Jump to content

Probleme despagubire dauna totala Casco

23 replies to this topic

Clodius

Member

• Members
  • PipPipPip
  • 304 posts
M-am gandit ca ar fi util sa stiti povestea mea referitoare la problemele intampinate cu despagubirea pt dauna totala. Mai jos am pus plangerea pe care am facut-o la CSA domnilor de la Credit Europe Asigurari.

A doua zi m-au sunat si am ajuns la o intelegere cu ei (9.550 euro intrucat masina avea intr-adevar 3 ani in momentul asigurarii). Am discutat cu cei de la CSA si mi s-a spus ca este corect dpdv al lor intrucat intr-adevar in CIV nu era precizat anul fabricatiei, doar in talon, si nu aveam factura de achizitie. Sincer nici nu mai aveam rabdare si am conisderat inutil sa mai astept cateva luni pt a obtine inca 1.200 euro.

Masina a fost pusa la licitatie si s-a castigat pt 2.600 euro, urmeaza sa o vand saptamana viitoare, iar restul de bani il primesc de la Credit Europe Asigurari dupa ce le trimit contractul de v-c.

"In urma unui accident suferit cu autoturismul Skoda Octavia cu nr. de inmatriculare .... am deschis dosarul Casco de dauna cu societatea Credit Europe Asigurari. In urma studierii dosarului s-a concluzionat “dauna totala” urmand a fi despagubit cu valoarea asigurata.
Conform contracului de casco ....nr. ...din data de 08/12/2008 autoturismul este asigurat la valoarea de 12.626 euro insa societatea a concluzionat ca masina este supraasigurata, reducand la aproximativ jumatate suma despagubirii (5.950 euro) urmand sa primesc si diferenta de prima de asigurare de 297,08 euro:
Valoare autoturism conform raport Evaloare EurotaxGlass’s:          5.950 EUR cu TVA
Valoare recuperabile (efectuata pe baza fotografiilor):                    1.487,50 EUR
Diferenta cota de prima:                                                              297,08 EUR
Valoare despagubire: 6.247 EUR
Valoare despagubire cu pastrarea epavei:: 4.759,50 EUR

Problema este ca aceasta reducere de suma asigurata nu este conforma cu conditiile contractuale sau cu legislatia, si pe care eu il consider un abuz din partea Credit Europe Asigurari. Am cerut lamuriri in aceasta privinta primind din partea Domniilor lor o noua propunere, de data aceasta cu o suma mai mare 8.066,43 euro calculata in urmatorul mod:
Valoare auto nou conform site oficial Skoda: 12.727,05 euro + 717 euro (optionale) = 13.444,05 euro
Valoare uzura: 40 %
Valoare reala conform conditiilor de asigurare: 13.444,05 euro – 40% = 8.066,43 euro

Masina este pusa in circulatie in 28.11.2005, dar in certificatul de inmatriculare la anul fabricatiei este trecut 2006, conform normelor Politiei Romane. Acesta din urma (2006) a fost luat in considerare de catre Credit Europe Asigurari la momentul incheierii politei Casco aplicandu-se un procent de uzura de 10% pe an de aici rezultand valoarea asigurata de 12.626 euro.

Conform articolului “XI. CONSTATAREA, EVALUAREA PAGUBELOR SI PLATA DESPĂGUBIRILOR”, punctul 7, litera c) din Conditiile Generale de Asigurare,
“7. Despăgubirea nu poate depăsi suma asigurată, nici cuantumul pagubei si nici valoarea reală a autovehiculului la data producerii riscului asigurat. Astfel:
c. valoarea reală a autovehiculului la data producerii riscului asigurat este egală cu valoarea din nou la acea dată, la care se aplică coeficientul valorii rămase luat în considerare la încheierea asigurării.”
ceea ce ar duce la o Valoare reala : 13.444,05 euro – 20% = 10.755,24 euro intrucat anul la care trebuie raportata valoarea uzurii este cel al incheierii asigurarii (i.e. 2008)

Domnii de la Credit Europe incearca in acest mod sa abuzeze relatia contractuala pe care o am cu dumnealor, reducand suma de despagubit nefiind acoperiti dpdv contractual si tergiversand plata despagubirii.
Ma adresez Dumneavoastra in speranta ca veti putea media si grabi plata despagubirii in conformitate cu prevederile contractuale si legislatia in vigoare"

Edited by Clodius, 31 December 2009 - 05:00 PM.

