Jump to content

Taxa auto

28 replies to this topic

Marius

Administrator

• Owner
  • PipPipPipPipPip
  • 4,969 posts
Ministerul Mediului a primit notificarea de la Comisia Europeana privind ilegalitatea triplarii taxei auto si o va analiza impreuna cu reprezentatii Departamentului Afacerilor Europene, urmand ca un raspuns sa fie transmis cat mai repede catre CE.

Ministrul Mediului spune ca ia in calcul si aplicarea unei taxe de prima inmatriculare cu o valoare mai mica, in functie de gradul de poluare, care ar urma sa fie inclusa ulterior in impozitul pe autovehicul, platit anual.

Legionaru'

Senior Member

• Senior Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1,021 posts
Eu ii injur si-n culcare si-n sculare pe astia de la mediu pentru ca daca vreau sa-mi iau o masina cu motor de 2.5-3 l, noua, trebuie sa le dau lor o caruta de bani.

Ricuss

Member

• Members
  • PipPip
  • 211 posts
Inseamna ca ai si bani pentru asa ceva ,deci ai bani sa si achiti taxele!

Parerea mea!

Legionaru'

Senior Member

• Senior Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1,021 posts
Un Subaru Legacy cu motor de 2.5 l este acum 22.500 euro. Ti se pare o suma atat de mare incat 3.000 de euro(taxa) sa fie asa un mizilc cum zici tu?

R_a_z_v_a_n

Senior Member

• Senior Members
  • PipPipPipPipPip
  • 3,158 posts
Asta inseamna cca. 13,33 % din valoarea masinii procent chiar mai mic decat cel pe care l-am avut eu la vechea taxa din 2007.
Adica am platit 1.800 de euro, pretul masinii fiind 12.200 euro rezultand un procent de 14,75 %.

Marius

Administrator

• Owner
  • PipPipPipPipPip
  • 4,969 posts
Sunt mai multe variante de modificare pentru taxa auto, iar o decizie va fi luata dupa ce propunerile vor fi analizate la nivelul Guvernului si dupa consultarea institutiilor europene.
O varianta este sa se suspende temporar, o luna sau doua, unele articole din ordinul privind taxa auto si sa introduca o taxa de poluare, mai precis posesorii de vehicule sa plateasca anual o suma calculata in raport cu gradul de poluare.
Alta variante este ca ordonanta de urgenta privind taxa auto aprobata de fostul Guvern in luna decembrie sa fie suspendata, astfel incat sa se revina la valorile din luna iulie.

Important este ca institutiile europene au elaborat un proiect de unificare a principiilor de aplicare a taxei auto din toate cele 16 state membre UE, care au adoptat o astfel de masura.

hugovictor

Junior Member

• Juniors
  • Pip
  • 37 posts
Pot sa-mi spun si eu parerea mea vis a vis de aceasta taxa strict romaneasca ? Asta,...ca sofer (amator) ! E drept, in Europa a intrat in vigoare Euro 5, e drept si faptul ca Europa a decis sa polueze mai putin (tratatul Kyoto), dar , este la fel de drept si faptul ca tehnologia aplicata in fabrici,...nu se schimba in fiecare an! Ca fapt divers,...sa vedeti cum polueaza camioanele si autobuzele italiene ! Asa ca,...interesul lui Motocicleanu,...inteleg ca poarta fesul,...dar nu ajuta la vinzarea Citroen-ului pe care il are in "dotare" !Nu de altceva, dar,...sa impui taxa de acest gen, intr-o tara in care venitul mediu pe economie, se situeaza in jurul a 400-500 Euro, si unde masina, nu mai este un lux, ci o necesitate,...mi se pare clar un abuz (politic) in interesul buzunarului propriu !(al lui Tariceanu,evident).

Ricuss

Member

• Members
  • PipPip
  • 211 posts

View PostLegionaru', on Jan 15 2009, 11:13 AM, said:

Un Subaru Legacy cu motor de 2.5 l este acum 22.500 euro. Ti se pare o suma atat de mare incat 3.000 de euro(taxa) sa fie asa un mizilc cum zici tu?

Da , pentru mine este mare ! Si cand zic asta ma gandesc ca un om de rand isi cumpara o masina cu un pret mediu (in jur de 14 mii).
Daca vor mofturi cu motoare de 2.5 -3 litri ,atunci sa plateasca!

Repet ,asa gandesc eu !

Legionaru'

Senior Member

• Senior Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1,021 posts
Si cu 14.000 euro iti poti lua o masina(second hand) cu motor de 3 litri.In cazul asta platesc si mai mult.Deci nu prea tine treaba cu ai bani sa iei motor mare, marca banu' si pe taxa.

