Jump to content

Ce inseamna pentru voi BISERICA

• You cannot reply to this topic
17 replies to this topic

gbrgeorge

Moderator

• Moderators
  • PipPipPipPipPip
  • 4,931 posts
Suntem oameni de credinta si nu e greu sa ne dam seama. Religia romanilor este CRESTIN-ORTODOXA si eu ma numar printre ei. Nu stiu ce inseamna ptr voi BISERICILE, MANASTIRILE dar au devenit locurile unde orice stres dispare. Si nu spun asta ca si cum totul ar disparea ca prin minune, dar linistea de acolo, ambientul, aerul ma ajuta sa ma relaxez. Merg din ce in ce mai rar (cel putin in ultima vreme) la biserica si aleg sa poposesc intr-o manastire. Sunt cateva in Vrancea care au "puterea" asta.

Nick

Senior Member

• Senior Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1,938 posts
Si eu sunt ortodoxa (apropo, majoritatea dintre romani este ortodoxa, nu toti au aceasta religie). Am mers foarte rar la biserica, iar in ultimii 5 ani nu cred ca am mai intrat in vreuna. Am o stare de rau inauntru, rau provocat de mirosul de tamaie amestecat cu fumul lumanarilor. Nu am facut niciodata confuzia Dumnezeu-religie-biserica (si nici Biserica - esenta religiei). Pentru mine acesti termeni au statutul lor distinct, iar faptul ca nu merg la biserica nu demonstreaza deloc lipsa credintei. Imi plac manastirile ca obiective culturale. Nu l-am gasit niciodata pe Dumnezeu in vreun astfel de locas: l-am gasit in mine si a fost suficient.

gbrgeorge

Moderator

• Moderators
  • PipPipPipPipPip
  • 4,931 posts
Un prieten al meu are o vorba in care spune ca fiecare om are credinta si felul lui de a si-o exprima.

Anelle

Senior Member

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 674 posts
Mi-a luat Nick cuvintele de pe tastatura ;)
Si eu sunt ortodoxa, dar pentru mine religia si biserica tin mai mult de traditii decat de credinta. Unele mi se par ok, altele deplasate. Si cred ca asa e cu fiecare religie.

A fost un subiect care m-a interesat mult timp, am studiat si in facultatea filosofia religiilor si am descoperit ca toate religiile au un punct comun. Asa ca am preferat sa-l pastrez pe acela. La biserica ma duc foarte rar, ultima oara am fost de Pasti si nici macar n-am intrat inauntru. La manastiri am fost vara asta in Moldova, dar ca turist, nu pentru alte motive.

gbrgeorge

Moderator

• Moderators
  • PipPipPipPipPip
  • 4,931 posts
Si eu am studiat ptr teologie la vremea scolii, dar conditiile de atunci m-au facut sa ma indrept catre altceva. As vrea si sunt tare curios sa vad biserici ortodocse de afara, adica alte popoare cum exprima cultura religioasa.

florin

Senior Member

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 730 posts
Pai in afara de Rusia si astia de prin jurul nostru nu prea mai ai unde sa gasesti ortodoxie, si acolo e cam ca la noi, de fapt un pic mai cum era la noi acum cativa ani cand era mai bisericoasa lumea. Zic de Ucraina, Moldova, Bulgaria, Serbia, unde am vazut cu ochii din dotare.

gbrgeorge

Moderator

• Moderators
  • PipPipPipPipPip
  • 4,931 posts
Grecii sunt si ei ortodocsi, nu ?

florin

Senior Member

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 730 posts
Ai dreptate.

gbrgeorge

Moderator

• Moderators
  • PipPipPipPipPip
  • 4,931 posts
Am gasit un articol interesant pe care vi-l propun sa il cititi :

Biserica este alcătuită din Proorocii şi sfinţii Vechiului şi Noului Testament, din îngeri şi din comunitatea istorică a credincioşilor vii, adormiţi şi din generaţiile viitoare, şi în ea se află unul şi acelaşi Har al lui Dumnezeu. Este o comunitate atât vizibilă cât şi invizibilă, divină ca şi umană. Ea este vizibilă, întrucât cuprinde comunităţi concrete de oameni care se închină lui Dumnezeu; este invizibilă întrucât îi cuprinde şi pe sfinţi şi pe îngeri. Este umană, întrucât membrii ei pământeni sunt păcătoşi; este divină, pentru că este Trupul lui Hristos. Dar nu există separare între vizibil şi invizibil, între Biserica militantă şi Biserica triumfătoare (după terminologia occidentală scolastică), deoarece ambele alcătuiesc, împreună, o singură realitate continuă. Biserica vizibilă, cea de pe pământ, trăieşte în deplină comuniune şi unitate cu întregul trup al Bisericii, al cărei Cap este Hristos. Astfel, deşi Ortodoxia foloseşte termenii de "Biserică vizibilă" şi "invizibilă", insistă foarte mult asupra faptului că nu sunt două Biserici, ci una singură (iar termenii sunt folosiţi doar în raport cu înţelegerea umană).Unitatea Bisericii nu este întreruptă în timp sau spaţiu şi nu este limitată doar la cei care trăiesc astăzi pe pământ. Unitatea Bisericii este comuniunea Sfintei Treimi cu toţi cei care trăiesc întru Dumnezeu: Sfinţii Îngeri, drepţii adormiţi şi toţi cei ce trăiesc pe pământ după poruncile lui Hristos şi cu puterea Duhului Sfânt.

