Jump to content

Romanii din afara tarii trebuie sa aiba drept de vot?

34 replies to this topic

Poll: Care e parerea ta cu privire la dreptul de vot al diasporei? (17 member(s) have cast votes)

Sa se interzica votul diasporei?

1. Da (9 votes [50.00%])

Percentage of vote: 50.00%

2. Nu (9 votes [50.00%])

Percentage of vote: 50.00%

Vote Guests cannot vote

Marius

Administrator

• Owner
  • PipPipPipPipPip
  • 4,970 posts
Dupa scandalul aparut in urma turul doi al alegerlor prezidentiale, tot mai multi promoveaza ideea modificarii Constitutiei si interzicerea dreptului de vot pentru romanii din afara tarii.
Argumentatia pentru aceasta propunere este ca atita vreme cit romanul nu traieste in Romania, deci nu plateste taxe in Romania, n-ar trebui sa aiba drept de vot.
Tu ce parere ai?

R_a_z_v_a_n

Senior Member

• Senior Members
  • PipPipPipPipPip
  • 3,158 posts
Absurd. Care va sa zica, am plecat din tara, mi-am pierdut cetatenia?
Votat NU.

LE: Ce buni au fost banii intrati in tara din diaspora.

Edited by R_a_z_v_a_n, 09 December 2009 - 10:36 AM.

dragos_suma

Junior Member

• Members
  • Pip
  • 38 posts
Categoric NU. Urmatorul pas care va fi: nu mai au drept de vot anumite categorii sociale , ne intoarcem la votul cenzitar ... ca sa prevenim mita electorala....

Catalin

Devoted Member

• Owner
  • PipPipPipPipPip
  • 3,527 posts
Am votat DA.
De ce trebuie să hotărască cel care nu trăieşte în conditiile de aici, cine trebuie să ne conducă? Iar noi trebuie să trăim şi să suportăm condiţiile datorate voturilor celoe ce până la urmă au ales să de-a bir cu fugiţii. Dacă a ales să trăiască în altă societate, nu mi se pare corect să aibă un cuvânt de spus când se hotărăşte ceva aici. Oricum pe ei nu-i afectează ca pe noi.

R_a_z_v_a_n

Senior Member

• Senior Members
  • PipPipPipPipPip
  • 3,158 posts
Au facut diferenta cei din diaspora, dar sa nu uitam ca au votat 5 milioane de romani, bastinasi sau cum vreti sa le ziceti.
Acuzam aiurea cei 100 de mii care au votat pro.

gbrgeorge

Moderator

• Moderators
  • PipPipPipPipPip
  • 4,900 posts
Am votat DA, ptr ca pana acum nu a contat niciodata ce au decis cei de afara si deodata, brusc ne intereseaza. Se poate ca peste 50% dintre ei sa revina acasa din cauza pierderii serviciului. Problema e ca nu i-a reprezentat Basescu cum trebuie afara si totusi l-au votat...

Stefan

Senior Member

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 783 posts

View PostCatalin, on Dec 9 2009, 13:58, said:

Am votat DA.
De ce trebuie să hotărască cel care nu trăieşte în conditiile de aici, cine trebuie să ne conducă? Iar noi trebuie să trăim şi să suportăm condiţiile datorate voturilor celoe ce până la urmă au ales să de-a bir cu fugiţii. Dacă a ales să trăiască în altă societate, nu mi se pare corect să aibă un cuvânt de spus când se hotărăşte ceva aici. Oricum pe ei nu-i afectează ca pe noi.
+1! Votat da! Au plecat ca nu le convenea, acum au votat asa....sa se intoarca!

Catalin

Devoted Member

• Owner
  • PipPipPipPipPip
  • 3,527 posts

View PostR_a_z_v_a_n, on Dec 9 2009, 13:19, said:

Acuzam aiurea cei 100 de mii care au votat pro.
Nu e deloc aiurea.
Cei care au plecat de mulţi ani din ţară, chiar dacă citesc presa şi sunt informaţi, nu au contact direct cu realitatea. Nu sunt afectaţi, direct, de reglementări, de taxe şi impozite, chiar şi de o viziune sau alta asupra viitorului - în sănătate, educaţie etc.

gbrgeorge

Moderator

• Moderators
  • PipPipPipPipPip
  • 4,900 posts
Dar 90% au familii aici, nu ?

Stefan

Senior Member

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 783 posts
Si cu ce ma incalzeste ca au familii aici? Eu cand m-am mutat in Focsani, pentru ca viza de flotant nu avea minim 3 luni "vechime" nu am fost lasat sa votez la locale, pentru ca "nu pot avea o parere obiectiva"!

R_a_z_v_a_n

Senior Member

• Senior Members
  • PipPipPipPipPip
  • 3,158 posts
Cum cu ce te incalzeste? Au fost buni banii care au intrat in tara anul trecut?

tinkerbell

Member

• Members
  • PipPip
  • 102 posts
daca ar trebui sa voteze cei din diaspora pentru banii pe care ii trimit in tara, ar trebui sa ii lasam si pe strainii care vin sa investeasca aici , ca doar aduc sute de mii de euro, daca nu mai mult.
NU AR TREBUI SA VOTEZE CEI DIN DIASPORA pentru ca nu ei simt pe pielea lor ceea ce se intampla in tara.

Edited by tinkerbell, 10 December 2009 - 09:21 AM.