Catalin

Devoted Member

• Owner
  • PipPipPipPipPip
  • 3,526 posts
Noul ministru al mediului, Nicolae Nemirschi pare pus pe fapte mari. Anunţă suspendarea taxei auto triplate ?n decembrie şi introducerea unei noi variante mai relaxată, care va taxa ?n funcţie de poluare.

bamse

Senior Member

• Senior Members
  • PipPipPip
  • 382 posts
Fiind o taxa de mediu mi se pare normal sa se tina cont de norma de poluare si in plan secund de litraj si an de fabricatie.

R_a_z_v_a_n

Senior Member

• Senior Members
  • PipPipPipPipPip
  • 3,158 posts
Noul ministru al Mediului, Nicolae Nemirschi, vrea sa schimbe taxa auto - sa fie platita in functie de gradul de poluare al masinii si de fiecare data cand aceasta este inmatriculata.

Ministrul Mediului este de parere ca soferii ar trebui sa plateasca taxa auto in functie de gradul de poluare al masinilor, si nu de vechimea acestora. ?Taxa auto deranjeaza ca valoare, astfel ca actul normativ ar trebui revizuit. Taxa auto ar trebui sa fie platita in functie de gradul de poluare al masinii.

Pentru a pune in aplicare acest lucru, este nevoie de un certificat de noxe clar, in care sa fie stabilit exact cat se va plati, in functie de cat polueaza masina, si sa nu conteze daca aceasta este la prima sau la a cincea inmatriculare?, ne-a declarat Nicolae Nemirschi.

Catalin

Devoted Member

• Owner
  • PipPipPipPipPip
  • 3,526 posts
Guvernul pregateste o taxa de poluare anuala

Conform ziarului Cotidianul, planul anticriza al Guvernului Boc prevede ca taxa auto sa se transforme intr-un impozit anual, platit in functie de poluare, cilindree si vechimea masinii. Acesta se va plati si de catre posesorii automobilelor deja inmatriculate si, evident, va creste in functie de vechimea masinii, dupa principiul "poluatorul plateste". Taxa astfel incasata ar urma sa totalizeze, in 2009, incasari bugetare de 500 milioane de lei, bani care ar urma sa mearga la autoritatile locale.

Ministerul Mediului si cel al Finantelor lucreaza la noua formula a taxei, care ar urma sa intre in vigoare la inceputul lunii aprilie. Pana atunci, automobilele ar putea fi inmatriculate conform legislatiei valabile in iulie 2008. Este luata in calcul si varianta reducerii taxei auto la inmatriculare si introducerea taxei de poluare, ulterior, in impozitul auto anual, in functie de gradul de poluare.

Marius

Administrator

• Owner
  • PipPipPipPipPip
  • 4,969 posts
Executivul a decis micşorarea cu o treime a taxei auto.
Noul cuantum va fi echivalentul dublu al taxei aplicate ?nainte de 15 decembrie 2008.
Decizia legată de modificarea taxei auto a fost luată de guvern, după ce Comisia Europeană a criticat aspru taxa instituită de cabinetul Tăriceanu. Cei care au plătit taxa triplată, deşi au cumpărat maşini ?nainte de 15 decembrie, vor putea primi ?napoi diferenţa de bani.

Robotelu

Senior Member

• Senior Members
  • PipPipPipPipPip
  • 2,585 posts
Daca tot se merge pe pricipiul "poluatorul plateste", sa se introduca o taxa de poluare si in alte domenii. Oare fabricile alea facute pe timpul lui nea Ceasca, autobuzele alea vechi care transporta calatori mai tineri ca anul lor de fabricatie, alea nu polueaza?
Si daca tot ne-a lovit grija mediului, ce-ar fi ca senatorii si deputatii sa calatoreasca mai multi cu o masina, nu doar unul, tinand cont ca toti stau pe banii nostri "in gazda" in Bucuresti? Daca tot vor sa sprijine industria de masini interna, de ce nu si-au cumparat Loganuri (nu din alea de politie de 60.000 de euro :) ) si azi se dau in seria 5 sau S Classe? Oare de acolo nu se puteau economisi niste bani? Hai ca deja devin off-topic si despre cata hotie e in tara asta se pot umple sute de pagini de forum :D
Masina mea(1.4l, 158g CO2, 2001) e inscrisa, insa am facut un test comparativ: am inmatriculat-o in mai 2008 (298 de euro), apoi am facut dosar de restituire si a ramas in jur de 120 de euro. Acum, conform automobiletv.ro, as avea de platit 328 de euro...deci e cam aceeasi Marie cu alta palarie B)

