Marius
Jan 27 2009, 13:57
Leasing-ul este o operatiune comerciala prin care o parte denumita locator/finantator transmite pentru o perioada determinata dreptul de folosinta a unui lucru al carui proprietar este catre alta parte, denumita utilizator, la solicitarea acesteia din urma, contra unei plati periodice, denumita rata de leasing, iar la sfarsitul perioadei de leasing locatorul/finantatorul se obliga sa respecte dreptul de optiune al utilizatorului de a cumpara bunul, de a prelungi contractul de leasing ori de a inceta raporturile contractuale.
In Romania, contractul de leasing este reglementat prin Ordonanta Guvernamentala nr. 51/1997, republicata in Monitorul Oficial nr. 9 din 12.01.2000, operatiunile de leasing constituind o noua categorie de fapte de comert care se adauga la cele prevazute de art. 3 Cod Comercial.
Sa discutam tot ce tine de aceast lucru, probleme, analize etc.
Legionaru'
Jan 28 2009, 00:48
Eu am achizitionat masina in sistem leasing si am fost foarte multumit de modul cum s-au miscat.Aprobat dosarul foarte repede,virat banii la fel.De fiecare data cand am avut nevoie de vreun document l-am capatat in aceeasi zi sau cel tarziu ziua urmatoare.
Data viitoare voi apela cu incredere la aceeasi firma de leasing.
Eu unul sunt anti-leasing pentru simplul motiv ca ajung sa platesc cu mult peste valoarea reala a bunului achizitionat prin aceasta metoda. Nu imi place sa platesc pentru un produs timp de 5 ani, timp in care acel produs nu este al meu, pentru ca, dupa 5 ani si produsul platit odata si jumatate sa fie in sfrarsit AL MEU.
Legionaru'
Jan 28 2009, 19:06
Eu dupa un an am inchis leasing-ul.Am platit in plus fata de pretul DDP al masinii 1000 de euro.
Daca stateam 5 ani plateam 3200 euro in plus fata de pretul DDP al masinii.Nu mi se pare extraordinar de mult.
Marius
Mar 28 2009, 03:35
C?teva mii de mașini, returnate firmelor de leasing
Companiile de leasing se confruntă cu cel mai mare val de recuperări de bunuri din istoria acestei piețe, ?n condițiile ?n care tot mai mulți clienți nu ?și pot plăti ratele.
Din ultimul trimestru al anului trecut și p?nă ?n prezent, firmele de leasing au recuperat circa 3.000 de bunuri, potrivit unor estimări din piață, ?n special mașini, dar și diverse echipamente și c?teva proprietăți imobiliare.
Leasingul auto s-ar putea scumpi dacă Guvernul va interzice companiilor să-şi recupereze taxa pe valoare adăugată aplicată ratelor.
Potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă, companiile niu ?şi mai pot deduce TVA-ul pentru achiziţiile de vehicule cu motoare de maxim 3,5 litri, prevederea aplic?ndu-se şi clienţilor care aparţin firmelor de leasing financiar.
Astfel, TVA nu mai poate fi dedus nici pentru cumpărarea de bunuri destinate vehiculelor, inclusiv carburanţi, piese de schimb sau componente pentru ?ntreţinere, reparaţii sau modificări ?n regie proprie.
Potrivit Asociaţiei Societăţilor Financiare, anularea deductibilităţii TVA pentru achiziţia de maşini va lovi ?n transportatori şi ?n sectorul serviciilor financiare.
claudiusnc
Apr 4 2009, 12:41
Super tare!
Mai este si impozitul forfetar de 6500 RON...si gata, inchidem obloanele!
Deci...votati-i in continuare!
Societatile de leasing au modificat in timp clauzele contractuale astefl incat au trnsformat operatiunea intr-una financiara.
Utilizatorul are un singut drept, sa primeasca bunul finantat.
in rest numai obligatii. platesti, indiferent de situatie.
?n contractul de leasing, obligatiile vanzatorului sunt:
? sa livreze un echipament de calitate, adica ?n stare de functionare
? sa asigure asistenta tehnica a personalului care ?l va exploata;
? sa asigure piesele de schimb necesare reparatiilor ;
? sa efectueze reparatiile echipamentului ?nchiriat, ?n masura ?n care defectiunile nu sunt din culpa utilizatorului .
Utilizatorul (beneficiarul) are obligatia:
? sa plateasca ratele chiriei, la termenele si conditiile stipulate ?n contract;
? sa exploateze bunul ?nchiriat prin respectarea instructiunilor tehnice;
? sa nu efectueze modificari ?n constructia echipamentului ?nchiriat; ?n cazul ?n care asemenea modificari sunt necesare, utilizatorul are obligatia sa solicite acordul societatii de leasing;
? sa conserve bunul ?n stare de functionare ;
? sa asigure echipamentul ?nchiriat ?n folosul societatii de leasing.
Societatea de leasing are, la randul ei, cateva obligatii a caror aducere la ?ndeplinire se ?ntemeiaza pe clauzele stipulate ?n contract . Astfel, societatea de leasing are obligatia sa ?nlocuiasca bunul avariat. De asemenea, societatea de leasing poate ?nlocui echipamentul ?nvechit, uzat sau depasit. Aceasta ?nlocuire implica perceperea unei chirii majorate.
Societatea de leasing are dreptul sa controleze modul ?n care este exploatat echipamentul de catre beneficiar. ?n acelasi timp, este ?ndrituita sa vanda echipamentul locatarului ?n conditiile examinate ?n subcapitolele anterioare.
Daca beneficiarul nu plateste ratele la termenele si ?n conditiile stipulate ?n contract societatea de leasing are dreptul sa rezilieze de plin drept contractul, iar clientul are obligatia: sa restituie echipamentul; sa suporte cheltuielile aferente; sa plateasca ratele restante ale chiriilor. Mai mult, beneficiarul este obligat sa plateasca o indemnizatie forfetara de reziliere, care reprezinta ratele restante viitoare. Toate acestea pun ?n evidenta existenta unor conditii severe impuse de institutia finantatoare beneficiarului. Toate aceste masuri au caracter sanctionator, de pedepsire a utilizatorului.
Finantatorul primeste bunul ?napoi, avand posibilitatea sa-l re?nchirieze unei alte persoane sau sa-l vanda, ?n timp ce primeste si plata integrala a tuturor ratelor, calculate ?n raport cu viata economica a echipamentului respectiv.
Cu toata severitatea acestor masuri ?n privinta beneficiarului, instantele arbitrale s-au pronuntat constant ?n favoarea creditorului, argumentul evocat fiind ca, ?n felul acesta utilizatorul, primul interesat ?n ?ncheierea unui contract de leasing, trebuie sa respecte cu scrupulozitate toate clauzele contractului, deoarece numai ?n cazul unui asemenea comportament, au de castigat toate partile implicate, iar afacerea se deruleaza cu succes.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please
click here.