Vreau să mă debranșez de la rețeaua publică de termoficare și să montez o centrală termică de apartament.
Băgați și voi ceva sfaturi privind alegerea unei centrale și ce pași trebuie să urmez.
Care e primul lucru ce trebuie să-l fac?
Orice sfat e binevenit.
43 replies to this topic
Posted 21 June 2010 - 11:39 PM
Posted 22 June 2010 - 08:22 AM
Pentru blocurile contorizate este suficient acordul Asociatiei de proprietari pentru debransare, fara a fi necesara intocmirea REFERATULUI TEHNIC DE SPECIALITATE de catre furnizorul de energie termica.
Pentru blocurile necontorizate Asociatia de proprietari (sau persoana interesata) va solicita furnizorului de energie termica intocmirea REFERATULUI TEHNIC DE SPECIALITATE privind efectele modificarii instalatiei de incalzire comuna si propunerile privind repartizarea cheltuielilor pentru proprietatile din imobil.
In vederea montarii unei centrale termice este absolut necesara debransarea totala (desfiintarea totala) de la fumizorul de energie termica, in cazul nostru de la sistemul centralizat de incalzire. Debransarea presupune deci operatia de renuntare unilaterala la serviciile furnizorului de energie termica si nu vreo operatiune de reconstruire, consolidare, transformare, extindere, desfiintare partiala sau alte modificari care ar rezulta din interpretarea art.18 alin.2 al Legii 10 din 18.01.1995.
Pentru blocurile necontorizate Asociatia de proprietari (sau persoana interesata) va solicita furnizorului de energie termica intocmirea REFERATULUI TEHNIC DE SPECIALITATE privind efectele modificarii instalatiei de incalzire comuna si propunerile privind repartizarea cheltuielilor pentru proprietatile din imobil.
In vederea montarii unei centrale termice este absolut necesara debransarea totala (desfiintarea totala) de la fumizorul de energie termica, in cazul nostru de la sistemul centralizat de incalzire. Debransarea presupune deci operatia de renuntare unilaterala la serviciile furnizorului de energie termica si nu vreo operatiune de reconstruire, consolidare, transformare, extindere, desfiintare partiala sau alte modificari care ar rezulta din interpretarea art.18 alin.2 al Legii 10 din 18.01.1995.
Attached Files
Edited by R_a_z_v_a_n, 22 June 2010 - 08:36 AM.
Posted 22 June 2010 - 08:58 AM
Care sunt blocurile contorizate?
Trebuie să aibă apometru sau ce?
Trebuie să aibă apometru sau ce?
Posted 22 June 2010 - 09:19 AM
Cele care au contorizare de tipul repartitoarelor de caldura sau gigacalorimetrelor.
Edited by R_a_z_v_a_n, 22 June 2010 - 09:21 AM.
Posted 22 June 2010 - 09:25 AM
Aha. Pai eu nu am asa ceva.
Deci trebuie si Referat Tehnic de Specialitate.
Dar daca pe scara blocului exista deja vecini care si-au pus centrale termice, e posibil ca acel referat sa fie deja solicitat si sa-l folosesc pe acela?
Deci trebuie si Referat Tehnic de Specialitate.
Dar daca pe scara blocului exista deja vecini care si-au pus centrale termice, e posibil ca acel referat sa fie deja solicitat si sa-l folosesc pe acela?
Posted 22 June 2010 - 10:26 AM
Cred ca este aceeasi treaba. Dar cel mai bine vorbesti si cu unul din vecinii care au facut acest pas.
Posted 22 June 2010 - 11:46 AM
cu debransarea trebuie sa vorbesti prima data la asociatia de proprietari si te indruma ei (cam cu juma' de gura pentru ca te pierd de la plata caldurii si chestiilor aferente ,A.C.M. de ex, de unde mai iese ceva)
cat priveste modelul si/sau marca centralei i-ti recomand ceva nemtesc (Vaillant, Viessmann, Buderus) si care sa aiba reprezentanta sau C.S.A (centru de service si asistenta) in localitate.
