Jump to content

20 de ani, ani de libertate.

35 replies to this topic

Borisake

Senior Member

• Senior Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1,599 posts
Luna asta se implinesc 20 de ani de la Revolutie, revolutie ce a inceput la Timisoara si s-a sfarsit la Bucuresti.
Stau si ma gandesc, ca pe atunci aveam undeva spre 13 ani si imi era dat sa vad o mare harmalaie in jurul meu, pt ca asta vedeam si intelegeam eu in seara de 20 Dec., seara in care a inceput sa se traga in populatie, in Piata Universitatii, la Romana si nu numai.
Sa tot vorbit de Teroristi (persoane suspecte) ca ataca si trag in oameni.
Voi ati vazut o astfel de persoana?
Eu locuiesc intr-un cartier periferic al Bucurestului, in Rahova la intersectia sos. Alexandria cu Str. Antiaeriana, unde pe aceasta ultima strada sunt majoritatea unitatilor militare, strada pe care s-au tras foarte multe focuri de arma si chiar o casa vis-a-vis de unitatile militare a fost aruncata in aer, unde se presupunea ca se aflau Teroristii ce au deschis focul.
Si pt ca va adresasem mai sus intrebarea daca "Voi ati vazut o astfel de persoana?" vreau sa va povestesc despre curiozitatea mea de copil (inconstient zic eu acum) ce incerca sa inteleaga ce se intampla in acele momente, cum ca pe data de 25 Dec. cand deja se incetase focul am plecat cu un prieten pe strada mai sus amintita sa vedem ce se petrecuse pe acolo.
Nici nu iesisem bine dintre blocuri pe acea strada, ca deja incepeam sa vedem efectele luptelor date acolo, masini ciuruite cu oameni in ele (care ulterior am aflat ca in acea zona se facuse un fel de filtru) si nu s-ar fi oprit pt identificare, poate din frica am zis noi atunci. Am strabatut strada spre celalalt capat al ei ce se intersecteaza cu Calea 13 Septembrie lunga cam de 1,5 km, strada in linie dreapta din care incep alte stradute perpendiculare, unde am vazut ce mai ramasese din acea casa ce fusese aruncata in aer cu ajutorul unui tanc si unde la coltul altei case aflate la cateva strazi mai in colo, am vazut intins pe caldaramul rece, silueta unei femei ciuruita ce era imbracata cu mai multe tipuri de uniforme; toate acestea dupa 5 zile.
Imi aduc aminte ca ne uitam la ea si cineva ne spunea ca este un terorist impuscat.
Daca acea femeie era un terorist de ce credeti voi ca nu ne-au fost aratate si alte persoane suspecte, ce fusesera arestate si ulterior eliberate?
Incearca cineva sa ne pacaleasca, sa ne ascunda adevarul, de ce nu se stie nimic de acele persoane, ca poate sunt printre noi si poate de la ele aflam adevarul?
Voi ati asistat la astfel de evenimente neplacute?
Hai sa scriem aici impresiile noastre despre revolutie si cum am trait acele momente unice in viata noastra, poate. Asa cum au fost ele.

Posted Image

Catalin

Devoted Member

• Owner
  • PipPipPipPipPip
  • 3,541 posts
Eu nu cred că au existat terorişti in adevăratul sens al cuvantului. A fost doar o diversiune.
Probabil din cauza asta nu am văzut niciunul prins şi judecat.

Borisake

Senior Member

• Senior Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1,599 posts
Asa tind sa cred si eu ca armata a tras singura in ea si dupa cai verzi pe pereti, dar totusi, acea persoana vazuta de mine imbracata cu mai multe tipuri de uniforme...ce sa fi fost cu ea si persoane suspecte au fost prinse, dar de ce au fost eliberate inainte sa fie interogate, judecate?
Oricum polite s-au platit intre generali in haosul ala, si aici fac referire la momentele petrecute in fata MApN-ului unde au fost chemate trupele speciale ale USLA si macelarite de-a dreptul,de unde cu mare noroc a scapat un Sgmaj. Soldea Stefan si un reprezentant al FSN pt securitate.
Polite platite.

Edited by Borisake, 20 December 2009 - 10:47 PM.

dudu

Senior Member

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 661 posts
Acum 20 de ani nu aveam libertatea cuvantului... astazi putem vorbi liberi insa nu ne asculta nimeni :naughty:

Edited by dudu, 20 December 2009 - 10:50 PM.

Borisake

Senior Member

• Senior Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1,599 posts
Oare cand vom afla adevarul adevarat despre revolutie si cine a fost cu adevarat in spatele pupitrului cu destine. :naughty:

Catalin

Devoted Member

• Owner
  • PipPipPipPipPip
  • 3,541 posts
Multe tragedii s-au intamplat cred că datorită haosului şi lipsei comunicării intre unităţile militare.
Iar acei nefericiţi măcelăriţi şi imbrăcaţi in diverse uniforme, cred că cel mai probabil făceau parte din scenariul stabilit pentru a creea diversiune.

gbrgeorge

Moderator

• Moderators
  • PipPipPipPipPip
  • 4,931 posts
Superemisiune pe TVR 1 facuta de niste nemti. Nu trebuie ratata.

