Jump to content

Unitati de elita din Romania - Politia vs Jandarmeria vs MApN vs SPP vs SRI vs SIE

12 replies to this topic

Stefan

Senior Member

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 783 posts
La noi care-i echivalentul celor prezentate in topicul Unitati de elita ale politiei? As zice DPIR, dar nu sunt sigur...

Marius

Administrator

• Owner
  • PipPipPipPipPip
  • 5,069 posts
In Romania echivalentul este SIAS la nivel central si DPIR la nivel teritorial.

Stefan

Senior Member

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 783 posts
Multam pentru raspuns, Marius! :good:

Borisake

Senior Member

• Senior Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1,599 posts
Si S.P.I.R. ce mai face?
Plus ca in Ro daca iei la puricat toate serviciile, fie ele Politie, MApN, Jandarmeria, SPP, SRI, SIE, etc. toate au in componenta lor trupe de elita.
Intrebarea este: care dintre toate serviciile respective au trupele cele mai de elita? Se pot compara prin dotare, pregatire fizica, pregatire tactica, pregatire teoretica, misiuni? Isi gasesc ele locul intre elite?

Catalin

Devoted Member

• Owner
  • PipPipPipPipPip
  • 3,541 posts
Cred că te referi la SSPIR, care este unitatea „locală” a Bucureştiului.
Prin legea de funcţionare fiecare au atribuţii şi competenţe diferite. Deci nu se pot compara misiunile unora cu ale altora. Se pregătesc (antrenează) pentru situaţii diferite.

Borisake

Senior Member

• Senior Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1,599 posts
Ok, cum spui tu SSPIR, dar tot a Politiei este si de aici intrebarea; astia de cine apartin direct, ce misiuni au, ca ii vezi si in tara, nu numai in Buc?
Si oricum din filmulete de aici Unitati de elita ale politiei unde ne este prezentata unitatea de elita a Poloniei (BOA) Biuro Operacji Antyterrorystycznych -Biroul Operatiuni Antiteroriste, ei se ocupa de prevenirea si combaterea terorismului, nu cu scandaluri de cartier sau reglari de conturi intre bandele rivale, cu astfel de fenomene se ocupa Politia; cum sunt la noi SSPIR, DPIR, SIAS, ... si cate mai sunt ele. Pe teritoriul RO, singura unitate abilitata dintre (n), cu caracter de prevenire si combatere a terorismului este Brigada Antiterorista a SRI-ului, restul sunt coparticipante.
Inchipuie-ti ca si MApN are trupa antitero, sub numele de DIR ca si Jandarmeria, BSIJ si multe altele.
Este foarte mult de discutat pe teme asta si pana la urma nu stiu daca este bine s-o facem aici, nu ca se spun secrete, ca cu un simplu Google se rezolva necunoscuta, dar poate este mai bine.

Catalin

Devoted Member

• Owner
  • PipPipPipPipPip
  • 3,541 posts
Legislaţia diferă de la stat la stat, la fel şi competenţele acestor unităţi.

Marius

Administrator

• Owner
  • PipPipPipPipPip
  • 5,069 posts
SSPIR-ul este unitatea de interventie din Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti
Daca nu ai incredere in ce am scris, convinge-te singur: Serviciul Special de Politie pentru Interventie Rapida
Ca sa intelegi, Inspectoratele judetene au in componenta lor DPIR, iar Directia Generala de Politie Bucuresti are SSPIR. Structurile sunt identice si au aceleasi atributii, singura deosebire este denumirea. Toate sunt coordonate la nivel central se SIAS.
SIAS-ul este structura in IGPR. Pe ei ii poti vedea prin tara, SSPIR-ul are competenta teritoriala doar Bucurestiul.
Aceste unitati de elita ale politiei au ca atributii de baza:
  • intervin prin metode si procedee specifice pentru capturarea sau neutralizarea infractorilor foarte periculosi si/sau inarmati, eliberarea ostaticilor, a persoanelor rapite sau sechestrate;
  • executa interventii in cazul jafurilor sau atacurilor comise de infractori inarmati si participa la prinderea infractorilor periculosi ori violenti;
  • participa la finalizarea unor actiuni de prindere in flagrant a infractorilor;
  • acorda spijin de specialitate si executa paza sau insotirea unor transporturi speciale;
Aceste atributii, sunt similare SWAT-ului din Statele Unite.
Nici SWAT-ul nu are atributii de lupta antitero, pentru asta sunt alte structuri (Delta Force etc.).
In ceea ce priveste unitatea de elita de politiei poloneze - BOA, in Polonia, probabil atributii de combatere a terorismului le are politia, asta tine de organizarea ministerului respectiv.

Borisake

Senior Member

• Senior Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1,599 posts
Da, nu eram informat cu ce atributii au unele forte de elita, acum am aflat si eram uluit de nr lor si faptul ca mi se parea ca se calca pe picioare in cadrul Politiei.
Faceam referire la alte forte de elita si am subliniat ca doar unele au atributii pe plantul combateri si prevenirii terorismului, pt ca toate au ca baza fenomenul asta. Terorismul inseamna mult mai mult decat cred unii, evident intrebarea mea avea ca scop doar fortele noastre si de unde pana unde au ele competente.

UbyOne

Junior Member

• Juniors
  • Pip
  • 26 posts
SPIR-Serviciul Politiei de Interventie Rapida,este numai in Bucuresti;

DPIR-Departamentul Politie de Interventie Rapida,este in teritoriu(provincie cum le place la bucuresteni sa zica) :D

Borisake....fiecare structura(cele de care vorbim aici) din Ro are cate o trupa de elita,da' fiecare au alte atributii(coopereaza intre ele,da'nu se baga una peste alta)...

Marius

Administrator

• Owner
  • PipPipPipPipPip
  • 5,069 posts

View PostUbyOne, on Oct 27 2009, 06:49, said:

DPIR-Departamentul Politie de Interventie Rapida
D-ul era de la detasament, dar le-a fost schimbata denumirea in SIR - Serviciu de Interventie Rapida. :D

TEFF

Member

• Members
  • PipPip
  • 61 posts
dar de Acvila nu pomeneste nimeni?

Marius

Administrator

• Owner
  • PipPipPipPipPip
  • 5,069 posts
In urma unor frustrari ale sefilor din Jandarmerie cu importante relatii in viata politica, GSPI Agvila a fost desfintata.
Am scris ceva despre asta in topicul: G.S.P.I. "Acvila" vs Jandarmeria

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users