In ultimul timp, mai ales dupa ce Vicepresedintele Parlamentului European, Laszlo Tokes, a declarat ca, daca este nevoie, secuimea trebuie sa iasa in strada pentru a cere autonomia Tinutului Secuiesc, facand o paralela intre aceasta regiune si Kosovo, se tot discuta in mass media acesta problema.
Din cate stiu nu exista si nu a existat niciodata o entitate administrativa, culturala, etnica sau istorica cu denumirea "Tinutul Secuiesc". Sintagma "Tinutul Secuiesc" este o constructie lingvistica creata in urma cu cativa ani de UDMR.
Voi ce parere aveti?
11 replies to this topic
Posted 25 July 2010 - 11:01 AM
Posted 25 July 2010 - 11:26 AM
Tare mi-e teama ca Basescu le da autonomie secuilor pt a nu fi dati jos de la guvernare de UDMR.
Am votat NU.
Am votat NU.
Posted 25 July 2010 - 12:38 PM
Poate ca stimabilii nu cunosc Constitutia Romaniei:
ARTICOLUL 1
ARTICOLUL 3
ARTICOLUL 13
Si sa ne mai lase cu autonomia lor cu tot! Daca vii la mine in tara, ori joci dupa cum iti cant eu, ori te cari!
Vor sa iasa in strada... treaba lor... nu i-au bagat guvernantii in seama pe romani, care au iesit de 'j de ori in strada... daramite pe ei.
Iar despre papagalu' de Basescu... nu va faceti probleme; si-asa sufera de lipsa de popularitate si de antipatie din partea oamenilor. Daca ar mai face si prostia asta, nu doar ca l-am da jos ci e foarte posibil sa-l trecem si sub nivelul solului.
ARTICOLUL 1
(1) România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil.
(5) În România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie.
ARTICOLUL 3
(3) Teritoriul este organizat, sub aspect administrativ, în comune, oraşe şi judeţe. În condiţiile legii, unele oraşe sunt declarate municipii.
(4) Pe teritoriul statului român nu pot fi strămutate sau colonizate populaţii străine.
ARTICOLUL 13
În România, limba oficială este limba română.
Si sa ne mai lase cu autonomia lor cu tot! Daca vii la mine in tara, ori joci dupa cum iti cant eu, ori te cari!
Vor sa iasa in strada... treaba lor... nu i-au bagat guvernantii in seama pe romani, care au iesit de 'j de ori in strada... daramite pe ei.
Iar despre papagalu' de Basescu... nu va faceti probleme; si-asa sufera de lipsa de popularitate si de antipatie din partea oamenilor. Daca ar mai face si prostia asta, nu doar ca l-am da jos ci e foarte posibil sa-l trecem si sub nivelul solului.
Edited by Robotelu, 25 July 2010 - 12:39 PM.
Posted 25 July 2010 - 01:16 PM
Nu exista Tinutul Secuiesc, insa, dupa cum se zice "Tara Barsei" de exemplu, cred ca acesta a fost motivul pentru care zona respectiva (incluzand Mures, Covasna si Harghita) a primit, neoficial, aceasta denumire. Dupa cum stiti, locuiesc intr-un oras cu aproape 40.000 de vorbitori de limba maghiara (nu sunt toti maghiari, ba chiar unii sustin ca sunt secui si ca doar limba e cea maghiara) si 800 de romani. Acolo au fost manifestari de genul "proclamarea autonomiei", insa totul foarte pasnic. Am avut si inca am senzatia ca doar politicienii sgarma in "oalele" autonomiei, oamenii obisnuiti, prietenii mei, vecinii mei nu au un astfel de subiect de discutie. Sunt oameni normali si care nu si-ar dori decat sa traiasca in liniste si sa aiba siguranta zilei de maine. Politicienii, in schimb, neavand astfel de griji "marunte", au timp suficient sa agite spiritele. Cu siguranta ca aceasta agitatie va creste in preajma alegerilor. Au foarte multe drepturi secuii si maghiarii: studierea limbii materne (in Odorhei exista un singur liceu romanesc, restul fiind cu predare in limba maghiara), dreptul la pastrarea si cultivarea culturii etc. Nu inteleg pentru ce ar mai vrea autonomie
. Recunosc, mi-e putin teama de posibile repercusiuni, insa, daca in 8 ani nu s-a intamplat nimic, am incredere in oamenii de acolo ca vor ramane la fel de pasnici ca si pana acum.
Posted 25 July 2010 - 09:18 PM
NU!
Cine ar vota "da"? Poate doar un ungur.
Cine ar vota "da"? Poate doar un ungur.
Posted 25 July 2010 - 09:28 PM
NU !