Clodius

Member

• Members
  • PipPipPip
  • 304 posts
Si conversatia cu "domnul director de la daune" care nu mi-a adus in niciun moment argumente legale sau contractuale (de citit de jos in sus)

--------------------------------------------------------------------------------

From: Stancu, C. D. (Claudiu)
Sent: 15 decembrie 2009 12:10
To: 'Cristi Paunescu'
Cc: Ciprian Grigorescu; Marius Moldovan
Subject: RE: Dauna Skoda Octavia
Importance: High

Domnule Paunescu,

Singurul lucru pe care vi-l cer, dumneavoastra si companiei pe care o reprezentati, este sa indepliniti conditiile contractuale asa cum eu le-am indeplinit de buna credinta in momentul in care am incheiat asigurarea Casco si am platit toate primele de asigurare la scadente. Pt aceasta va aduc cateva argumente pe care va rog sa le confirmati/infirmati/argumentati punctual:

la incheierea asigurarii, CE Asigurari a luat in considerare anul fabricatiei din certificatul de inmatriculare al autovehiculului (i.e. 2006). De ce acum considerati, in momentul in care trebuie sa platiti despagubiri, gasiti de cuviinta sa folositi ca an de fabricatie 2005?
CE Asigurari a aplicat un coeficient total de uzura de 20%
data incheierii asigurarii este 08/12/2008 (vedeti atasament).
Conform articolului XI, litera c) din Conditiile Generale de Asigurare dintre mine si CE Asigurari acesta este anul (i.e. 2008) la care sa va raportati in privinta gradului de uzura in momentul producerii riscului asigurat
nu exista nicio prevedere contractuala privind supraasigurarea masinii (motiv pe care Dvs l-ati invocat in convorbirile noastre telefonice anterioare si cu care v-am informat ca o consider abuziva)

In consecinta va rog sa-mi precizati care sunt prevederile contractuale (revin la ele intrucat acestea impreuna cu leegea romana – cu referire la Legea 136/1995 – sunt cele care guverneaza relatia dintre noi in aceasta speta) care va dau dreptul sa modificati sumele altfel decat le-am prezentat eu in mailul anterior.

Astept un raspuns din partea Dvs

Multumesc

Claudiu Stancu
--------------------------------------------------------------------------------

From: Cristi Paunescu [mailto:Cristi.Paunescu@ceasigurari.ro]
Sent: 15 decembrie 2009 10:48
To: Stancu, C. D. (Claudiu)
Cc: Ciprian Grigorescu; Marius Moldovan

Conform documentelor prezente la dosarul de daune autoturismul a fost inmatriculat in 28.11.2005. Tinand cont de data anterior mentionata autoturismul are o vechime de 4 ani, conform grilei de uzura 10% pentru fiecare an (coeficient anual luat in considerare la data incheierii asigurarii) rezulta un coeficient de 40%.

Ioan Cristi PAUNESCU

Director Departament Daune

Credit Europe Asigurări - Reasigurări S.A.

Splaiul Unirii Nr. 12, Bloc B6
Tronson 3, Sector 4, Bucureşti
Tel.: +40 21 408 04 05
Fax: +40 21 408 04 48
Mobil: +40 753 311 798
cristi.paunescu@ceasigurari.ro
www.ceasigurari.ro

From: claudiu
Sent: Tuesday, December 15, 2009 9:27 AM
To: Cristi Paunescu

Buna ziua,

Singura inadvertenta pe care o sesizez este uzura luata in calcul de Dvs. (si pt asta gasiti mai jos paragaraful din contract care face referire la aceasta).

Asadar, refacand calculele (uzura luat in calcul la momentul incheierii contractului a fost de 20% intrucat formularele Dvs – pe care dealtfel nu eu le-am completat si a caror inacuratete nu mi-o asum – solicita anul fabricatiei trecut in certificatul de inmatriculare, care pt masina mea este 2006).

Valoare reala : 13.444,05 euro – 20% = 10.755,24 euro

Astept raspunsul Dumneavoastra cat mai curand posibil.
Multumesc
Claudiu Stancu

“XI. CONSTATAREA, EVALUAREA PAGUBELOR SI PLATA DESPĂGUBIRILOR

7. Despăgubirea nu poate depăsi suma asigurată, nici cuantumul pagubei si nici valoarea reală a autovehiculului la data producerii riscului asigurat. Astfel:

a. prin suma asigurată se întelege suma înscrisă în polită, stabilită potrivit prevederilor din prezentele conditii;

b. prin cuantumul pagubei se întelege costul total al repara_iilor si /sau înlocuirii pieselor avariate potrivit solutiilor tehnologice stabilite prin procesul verbal de constatare a pagubelor, inclusiv costurile materialelor si manoperei rezultate din actele de reparatie, la care, în cazul avariilor partiale, se adaugă eventualele cheltuieli de transport al autovehiculului avariat, precum si cele făcute în scopul limitării pagubelor, dovedite cu acte.

c. valoarea reală a autovehiculului la data producerii riscului asigurat este egală cu valoarea din nou la acea dată, la care se aplică coeficientul valorii rămase luat în considerare la încheierea asigurării.”