pentru ca lucrez in domeniu (instalatii gaze, instalatii si centrale termice) cam de 10 ani i-ti recomand sa alegi o firma cu renume care sa poata efectua toate operatiunile fara sa fii nevoit sa alergi la 7 terti si in caz de vreo problema sa nu stii pe cine sa suni.
astept intrebari cu eventualele nelamuriri.
si foarte important: acum contorizarea la gaz se face la comun sau individual cu contor la usa apartamentului?
cat priveste modelul si/sau marca centralei i-ti recomand ceva nemtesc (Vaillant, Viessmann, Buderus) si care sa aiba reprezentanta sau C.S.A (centru de service si asistenta) in localitate.
pentru ca lucrez in domeniu (instalatii gaze, instalatii si centrale termice) cam de 10 ani i-ti recomand sa alegi o firma cu renume care sa poata efectua toate operatiunile fara sa fii nevoit sa alergi la 7 terti si in caz de vreo problema sa nu stii pe cine sa suni.
astept intrebari cu eventualele nelamuriri.
si foarte important: acum contorizarea la gaz se face la comun sau individual cu contor la usa apartamentului?
Posted 22 June 2010 - 12:18 PM
Pai toți din bloc am plătit și prin asociație am băgat conductă separată de gaz pe casa scării.
Majoritatea vecinilor și-au pus deja de ceva vreme centrale.
Iar acum mai nou, a fost montată și coloană separată de apă, tot pe casa scării lângă cea de gaze.
Stai pe aproape că o dată ce voi demara treaba, o să curgă întrebările cu nemiluita.
Mulțumesc pentru sfaturi.
PS: Ordinea brand-urilor enumerate de tine este și cea a celor mai bine cotate, fiabile, etc?
Majoritatea vecinilor și-au pus deja de ceva vreme centrale.
Iar acum mai nou, a fost montată și coloană separată de apă, tot pe casa scării lângă cea de gaze.
Stai pe aproape că o dată ce voi demara treaba, o să curgă întrebările cu nemiluita.
Mulțumesc pentru sfaturi.
PS: Ordinea brand-urilor enumerate de tine este și cea a celor mai bine cotate, fiabile, etc?
Posted 22 June 2010 - 12:46 PM
Încă o întrebare.
Merită să iau o centrală termică cu condensare ?
E vreo diferență vizibilă, se justifică?
Posted 22 June 2010 - 12:54 PM
Centrale traditionale
Produsele de combustie sunt evacuate la temperaturi mai mari de 100-110°C, astfel incat sa asigure suficient tiraj intr-un sistem de evacuare conventional: din acest motiv caldura latenta de vaporizare este irosita.
Daca puterea calorica inferioara este 100 (neincluzand caldura de vaporizare a vaporilor de apa din fum) si adaugam caldura latenta de condensare (egala cu 11%), energia teoretica a combustibilului este 111. In centralele traditionale aceasta caldura latenta nu este recuperata si o parte din energie (circa 10%) este pierduta prin cosul fierbinte si mantaua boilerului. Puterea utila finala este de aceea de aproximativ 90%.
Centrale cu condensare
Schimbatoarele de caldura special proiectate racesc gazele de ardere facand sa coboare temperatura acestora pana la 45-50°C, punct la care vaporii de apa se transforma in apa lichida. In acest mod este recuperata energia care altfel ar fi pierduta prin cos.
Centralele cu condensare recupereaza o parte a caldurii latente de vaporizare, transferand-o catre sistemul de incalzire. In plus, tinand cont ca fumul este racit (coborandu-i temperatura la 45-50°C in loc de peste 100°C) este pierduta mai putina caldura prin cos si prin manta. In acest mod se obtine un randament de aproximativ 106%.
Produsele de combustie sunt evacuate la temperaturi mai mari de 100-110°C, astfel incat sa asigure suficient tiraj intr-un sistem de evacuare conventional: din acest motiv caldura latenta de vaporizare este irosita.
Daca puterea calorica inferioara este 100 (neincluzand caldura de vaporizare a vaporilor de apa din fum) si adaugam caldura latenta de condensare (egala cu 11%), energia teoretica a combustibilului este 111. In centralele traditionale aceasta caldura latenta nu este recuperata si o parte din energie (circa 10%) este pierduta prin cosul fierbinte si mantaua boilerului. Puterea utila finala este de aceea de aproximativ 90%.