cristi

Member

• Members
  • PipPip
  • 120 posts
Biserica reprezinta pentru mine un loc unde merg oameni sa se calce in picioare sa se imulzeasca si tot felul de manifestari animalice, nu ma intelegeti gresit nu sunt ateeu numai ca cred in felul meu. Manastirile cum bine spunea mai sus Nick sunt niste obiective culturale si incarcate de istorie, merge foarte rar la biserica ( de Pasti in general).
Eu am totusi o intrebare, Biblia spune : Nu te ruga la chip cioplit! Icoanele ce sunt?

gbrgeorge

Moderator

• Moderators
  • PipPipPipPipPip
  • 4,931 posts
Ai dreptate Cristi, dar nu toate Bisericile sunt asa. Sunt locuri (mai ales in tara) unde toti oamenii sunt ordonati, nu se imping, nu se inghesuie. Sunt Biserici unde mergi de placere. Bucurestiul asa s-a obisnuit din pacate

Marius

Administrator

• Owner
  • PipPipPipPipPip
  • 5,069 posts

View Postcristi, on Dec 21 2009, 11:30, said:

Eu am totusi o intrebare, Biblia spune : Nu te ruga la chip cioplit! Icoanele ce sunt?
Cristi, intrbarea asta cred ca se incadreaza mai bine in topicul: Adevaruri Biblice

But

Member

• Members
  • PipPip
  • 106 posts
Eu fiind crestin-ortodox,Biserica o vad ca pe casa lui Dumnezeu unde nu stiu daca ma simt mai bine,dar dupa ce ies din Biserica ma simt impacat cu mine chiar daca nu vorbesc cu un preot.Nu prea tin post,decat de Paste si uneori de Craciun,ma spovedesc o data pe an aproximativ dar nu ma pot impartasii. Eu cred cu putere zic eu in Dumnezeu dar din pacate nu ajung la Biserica decat odata la cateva luni..

gbrgeorge

Moderator

• Moderators
  • PipPipPipPipPip
  • 4,931 posts
Niciun crestin nu e OBLIGAT sa mearga la biserica.
Insa, stim cu totii cat de frecvent spune preotul ca trebuie sa mergem la biserica.
De ce se strang oamenii la biserica ? pai biblia spune ca e un mediu in care oamenii se incurajeaza intre ei, se roaga impreuna, exista si un moment in care citesc din Biblie si incearca sa-i patrunda intelesul. Merg pentru ca le place sa vorbeasca despre Dumnezeu.
Nu pentru ca vor avea beneficii materiale ori spirituale dupa. Nu merg la biserica pentru ca vor ajunge in rai daca o fac, nici pentru ca vor avea succes (cum fac de obicei la alegeri unii).

Garfield

Member

• Members
  • PipPip
  • 176 posts
Sunt ateu. Pentru mine biserica e zero!

Electronic

Member

• Members
  • PipPip
  • 77 posts
Dumnezeu si Mos Craciun exista.
Asa am fost robotizati de mici...ca ei exista !

Atat in cazul lui Mos Craciun, cat si al lui Dumnezeu, fiecare om isi va da seama (sau nu) de adevar la o anumita varsta!

Edited by Electronic, 16 May 2011 - 06:51 PM.

baiatul26

Registered User

• Juniors
  • 7 posts
pentru mine,biserica a devenit o afacere!daca iei calendarul crestin-ortodox de acum vreo 10 ani si pe cel de acum,o sa vezi cat de mult s-a-nrosit.

MirabelaIonita

Registered User

• Juniors
  • 4 posts
Loc de intrunire a babelor ipocrite si nesimtite! Biserica este defapt locul in care se intalnesc 2 sau mia multi oameni care discuta despre Dumnezeu, sau in sufletul fiecaruia. Biserica Referindu-ne la cladire e doar o institutie menita sa faca bani!

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users