Jump to content

Omul modern in dialog cu miturile

10 replies to this topic

Nick

Senior Member

• Senior Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1,938 posts
Avand in vedere ca trebuie sa inchei o cercetare cu privire la relatia pe care o are sau nu o mai are omul modern cu miturile, v-as ruga sa discutam aici daca in zilele noastre mai credem in vreun mit.
Mitul (gr. mithos, fr. mythe) este o povestire fabuloasă care cuprinde credinţele popoarelor (antice) despre originea universului (cosmogeneză) şi a fenomenelor naturii, despre zei şi eroi legendari. Mitul implică fiinte spirituale, precum Dumnezeu, îngeri sau demoni, si personaje fantastice, ca de exemplu oameni-animale, precum şi existenţa unei alte lumi.
Exista foarte multe mituri si in credinta populara romaneasca, literatura noastra pastrand inca legatura ca acele "istorii sacre" despre care vorbea Eliade, iar miturile fundamentale ale culturii noastre sunt: mitul erotic (Zburatorul), al etnogenezei (formarea poporului roman), al sacrificiului pentru creatie (Mesterul Manole), al atitudinii in fata mortii (Miorita).
Este vreun mit in credeti? Daca da, de ce? Daca nu, de ce? Puteti sa-mi dati exemple de mituri romanesti despre care ati auzit? Cum vedeti viitorul in ceea ce priveste credinta in mituri?

Edited by Nick, 14 December 2009 - 08:59 PM.

demy

Member

• Members
  • PipPip
  • 228 posts
Am auzit de cele mentionate de tine, probabil si de altele in plus, care nu imi vin acum in minte.
Nu cred pur si simplu intr-un mit, ar fi mult spus, dar poate unele idei ar putea fi adaptate la realitatea de azi, iar altele folosite pentru a intelege mentalitatea traditionala veche.

Cum vedeti viitorul in ceea ce priveste credinta in mituri?
Prea putini sunt interesati de trecut (sau intelegerea prezentului), majoritatea privesc critic viitorul si atat. Prin urmare, miturile cred c-o vor duce din ce in ce mai prost.

dudu

Senior Member

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 661 posts
Cele 4 mituri enumarate de Nick reprezinta, daca-mi aduc eu aminte bine, Miturile romanesti impreuna cu prelucrarile lor - studiate in scoala - nu mai tin minte de Traian si Dochia (mitul formarii poporului roman) dar restul in mod cert: Calin file de poveste, Mesterul Manole, Miorita
La un moment dat tin minte ca ni se explica despre inca unul, al carui nume imi scapa acum, mit al romanitatii poporului.

Despre cele de mai sus si "intruparile" lor literare ale lui Eminescu, Blaga, samd pot spune ca, la vremea respectiva, mi-au placut mult

gbrgeorge

Moderator

• Moderators
  • PipPipPipPipPip
  • 4,900 posts
Cu miturile astea am crescut, daca stam sa ne gandim. Ptr mine miturile reprezinta esenta unei povesti. Cred in ele pana la granita realitatii. Imi plac cele legate despre lupta intre bine si rau, despre divinitate. Ca noi toti, am citit si invatat despre Mesterul Manole, despre Miorita, am citit mitul codrului lui Eminescu.

Nick

Senior Member

• Senior Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1,938 posts

View Postdudu, on Dec 14 2009, 23:26, said:

[...] nu mai tin minte de Traian si Dochia (mitul formarii poporului roman).
La un moment dat tin minte ca ni se explica despre inca unul, al carui nume imi scapa acum, mit al romanitatii poporului.

Mitul etnogenezei (al formarii poporului roman) este, de fapt, cel al lui Traian si al Dochiei (fiica lui Decebal).

View Postgbrgeorge, on Dec 15 2009, 21:18, said:

[...] mitul codrului lui Eminescu.

Eminescu a folosit in operele sale multe dintre marile mituri, nu numai romanesti, ci si universale. Nu exista un mit al codrului (in sensul definitiei mitului pe care am dat-o mai sus). Este vorba despre motivul codrului eminescian.

Mai jos voi enumera cateva dintre miturile ce apartin culturii noastre. Va rog sa-mi spuneti care vi se par cunoscute si unde ati auzit despre ele.