Centrale cu condensare
Schimbatoarele de caldura special proiectate racesc gazele de ardere facand sa coboare temperatura acestora pana la 45-50°C, punct la care vaporii de apa se transforma in apa lichida. In acest mod este recuperata energia care altfel ar fi pierduta prin cos.
Centralele cu condensare recupereaza o parte a caldurii latente de vaporizare, transferand-o catre sistemul de incalzire. In plus, tinand cont ca fumul este racit (coborandu-i temperatura la 45-50°C in loc de peste 100°C) este pierduta mai putina caldura prin cos si prin manta. In acest mod se obtine un randament de aproximativ 106%.
Posted 22 June 2010 - 01:05 PM
Păi și dacă transformă aburul care la cele convenționale ar ieși pe coș, în apă, să înțeleg că aceea apă este colectată și introdusă în sistem? Sau cum?
Că mă cam pierzi pe drum cu atâția termeni tehnici.
Că mă cam pierzi pe drum cu atâția termeni tehnici.
Posted 25 June 2010 - 12:56 PM
Am să postez aici cam care sunt pașii ce îi voi urma, dar asta în funcție de cum îi și voi parcurge, pentru că deocamdată nici eu nu îi știu. Iar după ce voi reuși să consemnez aici toate etapele, la sfârșit să le putem face un rezumat, astfel încât dacă cineva va citi să-și poată face o idee cât mai clară cu privire la ce implică montarea unei centrale termice și debranșarea de la sistemul centralizat.
Primul lucru ce este necesar pentru introducerea unei centarale, este ca pe scara blocului să fie trasă o coloană separată de gaze. În cazul meu acestă etapă este aproape depășită, deoarece vecinii au convenit și coloana a fost trasă prin asociația de proprietari. Deci în cazul meu, această problemă este rezolvată în oarecare măsură.
Pentru a afla un preț estimativ privind costul centralei, manopera și celelalte materiale necesare montării, este nevoie să ai o schiță a apartamentului. Se poate folosi o copie după schița de la cadastru (dacă o aveți) sau poți să-ți faci una singur, destul de rudimentară, pentru că sunt necesare doar dimensiunile camerelor. Eu am folosit o copie după schița de cadastru.
Cu această schiță puteți merge la firmele ce comercializează centrale termice, unde să cereți o ofertă de preț.
Primul lucru ce este necesar pentru introducerea unei centarale, este ca pe scara blocului să fie trasă o coloană separată de gaze. În cazul meu acestă etapă este aproape depășită, deoarece vecinii au convenit și coloana a fost trasă prin asociația de proprietari. Deci în cazul meu, această problemă este rezolvată în oarecare măsură.
Pentru a afla un preț estimativ privind costul centralei, manopera și celelalte materiale necesare montării, este nevoie să ai o schiță a apartamentului. Se poate folosi o copie după schița de la cadastru (dacă o aveți) sau poți să-ți faci una singur, destul de rudimentară, pentru că sunt necesare doar dimensiunile camerelor. Eu am folosit o copie după schița de cadastru.
Cu această schiță puteți merge la firmele ce comercializează centrale termice, unde să cereți o ofertă de preț.
Posted 29 June 2010 - 06:27 PM
Astăzi am depus la Distrigaz Sud (mai nou GDF SUEZ Energy România SA) un dosar pentru acordul de separare, compus din:
Când depui acest dosar se și redactează Contractul pentru furnizarea reglementată a gazelor naturale la consumatorii casnici ce trebuie semnat acolo, în fața funcționarului de către proprietarul apartamentului.
Din câte am înțeles acest acord îmi va veni prin poștă după aprox 15 zile, asta în mod normal, pentru că în prezent ... cică este un val de astfel de cereri și cu siguranță va dura ceva mai mult timp.