Catalin

Devoted Member

• Owner
  • PipPipPipPipPip
  • 3,527 posts

View PostR_a_z_v_a_n, on Dec 10 2009, 09:08, said:

Cum cu ce te incalzeste? Au fost buni banii care au intrat in tara anul trecut?
Păi să voteze numai familiile lor, respectiv numai cei ce stau in ţară, nu şi ei.
Şi ce legătură au banii trimişi de ei cu acest subiect ?
LE:
Foarte corect a punctat tinkerbell în privinţa banilor trimişi în ţară de cei de afară. :))

Edited by Catalin, 10 December 2009 - 09:26 AM.

R_a_z_v_a_n

Senior Member

• Senior Members
  • PipPipPipPipPip
  • 3,158 posts
Din punctul meu de vedere e o discutie sterila avand in vedere ca DOAR in astfel de momente se pun probleme de genul asta. De ce nu s-a contestat dreptul la vot in 2004? Sau in alti ani cu alegeri parlamentare sau prezidentiale?
Pai nu, ca acum nu a iesit cine-am vrut noi si ai sa boicotam tot. :))

PS: Repet, mi-am anulat votul! :(

Catalin

Devoted Member

• Owner
  • PipPipPipPipPip
  • 3,527 posts
E sterilă că nu ai tu argumente solide?
E simplu, până acum prezenţa celor de afară la vot era mică, nesemnificativă. Dar dintr-o dată au început să fie aşa interesaţi de ţara asta. Dacă interesul lor a explodat aşa, să se întoarcă în tară. Să trăiască aici, cu greutăţile şi problemele de aici.
De ce să influenţeze rezultatul alegerilor cei care nu au nicio legătură cu condiţiile de aici. Doar stau pe margine, trăiesc în alte condiţii, dar aşa trebuie să influenţeze şi să stabilească ei cum să trăim noi aici. Dacă au ales să plece acolo, asta e.
Să voteze numai dacă se întorc şi trăiesc aici cu noi în mocirla asta.

R_a_z_v_a_n

Senior Member

• Senior Members
  • PipPipPipPipPip
  • 3,158 posts
Argumente solide pentru ce?
Trebuiesc aduse argumente solide pentru a interzice votul diasporei, sau mai bine zis, a romanilor plecati in strainatate sa munceasca.
Da, dintr-o data s-a trezit spiritul civic al cetatenilor diasporei si au iesit la vot. Unde e problema?

Repet intrebarea, in alti ani de ce nu a fost contestat votul diasporei? Cea cu numarul mic si nesemnificativ nu e concludent.

Catalin

Devoted Member

• Owner
  • PipPipPipPipPip
  • 3,527 posts
Spune-ne tu un argument solid datorită căruia crezi că trebuie să voteze cei din afară.
Şi de ce nu e concludent argumentul cu „subitul interes al diasporei pt ce se întâmpla aici”, doar aşa că nu vrei tu? Spune de ce nu e concludent.
Citeşte posturile de mai sus şi ai să vezi care sunt argumentele pt ca cei din diaspora să nu voteze. Iar singurul argument pentru ca ei să voteze este că au trimis bani în ţară.

R_a_z_v_a_n

Senior Member

• Senior Members
  • PipPipPipPipPip
  • 3,158 posts
Eu am zis o data.
Nu cei care cred ca merita sa voteze diaspora trebuie sa aduca argumente ci cei care contesta acest lucru.
Momentan constitutia permite ca TOTI cetatenii romani sa poata sa-si exprime acest drept. :))

Catalin

Devoted Member

• Owner
  • PipPipPipPipPip
  • 3,527 posts
Ce ai zis domne?
Aici dezbatem dacă e corect ca cei din diaspora să voteze sau nu. Te-am întrebat care sunt argumentele pentru care crezi că e corect să voteze.
Iar tu în loc să ne spui un motiv pentru care crezi acest lucru, ne povesteşti pe aici ce prevede constituţia şi că ţi se pare absurd, dar nu poţi spune de ce.
Un argument pt care cred că cei de afară nu trebuie să voteze este că nu sunt afectaţi, direct, de reglementări, de taxe şi impozite, sau de o viziune ori alta asupra viitorului - în sănătate, educaţie etc.
De asemenea datorită ignoranţei lor s-au putut frauda voturile din secţiile de votare din afară, tocmai pentru că nu îi interesează. Am intrat în analele istoriei cu acele procente câştigate de Basescu, 95% procentaj numai pentru un singur candidat, nu s-a mai întâmplat niciodată, la nimeni. Dacă tot îi doare undeva, de ce ar trebui să mai voteze, oricum nu-i interesează.

R_a_z_v_a_n

Senior Member

• Senior Members
  • PipPipPipPipPip
  • 3,158 posts

View PostCatalin, on Dec 10 2009, 12:23, said:

Iar tu în loc să ne spui ...

Care va sa zica sunteti mai multi cei carora trebuie sa VA spun, nu? :))

Faptul ca in 2008 s-au varsat la bugetul tarii aprox. 11 milioane de euro de la cei aproximativ 2 milioane de romani plecati la munca e suficient?

LE: Si daca nu s-a mai intamplat asta presupune automat ca nici nu trebuia sa se-ntample?

Edited by R_a_z_v_a_n, 10 December 2009 - 12:29 PM.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users