Sent: 14 decembrie 2009 19:00

Buna ziua,

Valoare auto nou conform site oficial Skoda: 12.727,05 euro + 717 euro (optionale) = 13.444,05 euro
Valoare uzura: 40 %
Valoare reala conform conditiilor de asigurare: 13.444,05 euro – 40% = 8.066,43 euro
Astept punctul dumneavoastra la cele de mai sus.

Cu stima,

Ioan Cristi PAUNESCU

From: claudiu
Sent: Friday, December 11, 2009 4:02 PM

Buna ziua,

As dori sa stiu in baza caror prevederi contractuale ati ajuns la sumele de mai jos.
Extrapoland din logica prezentata privind supra-asigurarea masinii ati putea ajunge la concluzia ca imi puteti returna intreaga prima de asigurare astfel degrevandu-va de orice obligatie de plata a daunelor.

Multumesc

Claudiu Stancu

Sent: 11 decembrie 2009 10:06

Buna ziua,

In urma solicitarii dumneavoastra va transmit calculul despagubirii:

Valoare autoturism conform raport Evaloare EurotaxGlass’s: 5.950 EUR cu TVA

Valoare recuperabile (efectuata pe baza fotografiilor): 1.487,50 EUR

Diferenta cota de prima: 297,08 EUR

Valoare despagubire: 6.247 EUR

Sau in cazul in care doriti pastrarea epavei: valoare despagubire: 4.759,50 EUR

Atasat prezentului mail aveti raportul de evaluare.
Pentru orice informatii va stau la dispozitie.

Cu stima,

Ioan Cristi PAUNESCU
Director Departament Daune

From: claudiu.
Sent: Wednesday, December 09, 2009 3:22 PM
Subject: Dauna Skoda Octavia

Buna ziua,

Va rog sa-mi dati concluziile si calculele exacte privind suma de despagubit in urma daunei autoturismului Skoda Octavia cu nr. de inmatriculare .....
Mentionez ca nr politei de asigurare casco este ......4. V-as ruga sa-mi transmiteti de asemenea si nr dosarului de dauna.

Va multuimesc

gabriel

Senior Member

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 726 posts
Pana la urma , ce se poate face ? care este suma finala care probabil o sa o obtii intr-un final?

Catalin

Devoted Member

• Owner
  • PipPipPipPipPip
  • 3,541 posts
A scris la inceput.

View PostClodius, on Dec 31 2009, 16:54, said:

A doua zi m-au sunat si am ajuns la o intelegere cu ei (9.550 euro intrucat masina avea intr-adevar 3 ani in momentul asigurarii).
Eu zic că e o sumă bună.

Borisake

Senior Member

• Senior Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1,599 posts
Numai de belele se tin astia cand trebuie sa te despagubeasca. La momentul in care semnezi contractul iti promit toata bunavointa lor si toata asistenta din lume si cand dai de bucluc uita totul, ba se jura cu actele in mana ca nu este asa si ca de fapt nu stii sa citesti ce au scris ei acolo.

Clodius

Member

• Members
  • PipPipPip
  • 304 posts
Ghinionul lor a fost ca eu am stiut ce sa citesc :)) asa ca inainte de a semna luati-va pauza 1 ora si cititi contractul, nu va grabeste nimeni sa semnati.

Cata, este o suma buna, dar parca ma simt totusi inselat.

Au pus masina la licitatie si a castigat-o cineva (Dancor SRL). I-am sunat pe domnii de la CE Asigurari sa-i intreb care este valoarea epavei daca doresc s-o pastrez. N-o sa va avina sa credeti, dar mi-au zis ca e aproximativ 7.000 euro. Acum cateva saptamani imi dadeau 6.950 euro despagubire si deodata doar valoarea epavei a crescut la aceeasi suma. Cata nesimtire poti sa ai?

Edited by Clodius, 01 January 2010 - 10:35 AM.

Catalin

Devoted Member

• Owner
  • PipPipPipPipPip
  • 3,541 posts
Firma de care vorbesti e una ce se ocupa cu dezmembrari auto. Oare la pretul 7000 de euro au castigat-o?

Clodius

Member

• Members
  • PipPipPip
  • 304 posts
Nu, au castigat-o la pretul de 2.600 euro si se cheama Dancor SRL

Posted Image Posted Image

Edited by Clodius, 01 January 2010 - 10:45 AM.

