa in circuitele turistice. Certitudini sunt doua:
-Scriitorul irlandez Bram Stoker (1847-1912) a scris romanul Dracula in anul 1897 si
-Vlad Tepes a trait intre anii 1431 si 1476.
In rest, avem de-a face cu presupuneri, unele partial confirmate, dar care, toate, sporesc farmecul legendei: se pare ca Vlad Tepes s-a nascut la Sighisoara
se spune si ca Vlad Tepes ar fi personajul care ar fi stat la baza povestii lui Stoker. La fel, se spune ca trupul lui Vlad Tepes ar fi fost ingropat langa Bucuresti, la Manastirea Snagov.

sean28

Member

• Members
  • PipPip
  • 125 posts
Pe youtube o prezentare TOP 5 destinatii turistice in ROMANIA:
1. Sighisoara;
2. Bran si Peles;
3. Delta Dunarii;
4. Voronet;
5. Marea Neagra.

Edited by sean28, 06 March 2010 - 10:32 PM.

Martha

Member

• Members
  • PipPip
  • 111 posts

View PostMarius, on 28 March 2009 - 06:15 PM, said:

Merita sa popositi si la Manastirile Govora, Dintr-un Lemn, Arnota, Bistrita, Polovragi sau Surpatele. Dincolo de frumusetea fiecarui loc in parte, calatoria in sine ofera bucuria de a strabate un peisaj de o frumusete unica.

Chiar asta-vara am fost intr-un "tur" pe Valea Jiului si Valea Oltului, care a implicat si o buna parte dintre manastirile aferente. Dintre cele neenumerate, dar aminintite din ce am vazut intr-un alt topic de pe aceeasi arie, mi-a placut in mod deosebit manastirea Lainici. Afland despre vechimea ei ( nu stiu exact sa spun acum si mi-e lene sa am dau jos si sa citesc de pe pliant, insa cateva sute de ani vechime are) si vazandu-i amplasamentul, chiar ma gandeam cat de greu trebuie sa le fi fost intemeietorilor sa ajunga acolo si sa buna bazele manastirii. De altfel si acum se vede, de jos, de la manastire, un schit sus, in munte, cu un aplasament cu atat mai incomod cu cat nu exista drum de acces. Chiar ma gandeam ce fel de hotarare trebuie sa aiba cineva in sine pentru a se dedica unei astfel de vieti, insa asta e deja alta discutie si deja probabil ca suna ciudat.
In alta ordine de idei, manastirea Horezu nu mi-a placut. Nu ca nu mi-a placut asezamantul (care nu m-a impresionat nici el) , nu mi-a placut primirea si faptul ca a fost singura manastire de la care nu am reusit sa-mi iau un suvenir, nu pentru ca nu am vrut, ci pentru ca nu s-a putut. Asta vis-a-vis de "ospitalitatea" despre care am amintit. Ceramica, in schimb, mi-a placut. :P
Cel mai mult si mai mult insa mi-a placut la Arnota. E doar la foarte mica distanta de manastirea Bistrita, insa drumul este foarte, foarte greu accesibil, se urca, panta e foarte abrupta, iar drumul este foarte, foarte prost. Sus in munte este, de altfel, si o cariera sau cum se numesc alea unde se face piatra. Noi ne-am incumetat sa urcam cu masina, mai ales ca nu era interzis si nici nerecomandat, asa ca, vara fiind si drumul rareori circulat de masini ( am dubii ca ar putea trece doua masini daca s-ar intalni, pe contrasens), am ajuns fara incidente. Manastirea impresioneaza prin simplitatea ei si, mai ales, prin amplasament, care asigura o vedere panoramica superba a zonei. Chiar foarte-foarte frumos la Arnota, am ramas placut impresionata.
Si ca sa nu mai comentez pe marginea a ceea ce au scris altii, o sa zic ca una dintre bijuteriile Romaniei mie imi pare a fi... orasul Iasi. O fi din cauza ca am eu o data o aversiune usoara asa, dar si nejustificata fata de Ardeal si, din contra, o aplecare catre zona Moldovei :doh: , dar mie Iasiul chiar imi pare cel mai frumos oras al tarii si unul dintre putinele orase din Romania pentru care as pleca de acasa cu gandul express ca sa il vizitez ( nu ca nu l-as sti deja destul de bine :lol:). Exista si obiective turistice destule, incarcate de istorie, exista si cel mai frumos amplasament al unei Universitati ( Cuza, din Copou, evident), si o gradina botanica absolut superba, care bate cu lejeritate orice gradina botanica si orice parc din tara, chiar si concitadinul ei Copou. Na, nu o sa mai bat tobele cu Iasiul, pararea mea e ca e mult mai frumos decat orice oras din zona Ardealului....ca cele din celelalte zone pentru mine nici nu se pun :P.
Piatra Neamt iar e un oras fain, apoi daca tot se ajunge in zona si se cauta si obiective turistice din astea, mai apropiate de natura, evident ca e musai sa se ajunga pe chei si apoi la Lacul Rosu, precum si la statiunea de cercetare de la Potoci. Dar pe la astea a ajuns tot romanul, iar eu, personal, as prefera sa ma duc zece ani la rand la obiectivele turistice din Moldova decat in Delta sau in Sibiu. :D

Edited by Martha, 28 February 2012 - 11:20 PM.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users