- divinităţi (Dumnezeu, Hristos, Sfântul Soare, Sânpetru, Ursitoarele, Maica Domnului, Sfânta Vineri, Sânicoara, Ion Sântion, Sfânta Duminica, Sfânta Miercuri, Sfântul Andrei);
- semizei (Zburătorul, Crăciun, Crăciuneasa, Luceafărul, Trif Nebunul);
- strămoşi arhetipali (Moşii, Uriaşii, Novacii, Moş Adam, Moaşa Iova / Eva, Tinereţe-fără-bătrâneţe - nu e vorba despre basmul cu aceeasi denumire);
- personificări calendaristico-meteorologice (Sântilie, Paparuda, Baba Dochia, Sânvăsii, Vântul Turbat, Moş Crivăţ, Zorilă);
- zâne bune (Iana Sânziana / Sora Soarelui, Sânzienele, Ileana Cosânzeana, Inia-Dinia, Piaza Bună);
- zâne rele (Iele, Rusalii, Piaza Rea);
- eroi arhetipali (Făt-Frumos, Agheran Viteazul, Aleodor împărat);
- personaje magice binevoitoare (Ageru-ochilor/ Ochilă, Ageru-pământului);
- demoni (Căţelul Pământului, Muma-Pădurii, Moşul-Codrului, Vâjbaba, Baba Cloanţa, Baba Hârca, Drăgaica, Vâlva, Joimăriţa, Ştima apei, Stafiile, Pricoliciul, Strigoii / Moroii, Spiriduşul, Dracul - şi variantele: Scaraoţchi, Nefârtache, Aghiuţă, Michiduţă, de asemenea, Sfânta Sâmbătă);
- iniţiaţi (Meşterul Manole, solomonarii);
- suflete sacralizate (Blajini / Rohmani);
- monştri (Balauri, Zmeul, Dulful, Ghionoaia, Scorpia, Căpcăuni, Strâmbă-lemne, Sfarmă-piatră, Ciută-nevăzută, Statu-palmă-barbă-cot);
- animale oraculare (Oaia năzdrăvană / Mioriţa, Pasărea Măiastră, Calul Năzdrăvan, Ariciul, Albina).

gbrgeorge

Moderator

• Moderators
  • PipPipPipPipPip
  • 4,900 posts

View PostNick, on Dec 17 2009, 20:00, said:

- divinităţi (Dumnezeu, Hristos, Sânpetru, Ursitoarele, Maica Domnului, Sfânta Vineri, Sfânta Duminica, Sfânta Miercuri, Sfântul Andrei);
- strămoşi arhetipali (Moşii, Uriaşii, Novacii);
- zâne bune (Iana Sânziana / Sora Soarelui, Sânzienele, Ileana Cosânzeana, Inia-Dinia, Piaza Bună);
- eroi arhetipali (Făt-Frumos, Aleodor împărat);
- personaje magice binevoitoare
- demoni (Muma-Pădurii, Baba Cloanţa,Dracul - şi variantele: Scaraoţchi, Nefârtache, Aghiuţă, Michiduţă, de asemenea, Sfânta Sâmbătă);
- monştri (Balauri, Zmeul, Ghionoaia, Scorpia, Căpcăuni, Strâmbă-lemne, Sfarmă-piatră, Statu-palmă-barbă-cot);
- animale oraculare (Oaia năzdrăvană / Mioriţa, Pasărea Măiastră, Calul Năzdrăvan, Ariciul, Albina).

Aici sunt cei de care am auzit eu din basmele lui Petre Ispirescu, snoave populare si din diferite carti de povesti pe care le-am citit in anii copilariei.

Robotelu

Senior Member

• Senior Members
  • PipPipPipPipPip
  • 2,585 posts
Inca un topic interesant, inca un "Up". :emo-secret:

Mai jos voi enumera cateva dintre miturile ce apartin culturii noastre. Va rog sa-mi spuneti care vi se par cunoscute si unde ati auzit despre ele.

