Nu pot spune ca dam dovada de o mare desteptaciune din moment ce ne lasam ?manati? din urma de niste politicieni care efectiv isi bat joc de noi , ne promit ?marea si sarea? in perioada alegerilor si pe urma voteaza legi ca sa primeasca lunar 25 de milioane pentru ca nu au ?saracii? de ei o casa in care sa locuiasca.
Ne lasam pacaliti de un mic sau o bere , pe care ii impart cu darnicie in schimbul voturilor, ne lasam amagiti de minciuni cusute cu ata alba, oare de ce? din naivitate sau prostie?
Poate ca pana la urma si naivitatea este o sora mai mica a prostiei.
Ne uitam la emisiuni de genul reality show in care concurentii se injura si se bat, ascultam manele?.. Probabil ca as putea umple o pagina intreaga cu exemple de acest gen, dar sa incep sa enumar si lucruri bune.
Avem studenti care au ajuns cu burse in strainatate , unde sunt foarte apreciati ( pacat ca statul roman nu stie sa-i aprecieze cum ar trebui), avem sportivi de valoare( care la fel ?migreaza spre tari mai calde?) , avem artisti si oameni de cultura.
Dar toate aceste valori reusesc sa compenseze? putem spune noi ca suntem destepti pentru ca am avut un Eminescu , un Eliade, un Brancusi? Faptul ca ei au fost romani , ne face automat si pe noi destepti ?
84 replies to this topic
Posted 09 January 2009 - 10:47 PM
Posted 09 January 2009 - 11:00 PM
Nu imi mai amintesc unde am citit, dar se spunea ca in urma unui test IQ realizat in toate statele Europei, bulgarii si romanii au iesit pe ultimele locuri.
Unii poate ca ar spune ca un test IQ ar trebui sa rezolve problema, eu cred ca nu este relevant, nu toate statele se ghideaza dupa aceleasi valori si sisteme.
Unii poate ca ar spune ca un test IQ ar trebui sa rezolve problema, eu cred ca nu este relevant, nu toate statele se ghideaza dupa aceleasi valori si sisteme.
Posted 09 January 2009 - 11:01 PM
Noi suntem de vina ca aia ne conduc. Noi suntem cum suntem si sa fim seriosi, marea majoritate a romanilor, fac la fel ca si politicienii, doar la scara mai mica. 95% din Romani, fac tot posibilu sa nu munceasca si sa vina banu, sa doarma si sa fie platit, sa fure, etc !
Posted 10 January 2009 - 11:02 PM
Si totusi suntem destepti sau prosti? Ca eu nu am ajuns la o concluzie, sau poate ca mi-e teama sa concluzionez.
Posted 11 January 2009 - 01:05 AM
Noua (romanilor) ne place sa credem ca suntem cei mai destepti.
Insa pe unii ii tradeaza deseori limbajul pe care il folossesc, actiunile pe care le intreprind, etc.
Insa pe unii ii tradeaza deseori limbajul pe care il folossesc, actiunile pe care le intreprind, etc.
Posted 11 January 2009 - 08:58 AM
Nu cred ca se poate concluziona si nici nu ar fi corect. Mai degraba se poate spune ca suntem indiferenti si naivi.
Posted 11 January 2009 - 10:16 PM
Haideti sa ne gandim ce simboluri avem noi ca popor si poate nu asa ar trebui pusa problema de a discerne intre a fi prosti sau destepti. Trecem de cocosul galic, de frunze de artar etc si ajungem la .....miorita si al ei ciobanas. Pai de ce va mirati ca suntem asa cand preamarim, citez: "capodopera literaturii romane prezentand atitudinea ciobanasului moldovean in fata mortii", cu a sa resemnare senina? Nu cred ca-i vorba de prostie sau de desteptaciune, da' prea des spunem "fie ce-o fi!".
Pana la urma, de ce oaia?
Pana la urma, de ce oaia?
Edited by Nick, 11 January 2009 - 10:17 PM.
Posted 11 January 2009 - 10:37 PM
Daca sportul nostru national este oina ... oare nu suntem un neam de ciobani?
Posted 11 January 2009 - 10:47 PM
Acum ne facuram si neam de ....becali (pune accentul pe "a", ca sa nu apara vreo acuza de calomnie)
. Uite, chiar si acum facem "haz de necaz" (iar tipic romanesc) in loc sa actionam in vreun fel!
Edited by Nick, 11 January 2009 - 10:52 PM.