But

Member

• Members
  • PipPip
  • 106 posts
Am prins-o si eu de la inceput

gbrgeorge

Moderator

• Moderators
  • PipPipPipPipPip
  • 4,931 posts
Lucruri de care nu am auzit si nu am avzut pana acum !!

But

Member

• Members
  • PipPip
  • 106 posts
Ce bataie le da...auzi..erau teroristi.. :emo-secret:

gbrgeorge

Moderator

• Moderators
  • PipPipPipPipPip
  • 4,931 posts
Tind sa cred ca erau teroristi. Persoane ca acelea au tras in multime.

But

Member

• Members
  • PipPip
  • 106 posts
Din cate am citit/vazut/auzit tind sa cred ca armata a tras.

gbrgeorge

Moderator

• Moderators
  • PipPipPipPipPip
  • 4,931 posts
Pai la fel de bine se poate ca acela sa fi fost un securist. Securitatea a tras in numele Armatei si a fortat o parte din armata sa fie alaturi de ei.

Marius

Administrator

• Owner
  • PipPipPipPipPip
  • 5,069 posts
George, nu cred ca stii, dar Trupele Securitatii de atunci sunt Jandarmii de azi. Uniformele lor atunci erau verzi, asemanatoare cu cele ale armatei.
Cu toate astea nu cred ca in populatie au tras doar Trupele Securitatii, au tras toti, Armata (in cea mai mare parte), Securitatea si Militia.
In zilele alea era un haos total, fiecare facea ce-i trecea prin cap, iar armament au primit si civili.

gbrgeorge

Moderator

• Moderators
  • PipPipPipPipPip
  • 4,931 posts
Si civilii care au primit armament de partea cui erau ? Nu vreau sa cred ca au tras in revolutionari.

Borisake

Senior Member

• Senior Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1,599 posts

View PostMarius, on Dec 22 2009, 11:53, said:

George, nu cred ca stii, dar Trupele Securitatii de atunci sunt Jandarmii de azi. Uniformele lor atunci erau verzi, asemanatoare cu cele ale armatei.
Cu toate astea nu cred ca in populatie au tras doar Trupele Securitatii, au tras toti, Armata (in cea mai mare parte), Securitatea si Militia.
In zilele alea era un haos total, fiecare facea ce-i trecea prin cap, iar armament au primit si civili.

Marius, Trupele Securitatii erau formate din mai multe trupe;

l Formaţiunea de Ordine şi Intervenţii (FOI)
l Comandamentul Trupelor de Securitate (CTS). În 1990, a fost rebotezat Comandamentul Trupelor de Pază şi Ordine
l Luptătorii USLA
l Lucrători de Miliţie de la Sectoare şi din cadrul Miliţiei Capitalei
l Pompierii
l Efective ale Şcolii Militare de Ofiţeri Activi a MI (Băneasa)
l Efective ale Şcolii de Perfecţionare a Ofiţerilor de Miliţie - Bucureşti
l Efective ale Gărzilor Patriotice

...nu sunt Jandarmii de azi. Jandarmii de azi erau (FOI).
Uitati aici (Reportaj interesant ) despre fortele angrenate, cu ce erau dotate si ce atributii aveau.

gbrgeorge

Moderator

• Moderators
  • PipPipPipPipPip
  • 4,931 posts
"La ieşirea din sediul CC, Ion Radu s-a adresat celorlalţi spunând: "Trebuie să facem totul, la nevoie să murim, pentru o cauză sfântă, pentru comandantul suprem"." - asta a zis Ion Radu. Omului asta ce respect sa ii mai oferi in ziua de azi daca il vezi pe strada...

Marius

Administrator

• Owner
  • PipPipPipPipPip
  • 5,069 posts

View PostBorisake, on Dec 22 2009, 18:15, said:

...nu sunt Jandarmii de azi. Jandarmii de azi erau (FOI).
Sorine, nu e asa cum spui tu, chiar articolul din link-ul postat de tine te contrazice. Jandarmeria de azi sunt exact Trupele de Securitate si au avut o structura de organizare de tip militara, exact ca unitatile MApN.
Ce ai enumerat mai sus sunt fortele militare angrenate atunci si nu trebuie confundate cu Trupele de Securitate.

Borisake

Senior Member

• Senior Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1,599 posts
Dupa o dezbatere telefonica cu Marius, ne-am pus de acord ca Trupele de Securitate au fost spatre la momentul terminarii revolutiei si au fost impartite SRI-ului de azi si Jandarmeriei. Mai exact trupele de elita USLA au ajuns Brigada Antiterorista si celelalte trupe ramase au fost preluate de Jandarmerie la momentul infintarii ei si reorganizate in "N" trupe.

gbrgeorge

Moderator

• Moderators
  • PipPipPipPipPip
  • 4,931 posts
Si fostii conducatori ai diverselor trupe ce s-a intamplat cu ei ?

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users