Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Sistemul bonus-malus la Casco si RCA din 2010
Romania Forum > Utile > Legislatie
Catalin
Primele RCA vor creste in 2010 cu aproximativ 20-30% in functie de asigurator. In 2009 au existat cresteri intre 30% si peste 100%. La Casco, va fi o crestere de aprox 10%, datorita faptului ca oricum deja preturile sunt foarte mari.
Majoritatea asiguratorilor au stabilit care este "clientul-target" (ideal) pe care si-l doresc:
  • are peste 30 ani,
  • permis de cel putin 4 ani,
  • studii superioare,
  • este angajat,
  • casatorit,
  • cu copil minor,
  • conduce o masina peste medie (cu o valoare de nou in jur de 20.000 euro).
Sistemul bonus-malus
Introducerea sistemul bonus-malus pentru RCA, incepand cu 1 ianuarie 2010, cel mai probabil va responsabiliza soferii romani, pentru a nu plati prime cu pana la 200% mai mari, in cazul in care au mai multe daune intr-un an.
De exemplu, un sofer care nu a avut niciun accident intr-o perioada de un an poate primi un bonus de 10%, reducerea putand ajunge chiar si la 50% din pretul politei in decurs de 7 ani, in absenta unui eveniment rutier. In acelasi timp, pentru soferii cu daune, la tariful RCA se va aplica un coeficient de malus de 45% pentru primul eveniment rutier si o majorare de pana la 200% in cazul celor care produc mai multe accidente.

Persoanele fizice si utilizatorii persoane fizice ai unor autovehicule comercializate in leasing vor fi probabil mai responsabili, datorita majorarilor de prima pentru o dauna (+45%) sau doua (+80%), platite in baza politei precedente. Dar sistemul nu va functiona de la inceput. Anul 2010 va fi unul experimental pentru toata lumea, iar din 2011 se vor simti avantajele pentru clientii fara daune.
Pe de alta parte, acest sistem va creea si situatii extreme, in care soferii vor refuza sa-si recunoasca vinovatia chiar si atunci cand lucrurile sunt clare.

Incepand cu 1 ianuarie 2010, procedura de emitere electronica (online) la politelor RCA va fi obligatorie, urmand sa se aplice concomitent cu sistemul bonus-malus.

Totusi, mai sunt multe necunoscute, cum ar fi de exmplu procedura privind sistemul bonus-malus in cazul parcurilor auto ale unor societati comerciale, cine este asigurat mai exact prin RCA, persoana sau masina? Cum se va proceda in cazul schimbarii companiei de asigurari in privinta sistemului bonus-malus?
De aceea va rog sa veniti si cu alte informatii sau completari.
Marius
Prin noile norme s-a stabilit introducerea a 14 clase de bonus si a 8 clase de malus, fiecareia dintre acestea corespunzandu-i un anumit procent de reducere, respectiv de majorare.
Determinarea istoricului unui asigurat pentru stabilirea clasei de bonus sau de malus se va realiza prin interogarea bazei de date CEDAM, aflata in administrarea CSA.
Interesanta e prevederea prin care, daca in momentul incheierii unei polite RCA interogarea bazei de date CEDAM nu poate fi efectuata din motive tehnice, bonus-ul/malus-ul poate fi stabilit in baza unei declaratii pe proprie raspundere a asiguratului, lasand astfel o posibilitate de inducere in eroare a asiguratorului.
gbrgeorge
Dar daca schimbi firma asiguratoare in fiecare an (in cazul in care ai avut incidente rutiere) se urmareste istoricul sau se ia de la 0 ? Ma refer aici la cei ce fac intentionat daune masinii si ptr a nu plati majorari.
Catalin
George a scris Marius mai sus ca incheierea politei RCA se va face dupa o interogare a bazei de date aflate in administrarea CSA, la care vor avea acces probabil toate companiile de asigurari.
gbrgeorge
Nu am inteles termenii folositi ptr prescurtari si nu am inteles fraza respectiva. Acum e ceva mai clar. Multumesc.

E ceva normal sa se urmareasca istoricul. Stiu pe cineva in Focsani care a dat aproape 8.000 euro dauna unei firme de asigurari prin accidente sau evenimente care nu au indeplinit conditia de dauna totala.
Catalin
Corect ce spui, dar vor aparea si situatii in care soferii vor refuza sa-si recunoasca vinovatia chiar si atunci cand lucrurile sunt clare, de teama cresterii primei de asigurare. Iar acolo de suferit vor avea cei nevinovati, nu societatile de asigurare. Si nu e deloc corect.
Societatile de asigurare in astfel de cazuri se spala repede pe maini, trimitandu-i sa se judece pe cei doi.
Catalin
Am vazut la stiri ca acest sistem bonus-malus nu se va aplica si in cazul masinilor in leasing. Nu mi se pare deloc corect.
Striga in gura mare ca asigurarile RCA sunt paguboase pt companii, dar masinile predispuse despagubirilor consistente nu vor beneficia de acest sistem. E mai usor sa mareasca prima de asigurare tuturor.
ceuameni2qv.gif
florin
Mi se pare tipic romaneste. Aia de la firme au 90% leasinguri si le alearga ca pe furaciuni, dar le pot lovi fara riscuri. Si asta probabil pentru ca celor de la CEDAM le e lene sa tina o baza de date separat dupa utilizator, nu posesor al masinii.

Iar nu mi se pare corect ca un singur incident sa insemne 50% malus dar un an fara incidente aduce numai 10% bonificatie. Nu mai spun ca trebuie 5 ani ca sa ajungi la un 50% care chiar inseamna ceva, dar pe care vor avea grija sa-l compenseze cu cresterea preturilor la RCA.
claudiusnc
Stai linistit...e facuta legea mana in mana cu Societatile de asigurare.
Corecta observatie florine...adica 45% la primul accident, insa 10% la an daca nu faci nici unul...
Tipic romanesc...
Marius
Click to view attachment
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2010 Invision Power Services, Inc.