Posted 12 January 2009 - 11:39 AM
Nu cred ca noi romanii suntem mai prosti ca altii. Suferim de nestiinta si de dezinformare. Suntem mai nescoliti ca si marea majoritate a tarilor membre UE. Multi nu termina 8 clase, dar sunt si multi analfabeti.
Din pacate asta-i adevarul.
Din pacate asta-i adevarul.
Posted 12 January 2009 - 11:51 AM
Prosti nu suntem, insa ne-am obisnuit cu lenea, minciuna, hotia si nu va fi bine pana nu ne dam seama ce pierdem ...
Posted 16 January 2009 - 11:37 AM
Apropos de aceasta tema, printre romanii din diaspora , ... circula mai frecvent "afirmatia" ! Adevarul este insa,...ca romanii, nu sint nici mai destepti, si nici mai prosti decit alte natiuni, dar au in singe, o anumita "manualitate" si un sens mai dezvoltat in "a te descurca", cu preponderenta in situatii limita, mult mai bine definite decit la ate natiuni. De ce ? Simplu. Pentru ca de mici, invata "manual" multe dintre realitatile vietii, astfel incit, cind ajung maturi, se descurca mai bine decit altii ! Un exemplu ? Pai, s-o luam cu matematica simpla ! In occident, nu prea reusesc sa-ti dea restul la magazin, pina nu tasteaza pe calculator operatia respectiva Asta pentru ca in sistemul lor educational, folosesc calculatorul, si mai putin banalul creion, bucata de hirtie, si,...creierul ! Ca sa spun asa,...au un fel de "comoditate" in plus. Alt exemplu ? Desenul. Nu rideti, dar daca ceri unui elev occidental sa-ti faca desen tehnic, se repede cu dintii in AUTOCAD, si nici macar nu stie ce-i acela "subler" !(Citit "shubler"-scuze, nu am diacriticile romanesti!). Si daca vrem sa dezvoltam exemplele, la nivel de facultate, dau doar un exemplu : Matematica aplicata (sau mai precis, ..."Complemente de matematica"),...stiinta care la noi se studiaza inca din anul II de facultate,...la ei,...numai de la doctorat in sus ! Cam asta ar fi diferenta ! Chestie probata pe propria-mi piele ! In ce priveste Navigatia (sint fost Comandant de cursa lunga), am observat ca erau ASI in utilizarea soft-urilor existente, dar daca-l puneai sa faca observatii (astronomice sau costiere), beh,...clacau ! Cind i-am spus unui italian ca eu pot aduce o nava din Japonia pina in Romania sau chiar Italia, fara nici un fel de aparatura electronica, radare sau alte chestii de acest gen,...numai cu un motor bun ,o timona, si instrumentele clasice de navigatie (fara girocompas),...a spus ca sint nebun !Asta dovedeste inca o data ca de fapt, sistemul lor de invatamint este de vina ! Noi, pe linga chestiile "clasice" facem si ce fac ei, de aceea apare asa diferenta.
Posted 16 January 2009 - 03:27 PM
Eu cred ca noua ne lipseste conştiinciozitatea si seriozitatea pe care o au ei! Ai dreptate in tot ce spui hugovictor.
Posted 17 January 2009 - 01:12 AM
hugovictor, on Jan 16 2009, 11:37 AM, said:
Asta dovedeste inca o data ca de fapt, sistemul lor de invatamint este de vina !
Si noi ca prostii ne indreptam cu pasi repezi catre un sistem ca al lor.
Atelierul a devenit educatie tehnologica, lectiile de fizica si chimie incepe sa fie tinute in laboratoarele de informatica si nu in laboratoarele dedicate etc.
Posted 30 January 2009 - 04:33 PM
Jaful armat de la o casă de schimb din Braşov, soldat cu doi morţi şi un rănit grav, precum şi armele furate dintr-o unitate militară din Ciorog?rla sunt două cazuri care au şocat opinia publică din Rom?nia.
Una dintre victimele jafului este un bărbat care trecea in acel moment pe strada. Acesta a fost omor?t ?n timp ce ?ncerca să prindă autorul.
Mai rar un asemenea spirit civic de care a dat dovadă ?ncerc?nd să ajute la prinderea suspectului.
Una dintre victimele jafului este un bărbat care trecea in acel moment pe strada. Acesta a fost omor?t ?n timp ce ?ncerca să prindă autorul.