- divinităţi (Dumnezeu, Hristos, Sfântul Soare, Sânpetru, Ursitoarele, Maica Domnului, Sfânta Vineri, Sânicoara, Ion Sântion, Sfânta Duminica, Sfânta Miercuri, Sfântul Andrei);
- semizei (Zburătorul, Crăciun, Crăciuneasa, Luceafărul, Trif Nebunul);
- strămoşi arhetipali (Moşii, Uriaşii, Novacii, Moş Adam, Moaşa Iova / Eva, Tinereţe-fără-bătrâneţe - nu e vorba despre basmul cu aceeasi denumire);
- personificări calendaristico-meteorologice (Sântilie, Paparuda, Baba Dochia, Sânvăsii, Vântul Turbat, Moş Crivăţ, Zorilă);
- eroi arhetipali (Făt-Frumos, Agheran Viteazul, Aleodor împărat);
- personaje magice binevoitoare (Ageru-ochilor/ Ochilă, Ageru-pământului);
- demoni (Căţelul Pământului, Muma-Pădurii, Moşul-Codrului, Vâjbaba, Baba Cloanţa, Baba Hârca, Drăgaica, Vâlva, Joimăriţa, Ştima apei, Stafiile, Pricoliciul, Strigoii / Moroii, Spiriduşul, Dracul - şi variantele: Scaraoţchi, Nefârtache, Aghiuţă, Michiduţă, de asemenea, Sfânta Sâmbătă);
- iniţiaţi (Meşterul Manole, solomonarii);
- suflete sacralizate (Blajini / Rohmani);
- monştri (Balauri, Zmeul, Dulful, Ghionoaia, Scorpia, Căpcăuni, Strâmbă-lemne, Sfarmă-piatră, Ciută-nevăzută, Statu-palmă-barbă-cot);

Deci, in ordinea inmormantarii :lol: :
- divinitati: toti, mai putin nenea Ion Santion
- semizei: toti, cu exceptia lui Trif Nebunul; asta suna mai degraba a nickname :))
- stramosi arhetipali: n-am auzit de Novacii, desi e o localitate prin Gorj numita Novaci(branza buna pe-acolo, care vrei... :)))
- personificări calendaristico-meteorologice: n-am auzit de Sanvarsii ala...
- zane bune: cine-i Inia-Dinia? Are un nume de... firma de iaurt!
- zane rele: de toate am auzit
- eroi arhetipali: Arghean Viteazul ala nu-mi aprinde niciun beculet...
- personaje magice binevoitoare: cred ca am auzit de ei prin basme...
- demoni: mai bine ii scriu pe aia de care am auzit: Muma-Pădurii, Baba Cloanţa, Drăgaica, Stafiile, Pricoliciul(la OTV -_- ), Strigoii / Moroii, Spiriduşul, Dracul şi variantele: Scaraoţchi, Aghiuţă, Michiduţă.
- initiati: doar de Mesteru' Manole
- suflete sacralizate: n-am auzit de ei...
- monstrii: n-am auzit de Dulful(asta suna a joc cu ratuste)
-animale oraculare: de astea am auzit.

Nick

Senior Member

• Senior Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1,938 posts
Eh, e clar! Biserica si basmele ne creeaza si ne intretin cultura, Robotelu, dar nici astea nu prea mai dau randament :emo-secret:

Off: Lucrarea a fost incheiata cu brio, iar concluzia a fost exact cea de mai sus.

Robotelu

Senior Member

• Senior Members
  • PipPipPipPipPip
  • 2,585 posts
Nu stiu daca, chiar ne creeaza si intretin cultura. Mai degraba ne creeaza o frica(atractie) de(pentru) ceva si o intretin in functie de cat de mult suntem dispusi sa credem. :lol:
Intr-adevar, metodele nu prea mai dau randament, dar e vina societatii. De ce spun asta? Pai, daca ne gandim un pic, de la cine am auzit noi toate legendele astea? Cred ca peste 80% dintre noi vor raspunde ca de la bunici. Unde se afla buncii astia? De obicei la tara(zicea un nene ca "nemurirea s-a nascut la tara", da' am uitat cum il cheama :)) ). De ce nu se mai transmit miturile astea la fel de mult? Pentru ca boracimea prefera sa in fata tv-ului, calculatorului, etc decat sa asculte hodorogii aia cum troncan acolo de Baba Dochia sau Muma-Padurii.
"Ce Paparude si Sanziene!? Uite aici headshot cu awp-ul prin cutie!" :emo-secret:

Nick

Senior Member

• Senior Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1,938 posts
Lucian Blaga este acel "nene" :emo-secret:
Ai dreptate, dar este absolut normal ca, simultan cu progresul tehno-stiintific, sa se inregistreze si decadenta acestor credinte, ceea ce nu presupune, totusi, sa si uitam tot ce avem din vremuri stravechi.

Edited by Nick, 10 April 2010 - 08:50 AM.

Garfield

Member

• Members
  • PipPip
  • 176 posts
Nu am nicio superstitie. Nici macar in doamne-doamne nu cred!

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users