dudu, on Dec 14 2009, 23:26, said:
[...] nu mai tin minte de Traian si Dochia (mitul formarii poporului roman).
La un moment dat tin minte ca ni se explica despre inca unul, al carui nume imi scapa acum, mit al romanitatii poporului.
Mitul etnogenezei (al formarii poporului roman) este, de fapt, cel al lui Traian si al Dochiei (fiica lui Decebal).
gbrgeorge, on Dec 15 2009, 21:18, said:
[...] mitul codrului lui Eminescu.
Eminescu a folosit in operele sale multe dintre marile mituri, nu numai romanesti, ci si universale. Nu exista un mit al codrului (in sensul definitiei mitului pe care am dat-o mai sus). Este vorba despre motivul codrului eminescian.
Mai jos voi enumera cateva dintre miturile ce apartin culturii noastre. Va rog sa-mi spuneti care vi se par cunoscute si unde ati auzit despre ele.
- divinităţi (Dumnezeu, Hristos, Sfântul Soare, Sânpetru, Ursitoarele, Maica Domnului, Sfânta Vineri, Sânicoara, Ion Sântion, Sfânta Duminica, Sfânta Miercuri, Sfântul Andrei);
- semizei (Zburătorul, Crăciun, Crăciuneasa, Luceafărul, Trif Nebunul);
- strămoşi arhetipali (Moşii, Uriaşii, Novacii, Moş Adam, Moaşa Iova / Eva, Tinereţe-fără-bătrâneţe - nu e vorba despre basmul cu aceeasi denumire);
- personificări calendaristico-meteorologice (Sântilie, Paparuda, Baba Dochia, Sânvăsii, Vântul Turbat, Moş Crivăţ, Zorilă);
- zâne bune (Iana Sânziana / Sora Soarelui, Sânzienele, Ileana Cosânzeana, Inia-Dinia, Piaza Bună);
- zâne rele (Iele, Rusalii, Piaza Rea);
- eroi arhetipali (Făt-Frumos, Agheran Viteazul, Aleodor împărat);
- personaje magice binevoitoare (Ageru-ochilor/ Ochilă, Ageru-pământului);
- demoni (Căţelul Pământului, Muma-Pădurii, Moşul-Codrului, Vâjbaba, Baba Cloanţa, Baba Hârca, Drăgaica, Vâlva, Joimăriţa, Ştima apei, Stafiile, Pricoliciul, Strigoii / Moroii, Spiriduşul, Dracul - şi variantele: Scaraoţchi, Nefârtache, Aghiuţă, Michiduţă, de asemenea, Sfânta Sâmbătă);
- iniţiaţi (Meşterul Manole, solomonarii);
- suflete sacralizate (Blajini / Rohmani);
- monştri (Balauri, Zmeul, Dulful, Ghionoaia, Scorpia, Căpcăuni, Strâmbă-lemne, Sfarmă-piatră, Ciută-nevăzută, Statu-palmă-barbă-cot);
- animale oraculare (Oaia năzdrăvană / Mioriţa, Pasărea Măiastră, Calul Năzdrăvan, Ariciul, Albina).