Si nici nu "iubesc" ungurii !!!
Si nici nu "iubesc" ungurii !!!
Posted 25 July 2010 - 09:46 PM
Cred ca ar fi mai indicat sa afirmi ca nu ii "iubesti" pe politicienii maghiari. Sunt si cativa dintre cei pe care i-ai bagat in aceeasi oala pe acest forum, desi sunt oameni care nu au legatura cu ceea ce tine de ambitii politice.
Posted 25 July 2010 - 10:22 PM
Nu ii iubesc pe aia care au pus steagul lor la noi in tara si nici pe aia cu care vorbesti in romana si eu o dau in maghiara..
Posted 25 July 2010 - 11:34 PM
Traian Băsescu este confruntat cu o prăbuşire dramatică a popularităţii sale, dar şi a credibilităţii PDL şi este ameninţat, cât se poate de explicit, cu o suspendare care, de această dată, s-ar putea transforma cu uşurinţă în demitere. Culmea este că atât opoziţia, cât şi Preşedintele stau la mâna UDMR. UDMR, dacă rămâne fidel alianţei aflate la guvernare şi continuă să-l sprijine pe Traian Băsescu, poate bloca orice demers vizând suspendarea. Şi tot UDMR, procedând invers, îi poate semna lui Traian Băsescu sentinţa capitală.
Este o chestiune cât se poate de serioasă. S-au realizat paşii premergători pentru un asalt final, cei care stau în spatele secuilor neaşteptând altceva decât un moment prielnic pentru declanşarea secesiunii. Iar momentul prielnic este cel în care statul român este cât mai vulnerabil. Un moment care se apropie ameninţător. În aceste condiţii, merită analizat un posibil târg cu iz de trădare naţională, pentru care există câteva indicii.
Este o chestiune cât se poate de serioasă. S-au realizat paşii premergători pentru un asalt final, cei care stau în spatele secuilor neaşteptând altceva decât un moment prielnic pentru declanşarea secesiunii. Iar momentul prielnic este cel în care statul român este cât mai vulnerabil. Un moment care se apropie ameninţător. În aceste condiţii, merită analizat un posibil târg cu iz de trădare naţională, pentru care există câteva indicii.
Posted 27 July 2010 - 10:49 AM
Mie mi-e ciuda cand merg inspre Cluj si vad toate localitatile bilingve. Realitatea e ca nu te intelege nimeni daca le spui in romana ceva. Sunt impotriva acestor lucruri si impotriva oricarei idei fie ea cat de mica a autonomiei. S-a nascut roman, roman sa moara. S-a creat o "lupta" intre romani si maghiari.
Posted 07 September 2010 - 01:50 PM
Chiar daca sunt Ungur am votat NU pentru autonomia Tinutului Secuiesc. In schimb as vota DA fara remuscari pentru autonomia Ardealului. Nu pot sa-mi inchipui care sunt avantajele economice in cazul infiintarii Tinutului Secuiesc. Poate ar exista unele avantaje sociale pentru maghiarii din zona dar eu personal nu prea le dau importanta.
In schimb cred ca ar fi o gramada de avantaje economice daca vorbim de autonomia Ardealului. In acest caz autonomia nu ar mai fii pe criterii etnice si pun pariu ca ar fi agreat de majoritatea ardelenilor indiferent de etnie.
Din pacate multi confunda AUTONOMIA cu SUVERANITATEA, cei care nu stiu definitia celor 2 cuvinte sa caute in DEX.
Referitor la indicatoarele bilingve pot zice ca exista si in alte tari democratice unde sunt minoritati. Nu stiu ce considerati deranjant la ele.
P.S. Mi se pare inacceptabil ca cineva nascut, crescut in Romania sa nu vorbeasca cat de cat limba oficiala a tarii.
In schimb cred ca ar fi o gramada de avantaje economice daca vorbim de autonomia Ardealului. In acest caz autonomia nu ar mai fii pe criterii etnice si pun pariu ca ar fi agreat de majoritatea ardelenilor indiferent de etnie.
Din pacate multi confunda AUTONOMIA cu SUVERANITATEA, cei care nu stiu definitia celor 2 cuvinte sa caute in DEX.
Referitor la indicatoarele bilingve pot zice ca exista si in alte tari democratice unde sunt minoritati. Nu stiu ce considerati deranjant la ele.
P.S. Mi se pare inacceptabil ca cineva nascut, crescut in Romania sa nu vorbeasca cat de cat limba oficiala a tarii.
Posted 07 September 2010 - 02:11 PM
Poti sa ne dai cateva exemple de avantaje economice in cazul autonomiei?
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users
Sign In
Create Account

Back to top