Mai rar un asemenea spirit civic de care a dat dovadă ?ncerc?nd să ajute la prinderea suspectului.
Posted 15 February 2009 - 01:51 AM
romanii sunt in mod cert cu un IQ mult mai ridicat decat al multor natiuni de pe planeta asta.
pacat ca isi folosesc inteligenta pentru a fura, mintii, a purta ura si ranchiuna unul altuia.
Foarte patetic si plin de amaraciune un patron strain exasperat de romani a spus:
DE CELE MAI MULTE ORI UN ROMAN ESTE MAI BUN DECAT UN STRAIN.
DAR INTOTDEAUNA DOI STRAINI VOR FI MAI BUNI DECAT DOI ROMANI.
...va las pe voi sa trageti concluziile....
pacat ca isi folosesc inteligenta pentru a fura, mintii, a purta ura si ranchiuna unul altuia.
Foarte patetic si plin de amaraciune un patron strain exasperat de romani a spus:
DE CELE MAI MULTE ORI UN ROMAN ESTE MAI BUN DECAT UN STRAIN.
DAR INTOTDEAUNA DOI STRAINI VOR FI MAI BUNI DECAT DOI ROMANI.
...va las pe voi sa trageti concluziile....
Posted 15 February 2009 - 02:05 PM
Stimati colegi de forum, n-as vrea sa va faceti iluzii, dar,..."sean28" ,...chiar a sesizat adevarul ! Nu stiu de ce, dar cind sint 2 romani,...asa se intimpla ! Ura,invidia, "capra vecinului",...nu stiu care ar fi realitatea,...dar toate la un loc, genereaza expresia de mai sus a colegului nostru !
In alta ordine de idei, dupa intilnirea mea din Pitesti cu trei colegi de forum, doresc sa-mi exprim regretul ca am omis numele lui Razvan (pe forumul comunitatii din Italia),...pur si simplu,...fara sa doresc acest lucru ! Scuze Razvan ! Vina imi apartine, si nu stiu cum as putea face sa ma ierti pentru omisiune ! In mod cert,oboseala ar fi de vina ! Oricum, greseala,...imi apartine integral .
In alta ordine de idei, dupa intilnirea mea din Pitesti cu trei colegi de forum, doresc sa-mi exprim regretul ca am omis numele lui Razvan (pe forumul comunitatii din Italia),...pur si simplu,...fara sa doresc acest lucru ! Scuze Razvan ! Vina imi apartine, si nu stiu cum as putea face sa ma ierti pentru omisiune ! In mod cert,oboseala ar fi de vina ! Oricum, greseala,...imi apartine integral .
Posted 20 February 2009 - 03:13 PM
Increderea romanilor
Situatia in care ne aflam (infractionalitate rdicata, coruptie, situatia economica etc.) se datoreaza in cea mai mare parte autoritatilor.
Voi adauga un poll, in care sa votam institutiile sau categoriile sociale pe care le consideram cele mai corupte si vinovate de aceasta situatie.
Am rugamintea sa va motivati votul prin cateva cuvinte, iar daca aveti propuneri, nu ezitati sa le postati.
Situatia in care ne aflam (infractionalitate rdicata, coruptie, situatia economica etc.) se datoreaza in cea mai mare parte autoritatilor.
Voi adauga un poll, in care sa votam institutiile sau categoriile sociale pe care le consideram cele mai corupte si vinovate de aceasta situatie.
Am rugamintea sa va motivati votul prin cateva cuvinte, iar daca aveti propuneri, nu ezitati sa le postati.
Posted 23 February 2009 - 05:06 PM
Am fost primul votant.
Vinovat conside guvernul fiindca "pestele de la cap se impute". Daca nu ar fi coruptie sus nu ar fi nici mai jos. De mentalitatea populatiei tot ei sunt de vina, in 20 de ani de democratie ar fi trebuit sa schimbe cumva si acela.
Vinovat conside guvernul fiindca "pestele de la cap se impute". Daca nu ar fi coruptie sus nu ar fi nici mai jos. De mentalitatea populatiei tot ei sunt de vina, in 20 de ani de democratie ar fi trebuit sa schimbe cumva si acela.
Posted 23 February 2009 - 11:57 PM
LA FEL GANDESC SI EU!
Romanii au de unde lua niste lectii gratuite,acestea insa nu sunt pentru o cauza demna!
Romanii au de unde lua niste lectii gratuite,acestea insa nu sunt pentru o cauza demna!
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users
Sign In
Create Account

Back to top