Marius

Administrator

• Owner
  • PipPipPipPipPip
  • 5,069 posts
Eu zic sa nu fii suparat, ai obtinut o suma buna. :))

Clodius

Member

• Members
  • PipPipPip
  • 304 posts
Am descoperit in Ordinul Nr. 21/2009 al CSA

"Capitolul III Stabilirea despagubirilor in cazul avarierii sau al distrugerii vehiculelor

Art. 50
(1) Despagubirile pentru vehicule nu pot depasi cuantumul pagubei, valoarea vehiculului la data producerii accidentului si nici limita de despagubire prevazuta in polita de asigurare RCA.

(2) Prin valoare ramasa se intelege valoarea acelor parti din vehicul ramase neavariate, demontabile si valorificabile, cuprinsa intre 0,1% si cel mult 25% din valoarea vehiculului la data producerii accidentului.
"

Asadar, daca vreau sa pastrez epava nu pot sa-mi scada suma despagubita cu 7.000 cat ziceau ei zilele trecute si cu maxim 2.350 EUR.

Merita s-o pastrez sau o dau asa?

Borisake

Senior Member

• Senior Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1,599 posts
Avand in vedere ca cele mai valoroare piese de pe masina se gasesc in fata, recte unde este ea lovita, motor, cutie de viteze etc. si pot fi deteriorate in accident sau nu, trebuie sa vezi daca acele piese importante nu sunt afectate si sa te asiguti ca poti sa le valorifici fara probleme si abia atunci vezi daca pastrezi epava sau le-o lasi lor.
Intereseaza-te pe la dezmembrari cat merge un motor, o cutie de viteze, un ABS, o cremaliera si daca din piesele astea scoti mai mult decat ti-au evaluat ei, firma de asig atinci merita s-o dezmembrezi tu.
Teoretic din dezmembrarea unei masini si vinazarea pieselor ulterior castigi mai mult decat daca ai vide-o cu totul.
Bafta.

Catalin

Devoted Member

• Owner
  • PipPipPipPipPip
  • 3,541 posts
Eu daca as fi in locul tau acum as lua banii. Epava merita si renteaza pentru cei care lucreaza in domeniu sau ceva apropiat.
Bine eu sunt si mai comod asa, iar gandul la alergatura, probleme, cautari, etc ma face sa aleg mai usor.

Marius

Administrator

• Owner
  • PipPipPipPipPip
  • 5,069 posts
Clodius te complici inutil daca pastrezi epava. Parerea mea, "care este"!

Borisake

Senior Member

• Senior Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1,599 posts
Evident si eu sustin asta adica sa iei banii, nici eu nu mi-as bate capul cu epava pt 500 - 1000euro in plus, mai ales ca nu ii castigi imediat si pe toti odata.

florin

Senior Member

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 730 posts
Clodius, parerea mea e sa nu iei masina decat daca vrei s-o repari pentru tine. Ori asta renteaza numai daca nu e atins motorul. Airbaguri si bord si faruri mai gasesti prin dezmembrari, dar daca e atinsa serios la motor sau lonjeroane lasa-le-o samsarilor.

Oricum, valoarea de despagubire e foarte buna, e mai buna decat ai fi luat pe masina pe piata, oricum.

Clodius

Member

• Members
  • PipPipPip
  • 304 posts
Piesele cele mai scumpe care sunt trecute pe deviz sunt lonjeroane, radiator, intercooler, airbag-uri, capota, aripi. Motorul nu este afectat.
Ma gandesc ca daca ei au fost atat de nesimtiti cu mine sa fiu si eu cu ei, adica sa pastrez epava, sa primesc 7.200 EUR de la CEA, si s-o vand cu mai mult, posibil celor care au castigat licitatia.

Marius

Administrator

• Owner
  • PipPipPipPipPip
  • 5,069 posts
Esti sigur ca o vor mai cumpara la un pret mai mare?

Borisake

Senior Member

• Senior Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1,599 posts
Pai totusi chiar crezi ca in motor nu a ajuns lovitura?
Ca la cat de borita pare si din cate stiu eu, masina este destul de inghesuita pe la motor.

Clodius

Member

• Members
  • PipPipPip
  • 304 posts
Marius, nu sunt sigur, totul este ipotetic, de aceea va cer si voua parerea.
Borisake, am devizul de la Serpico (dealerul VW din Craiova) si nu este trecut nimic major la motor, doar ce am enumerat mai sus. Il atasez aici

Attached Files

Edited by Clodius, 01 January 2010 - 11:21 PM.

Marius

Administrator

• Owner
  • PipPipPipPipPip
  • 5,069 posts
Eu as opta pentru cei 9550 de euro.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users