- cerere pt acordarea accesului la sistemul de distribuție a gazelor naturale (formular tipizat ce se obține de la ei)
- actul de proprietate al apartamentului - copie
- copie după CI a proprietarului apartamentului
- declarație cu acordul titularului coloanei de gaze (formular tipizat ce se obține de la ei)
- copie după CI a titularului coloanei de gaze
Când depui acest dosar se și redactează Contractul pentru furnizarea reglementată a gazelor naturale la consumatorii casnici ce trebuie semnat acolo, în fața funcționarului de către proprietarul apartamentului.
Din câte am înțeles acest acord îmi va veni prin poștă după aprox 15 zile, asta în mod normal, pentru că în prezent ... cică este un val de astfel de cereri și cu siguranță va dura ceva mai mult timp.
Posted 29 June 2010 - 07:03 PM
Ai reusit sa consumi deja un top de hartie? Extraordinar cat trebuie sa alergi, sa depui mormane de hartii si sa mai si astepti!
Posted 29 June 2010 - 08:53 PM
Și ăsta e doar începutul, nu am ajuns nici măcar la jumătatea procedurii.
Posted 15 July 2010 - 08:04 PM
Au trecut 15 zile și ciuciu ... nu a venit încă nimic prin poștă.
Între timp, am depus un formular denumit „scrisoare de intenție” la Regia de Termoficare, unde primești un număr de înregistrare.
Am luat o copie după întreg dosarul cu proiect și autorizațiile de construcție, de mediu, etc de la vecinul proprietar al coloanei de gaze de pe scara blocului. Acesta e necesar pentru firma ce întocmește proiectul pentru țeava de gaze ce se leagă de la coloana din scara blocului și intră în casă unde se va lega la centrală și plită+cuptor.
Urmează să mă hotărăsc la o firmă de la care să cumpăr centrala și care să o și monteze.
Între timp, am depus un formular denumit „scrisoare de intenție” la Regia de Termoficare, unde primești un număr de înregistrare.
Am luat o copie după întreg dosarul cu proiect și autorizațiile de construcție, de mediu, etc de la vecinul proprietar al coloanei de gaze de pe scara blocului. Acesta e necesar pentru firma ce întocmește proiectul pentru țeava de gaze ce se leagă de la coloana din scara blocului și intră în casă unde se va lega la centrală și plită+cuptor.
Urmează să mă hotărăsc la o firmă de la care să cumpăr centrala și care să o și monteze.
Posted 19 July 2010 - 07:59 PM
Astăzi am luat de la poștă acordul de la gaze.
A durat ceva mai mult de 14 zile, cat au zis ei, dar asta e ... e bine și acum.
A durat ceva mai mult de 14 zile, cat au zis ei, dar asta e ... e bine și acum.
Posted 22 July 2010 - 12:00 PM
Catalin, on Jun 22 2010, 13:46, said:
Încă o întrebare.
fenomenul de condensare se produce doar pe incalzire cand agentul termic pe retur se intoarce cu temperaturi sub 30 grade, deci vara nici un beneficiu.
Iarna e ceva avantaj dar pentru asta radiatoarele trebuiesc supradimensionate cu 30%
pretul centralelor cu condensare e dublu fata de cele conventionale.
economia practic se obtine cca 5 luni pe an a 25% din valoarea facturii (la 300 de lei cu conventionala va fi 225 cu condensare) deci cca 375 lei pe an.
pentru a recupera diferenta de la 2700 lei (conventionala) la 5800 lei (condensare) trebuiesc cam 8 ani adica durata medie de utilizare.
costurile de revizie si piese de schimb sunt mai mari la condensare.
deci NU (cel putin la apartamente)
la imobile cu suprafete construite de peste 150 mp se schimba problema.
