Maşinile româneşti cu numere de înmatriculare bulgaresti n-o sa mai vedeti.
Cel puţin aşa reiese din declaraţiile ministrului bulgar al finanţelor Simeon Diankov, care declara că începând din 2012 proprietarii de maşini vechi şi dăunătoare mediului vor plăti taxe foarte mari.
Bulgaria are in prezent o legislaţie foarte permisivă în ceea ce priveşte vehiculele auto second hand şi din această cauză preţurile sunt mici. De aceea mulţi cetăţeni ai ţărilor vecine îşi cumpără maşini înmatriculate în Bulgaria.
Potrivit unor statistici, pe drumurile româneşti circulă aproximativ 100.000 de maşini "bulgăreşti", ceea ce reprezintă 2% din parcul auto al României.
Diankov a spus însă că în câteva luni experţii din ministerele Finanţelor, Mediului şi Economiei vor stabili precis care vor fi taxele pentru maşinile vechi.
În momentul de faţă acestea depind de capacitatea motorului şi de preţul maşinii, ceea ce face ca impozitele pentru vehiculele noi să fie mai mari decât pentru cele SH.
După 2012 proprietarii de maşini care respectă standardele euro 4 şi 5 vor beneficia de reduceri la taxe, iar cei ale căror autoturisme nu respectă nici euro 3 vor plăti mai mult. Nu va avea nicio importanţă dacă maşina este cumpărată nouă sau este de SH, va conta numai cât de mult poluează.
Potrivit importatorilor auto, în momentul de faţă peste 87% din maşinile existente în Bulgaria au peste 10 ani, iar tendinţa este ascendentă în condiţiile în care în anul 2008 ponderea lor a fost de 83%. Numărul maşinilor noi este de cinci ori mai mic în Bulgaria decât în Slovenia, care are numai 2 mil. de locuitori, şi de 12 ori mai mic decât cel din Cehia.
Ziarul Monitor precizează că anunţul despre mărirea taxelor la maşini vechi a fost făcut de ministrul Diankov în cadrul unei întâlniri cu reprezentanţii mediului de afaceri din Sofia.
Simeon Diankov, care ocupă şi funcţia de viceprim-ministru în guvernul bulgar, a mai spus că ţara sa are cele mai mici impozite din Europa. În opinia lui, acest fapt îi determină pe investitorii care până acum alegeau România sau Grecia să vină în Bulgaria. Diankov a spus că aşteaptă în următoarele luni mutarea câtorva mari investitori din ţările vecine în Bulgaria, care se bucură de o stabilitate fiscală mai mare.
6 replies to this topic
Posted 21 October 2010 - 03:08 PM
Posted 21 October 2010 - 10:41 PM
Foarte bine!
Posted 18 May 2011 - 06:43 PM
Si totusi se mai inmatriculeaza masini in Bulgaria.
Posted 21 February 2012 - 02:34 PM
daca in romania is prea mari taxele, clar ca multi isi inmatriculeaza masiniile pe bulgaria. si eu am stat mult pe ganduri ce sa fac, cand am vrut sa-mi inmatriculez masina si trebuia sa platesc aproximativ 3000 de euro taxa de inmatriculare pt o masina cu motor de 3000 cm3. pana la urma m-am hotarat sa astept cateva luni (6-7 luni), sa dau statul in tribunal si sa platesc doar avocatul 1100 lei cu tot cu tradusul actelor. in 4 aprilie ii procesul si sper sa se rezolve sa nu ma amane, pt ca din octombrie tin masina in garaj.
Posted 21 February 2012 - 06:36 PM
Despre ce masina e vorba?
Posted 21 February 2012 - 08:02 PM
se pot inmatricula masini in ro fara a platii taxa de inmatriculare. platesti doar un avocat (1100 lei) si iti inmatriculezi masina fara sa mai platesti taxa de inmatriculare. problema ii ca trebuie sa astepti 6-7 luni pana se rezolva totul.
la fel se poate recupera taxa de prima inmatriculare, tot prin avocat, dar asta dureaza aproximativ 1 an.
la fel se poate recupera taxa de prima inmatriculare, tot prin avocat, dar asta dureaza aproximativ 1 an.
Posted 21 February 2012 - 08:31 PM
Am scris cateva randuri si eu prin 2009 despre Inmatriculare fara taxa de poluare.
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users
Sign In
Create Account

Back to top