Marius

Administrator

• Owner
  • PipPipPipPipPip
  • 4,969 posts
Fiscul va lucra si in week-end pentru a prelua solicitarile de calculare a taxei de poluare auto
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunţat astazi programul de lucru cu publicul ?n vederea derulării activităţii de primire a solicitărilor de calculare a taxei de poluare auto conform prevederilor ordonanţei din iulie 2008, oficiile urm?nd să fie deschise inclusiv s?mbăta şi duminica.
Pentru a beneficia de nivelul taxei pe poluare prevăzut de OUG nr. 50/2008 ?n forma iniţială, contribuabilii trebuie să prezinte, autorităţilor fiscale, ?n termen de 20 de zile calendaristice de la intrarea ?n vigoare a noii Ordonanţe a guvernului - p?nă pe 11 martie 2009 - o cerere ?nsoţită de documentaţia din care să reiasă că autovehiculul a fost achiziţionat, ?n vederea ?nmatriculării ?n Rom?nia, ?nainte de 15 decembrie 2008.
Programul de lucru al Fiscului va fi ?ntre orele 8:00 şi 18:00, de luni p?nă vineri, de la 9:00 la 14:00, s?mbăta, şi de la 9:00 la 12:00 ?n zilele de duminică, ?n funcţie de volumul solicitărilor din ziua anterioară.

Marius

Administrator

• Owner
  • PipPipPipPipPip
  • 4,969 posts
Calculator pt noua taxa feb 2009 gasiti aici.

Marius

Administrator

• Owner
  • PipPipPipPipPip
  • 4,969 posts
Procedura de returnare a diferentei de bani pentru taxa auto
Procedura de restituire a diferentei dintre taxa pe poluare auto triplata, valabila in perioada 15 decembrie 2008-19 februarie 2009, si cea aplicata intre 1 iulie si 15 decembrie 2008 a fost aprobata printr-un ordin semnat de ministrii finantelor si mediului, Gheorghe Pogea, respectiv Nicolae Nemirschi.
Ordinul publicat ieri in "Monitorul Oficial" prevede ca stabilirea diferentei de taxa pe poluare de returnat se face, prin decizie de restituire, de catre organul fiscal de care apartine contribuabilul. Conform legii, termenul de solutionare a cererilor de restituire a sumelor cuvenite solicitantilor este de 45 de zile de la data inregistrarii solicitarii la organul fiscal competent. In cazul in care acest termen este depasit, contribuabilii au dreptul la dobanda din ziua urmatoare expirarii termenului legal de solutionare.
Cererea de restituire trebuie sa fie insotita de:
-cartea de identitate a vehiculului, original si copie;
-certificatul de inmatriculare, original si copie;
-chitanta, ordinul de plata sau extrasul de cont care sa ateste plata taxei triplate.
In cazul autovehiculelor in leasing, la cererea de restituire trebuie anexate documentele mentionate in copii conforme cu originalul, pe baza propriei declaratii.
In cazul autovehiculelor rulate achizitionate din alte state, solicitantul va depune, in original si copie, un document din care sa rezulte data primei inmatriculari. De restituirea diferentei dintre taxa auto valabila intre 15 decembrie 2008 si 19 februarie 2009 si cea aplicata intre 1 iulie si 15 decembrie 2008 vor putea beneficia persoanele care au achizitionat autovehiculele inainte de 15 decembrie, inmatriculate dupa aceasta data.
Pentru a dovedi acest lucru, pe langa documentele amintite, cei care vor solicita restituirea diferentei de taxa vor trebui sa prezinte si acte din care sa reiasa ca au achizitionat masina inainte de 15 decembrie 2008.

Marius

Administrator

• Owner
  • PipPipPipPipPip
  • 4,969 posts
Taxa auto ar putea fi inlocuita cu un impozit anual
Taxa auto de prima inmatriculare ar putea fi inlocuita cu un impozit anual, calculat in functie de capacitatea cilindrica si emisiile de CO2, a anuntat astazi ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi.
Masura ar putea intra in vigoare din toamna acestui an, daca legea va trece de Parlament. Potrivit propunerii, impozitul anual va fi platit si de proprietarii de motociclete, care vor fi de asemenea taxati in functie de emisiile de CO2.
"Se lucreaza la un proiect de lege, dar intrarea lui in vigoare va fi corelata cu viteza Parlamentului. Este clar ca noua taxa auto nu va fi promovata printr-o ordonanta de urgenta, ci prin lege", a precizat Nemirschi.

dat.draque

Member

• Members
  • PipPipPip
  • 292 posts
Plenul Senatului a aprobat, luni, cu 74 voturi pentru, 9 ?mpotrivă şi 4 abţineri, OUG prin care cuantumul taxei auto de primă ?nmatriculare se reduce cu o treime, proiectul primind raport de admitere, fără amendamente, din partea Comisiei de buget şi a Comisiei de administraţie ale Senatului.
Senatul este prima cameră sesizată, ordonanţa urm?nd să fie dezbătută şi de Camera Deputaţilor.
Taxa de poluare auto, ce a ?nlocuit de la 1 iulie 2008 vechea taxă de primă ?nmatriculare, a suferit anul trecut mai multe modificări.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users