Posted 23 July 2010 - 05:41 PM
Daca-mi dai voie sa-ti dau un sfat, eu anul trecut, ma rog, nu eu personal ci familia, am montat doua centrale termice murale de 24kw, fara condensare. Ambele sunt aceeasi marca, acelasi model, ani diferiti de fabricatie. Singura diferenta intre cele doua este iluminarea cu leduri a ecranului. Centralele sunt marca Baxi Westen Pulsar 240 FI, prima e luata chiar de aici: [url="http://www.calorserv.ro/produse/cazan-mural-tiraj-fortat-westen-pulsar-240-fi-24kw-WESPULSAR240FI"][url]http://www.calorserv.ro/produse/cazan-mura...-WESPULSAR240FI[/url][/url]
Ce-a de-a doua, intrucat nu mai era pe stoc, a fost cumparata din Baia Mare tocmai
, cu multumiri colegului adi_bm, care de altfel le-a si recomandat ca marca si model. Prima a costat 2200 de ron cu transport gratuit din bucuresti si toate accesoriile incluse, a doua 2300 parca, la fel cu accesorii incluse, transport in jur de 40 de lei. Foarte bine merg amandoua
Au schimbatoare de caldura in placi, separat apa calda si incalzire, se schimba foarte usor in caz de avarie si nu costa mult ca piese de schimb. Ca si electronica, din ceea ce mi-a zis adi, sunt foarte usor de reparat si putin costisitor.
Ideea este ca nu conteaza de unde cumperi centrala termica, service-ul se asigura de catre reprezentanta locala a firmei respective prin contract. Asa ca te sfatuiesc s-o cumperi de unde o gasesti mai ieftin si mai convenabil ca si transport/livrare. Montajul il poti face cu oricine vrei, nu conteaza ca e firma sau un simplu instalator......important e sa ai acte de provenienta, factura si garantie pe centrala, precum si instalarea sa se faca corect. In cazul meu ambele au fost montate de mine impreuna cu un istalator si n-a fost nici o problema. Reprezentantul Baxi a facut receptia, a constatat instalarea corecta si ne-a dat la final certificatul ISCIR pentru ambele.
Succesuri !
Ce-a de-a doua, intrucat nu mai era pe stoc, a fost cumparata din Baia Mare tocmai
Ideea este ca nu conteaza de unde cumperi centrala termica, service-ul se asigura de catre reprezentanta locala a firmei respective prin contract. Asa ca te sfatuiesc s-o cumperi de unde o gasesti mai ieftin si mai convenabil ca si transport/livrare. Montajul il poti face cu oricine vrei, nu conteaza ca e firma sau un simplu instalator......important e sa ai acte de provenienta, factura si garantie pe centrala, precum si instalarea sa se faca corect. In cazul meu ambele au fost montate de mine impreuna cu un istalator si n-a fost nici o problema. Reprezentantul Baxi a facut receptia, a constatat instalarea corecta si ne-a dat la final certificatul ISCIR pentru ambele.
Succesuri !
Edited by Inginerul, 23 July 2010 - 05:45 PM.
Posted 24 July 2010 - 09:20 PM
O întrebare am pentru voi. Și să mă sfătuiți că trebuie să știți mai bine.
La mine pe scara blocului, pe lângă coloana de gaze, asociația a montat și coloană separată de apă rece, coloană formată din conducte de „polipropilenă” (sper că am scris corect).
Lucrarea la coloana încă nu e recepționată, deci încă nu sunt vecini care să se fi conectat la ea, dar ... dacă tot sparg casa și fac mizerie, m-am gândit să montez și traseul necesar pentru a ma putea conecta ulterior (când va fi gata) la coloana de apă rece separată.
Până aici, toate bune și frumoase.
Întrebarea mea este:
din ce e cel mai bine să fac traseul pentru apa rece ?
țeavă de cupru sau țeavă din „polipropilenă” ?
Am înțeles că iarna există posibilitatea să apară condens pe aceea țeavă.
La mine pe scara blocului, pe lângă coloana de gaze, asociația a montat și coloană separată de apă rece, coloană formată din conducte de „polipropilenă” (sper că am scris corect).
Lucrarea la coloana încă nu e recepționată, deci încă nu sunt vecini care să se fi conectat la ea, dar ... dacă tot sparg casa și fac mizerie, m-am gândit să montez și traseul necesar pentru a ma putea conecta ulterior (când va fi gata) la coloana de apă rece separată.
Până aici, toate bune și frumoase.
Întrebarea mea este:
din ce e cel mai bine să fac traseul pentru apa rece ?
țeavă de cupru sau țeavă din „polipropilenă” ?
Am înțeles că iarna există posibilitatea să apară condens pe aceea țeavă.
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users
Sign In
Create Account

Back to top